Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Peter Schutte, 18 nov 2014 11:04

Scenario’s voor Fugro

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

De koers van Fugro maakt rare sprongen, maar de laatste koersstijging is niet uit de lucht gegrepen. Boskalis ziet strategische mogelijkheden in het bedrijf. Hoe worden die benut en wat betekent het voor de aandeelhouders?

Drie winstwaarschuwingen dit jaar en het nodige gerommel in de top deed de koers van bodemonderzoeker Fugro dit jaar dalen van een hoogste koers van bijna €49 op 2 mei tot een bodem van €8,67 op 4 november. Beleggers vreesden een claimemissie. Door de dalende resultaten zijn de bankeisen gaan knellen.

Fugro gooide zelf olie op het vuur door voor het eerst in zijn bestaan de dividenduitkering over te slaan. Natuurlijk zit ook de markt voor Fugro zwaar tegen: de grote oliemaatschappijen investeren door de lage olieprijs en zwakke wereldeconomie minder in het zoeken naar nieuwe olievelden.

Buitenkansje

Dat mag allemaal zo zijn, moet Boskalis gedacht hebben, maar voor deze prijs is het aandeel een buitenkansje. Op vrijdag 7 november nabeurs meldde de baggeraar uit Papendrecht een 14,8%-belang in Fugro te hebben opgebouwd, later uitgebouwd naar 15,0%. Hierdoor schoot de koers omhoog tot €21, om daarna weer wat weg te glijden.

Boskalis zei niet van plan te zijn een bod op het hele bedrijf uit te brengen maar wel graag met Fugro om tafel te willen. Fugro toonde zich verrast door de stap van Boskalis en herhaalde dat het voor het onderdeel Subsea (Foto: Mike Paskin) naar partners zoekt.

Financieel sterk

Beleggers moeten beseffen dat Boskalis financieel bijzonder sterk is, ook na de volledige inlijving van Smit Internationale en Dockwise. De verhouding nettoschuld versus ebitda bedraagt slechts 0,7. Het concern vindt een schuldratio van 1,5 nog acceptabel, wat alleen al een ruimte van €600 mln in de balans geeft.

Als Boskalis veel eigen vermogen inbrengt voor een overname van Fugro, kan dat de noodzaak voor een claimemissie bij Fugro volledig wegnemen. Natuurlijk moet Boskalis investeren in de eigen activiteiten en heeft het bedrijf nog een aandeleninkoopprogramma lopen van ruim €400 mln voor de jaren tot en met 2016, maar dat zou stopgezet kunnen worden.

Ook moet worden bedacht dat Boskalis een grootaandeelhouder heeft die luistert naar de naam Hal. Deze beursgenoteerde investeerder bezit liefst ruim 34% van de aandelen Boskalis en zal nog dit jaar zijn brillenimperium naar de beurs brengen. De plaatsing van 20-25% van de stukken Grandvision kan Hal circa €1,25 mrd opleveren. Wat Hal met dit geld gaat doen is niet duidelijk. Mogelijk gaat het zijn opgebouwde 13,8%-belang in SBM-Offshore verhogen of steekt het zelf geld in Fugro.

De bodemonderzoeker heeft momenteel een marktkapitalisatie van circa €1,8 mrd. Voor Boskalis alleen is dat een wel heel fors prijskaartje. Boskalis heeft een beurswaarde van €5,2 mrd en zou dan zeker nieuwe aandelen moeten uitgeven. Dat laatste is niet onaantrekkelijk gezien de hoge koers waar het aandeel op staat.

Splitsing

Logischer lijkt het als Boskalis bijvoorbeeld de Subsea-tak van Fugro zou kopen en de onderdelen die het niet vindt passen doorverkoopt. Hal kan dan eventueel via een emissie flink bijdragen aan een bod op Fugro. Ook zou al van te voren naar andere geïnteresseerde partijen gezocht kunnen worden, uitmondend in een gezamenlijk bod. Bij Nutreco speelt momenteel iets dergelijks. De Amerikaanse voedingsgigant Cargill trekt hier samen op met investeringsmaatschappij Permira.

Dat het niet bij een financieel belang in Fugro blijft heeft Boskalis wel duidelijk gemaakt met de woorden dat het Fugro uitstekend vindt aansluiten op de eigen activiteiten. Wat dit alles kan betekenen voor een eventuele overnameprijs valt lastig in te schatten. Beleggers hebben al een flink voorschot genomen, maar bij een daadwerkelijke deal kan er altijd nog wat bij.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.