Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 19 nov 2014 08:33

Nasdaq 5000 2.0

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Eind jaren negentig stapelde de Nasdaq record op record. Nu is de schermenbeurs het ondergeschoven kindje van beleggers, maar daar komt verandering in. Nieuwe ATH's liggen voor het oprapen, mits leading-stocks geen roet in het eten gooien.

Eind 1999 maakte de Nasdaq komaf met het niveau van 4.000 punten, amper drie maanden later ging de index losjes door de 5.000, waarna de zwanenzang begon. De Nasdaq is de enige beursbarometer in de Verenigde Staten die sedertdien geen nieuwe all-time high liet optekenen. De S&P 500 daarentegen rijgt de records aaneen. Dit jaar staat de teller al op 46.

Gekke jaren

Einde jaren negentig, begin 2000 vierden internetaandelen hoogtij. Op 10 maart 2000 piekte de Nasdaq op een stand van 5.132,52 punten, waarna de zeepbel knapte. In de napalm ervan zakte de index tot het niveau van 1.108,49 punten, een daling van 78,4 procent.

Om een lang verhaal kort te maken, ondanks een herstel van 324,2 procent, koerst de Nasdaq pak ‘m beet 15 jaar later immer nog onder de 5.000 punten, maar het verschil bedraagt amper zes procent. En de afstand tot de all-time high bedraagt iets meer dan acht procent.

Nieuwe records liggen binnen het handbereik. Voorwaarde is wel dat de bell-weathers en leading-stocks, de steraandelen en de zwaargewichten van de Nasdaq de kar trekken, maar dan moeten beleggers niet kopschuw zijn. En daar is ook weinig reden toe.

In 2000, tijdens de gekke periode van de Nasdaq boekten Theglobe.com (TGLO) en VA Linux (LNUX) eerstedagsrendementen van 600 procent. De openingswinsten van Alibaba (BABA: 38 procent) en Twitter (TWTR: 73 procent) verbleken hierbij als introductierendement. Van aandelengekte is geen sprake.

Minder is meer

De kans is groot dat de Nasdaq binnenkort komaf maakt met het niveau van 5.000 punten en dat kort daarop het oude record uit 2000 sneuvelt. Analisten verwachten dat in 2015 de winst van de beursgenoteerde bedrijven op de Nasdaq ten opzichte van dit jaar met 15 procent zal stijgen. De vraag is dus eerder wanneer dan als.

Daarnaast speelt ook een rol dat de Nasdaq aanzienlijk minder aandelen telt dan toentertijd. Destijds 4.714, door de jaren heen kromp door acquisities, fusies en faillissementen het aantal tot nu 2.565. Tegelijk daalde het aantal beursintroducties van 630 in de jaren 1999 en 2000 naar een totaal van 462 over periode van 13 jaar!

Roemruchte reputatie

Ook is de Nasdaq nog maar een schim van haar roemruchte reputatie. Het technologiegehalte telt immer nog 48 procent, maar het aandeel van consumentengoederen en pharma steeg tot 17 respectievelijk 16 procent. Het restpercentage wordt volgemaakt met industriële bedrijven, financiële dienstverleners en verbruiksgoederen. Dat betekent dat Nieuwe Technologie minder belangrijk is dan voorheen, misschien wel minder belangrijk dan ooit tevoren

In 2000 piekte de koers/omzet-ratio op 6,6 – nu is dat 2,2. Vandaag de dag bedraagt de koers-winstverhouding 23, in de gekke tijd 175! En ja, er zijn nog altijd aandelen te vinden met k/w’s van 100 of meer zoals GoPro (GPRO), LinkedIn (LNKD) en Netflix (NFLX), maar dat zijn eerder uitzonderingen dan de norm.

Grootste stijgers

Op de bell-weathers van weleer als Cisco (CSCO), Intel (INTC), Microsoft (MSFT), Qualcomm (QCOM) en Yahoo! (YHOO) moet je niet rekenen. Grofweg de helft van de aandelen die in maart 2000 een beursnotering op de Nasdaq hadden, koerst hedentendage hoger dan destijds. Apple (AAPL) en Microsoft noteren hoger, Cisco en Intel niet.

De grootste winnaar is Monster Beverage (MNST). met een plus van 40.618 procent. Runner-up is Keurig Green Mountain (GMCR) wiens aandelen 38.556 procent stegen. Maar het aandeel dat in de voorbije 15 jaar de drijvende kracht was, maar nooit in de top-10 opdook is Apple.

Leading-stocks

Eigenlijk zijn er wel een dertigtal aandelen die het sentiment op de Nasdaq kleuren. Een aantal daarvan noteert zelfs op NYSE, de New York Stock Exchange, te weten: AOL (AOL), AT&T (T), Hewlett-Packard (HPQ), International Business Machines (IBM), Salesforce.com (CRM), SAP (SAP) en Verizon (VZ).

De resterende 23 zijn Apple, Amazon (AMZN), ARM Holdings (ARMH), Activision Blizzard (ATVI), BlackBerry (BBRY), Baidu (BIDU), Cisco, eBAy (EBAY), Electronic Arts (EA), FaceBook, Google (GOOGL), Intel, LinkedIn, Microsoft, Netflix, nVidia (NVDA), Oracle (ORCL), Priceline (PCLN), Qualcomm, SINA (SINA), Symantec (SYMC), Twitter en Yahoo (YHOO).

Psychologische grenzen

Maar wat als de Nasdaq op korte termijn er toch niet in slaagt om de psychologische grenzen van 5.000 punten opwaarts te penetreren?

Goeie vraag, veel hangt dan af van het heersende marktsentiment. Mocht de Nasdaq afglijden naar het niveau van 4.000 punten, dan is een onderschrijding ervan een sterk verkoopsignaal, niet enkel voor technologieaandelen. @ Ivan Snurer