Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Vincent van Roon, 17 nov 2014 11:41

Aandelen in beweging

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Hoewel de AEX vorige week nauwelijks van zijn plek kwam, was er op fondsniveau wel veel te beleven. Overnamenieuws, geruchten, mee- en tegenvallende bedrijfscijfers en omkooppraktijken zetten onderstaande aandelen flink in beweging.

Fugro

Wat een spektakel! Het aandeel Fugro is tegenwoordig standaard de grootste stijger of daler op de Amsterdamse beurs. Vorige week ging de koers weer flink omhoog. Nu Boskalis een belang heeft genomen van 15% in het bedrijf krijgen overnamespeculaties de overhand. Ook analisten lijken in een overname te geloven; zo verwacht SNS een bod van minimaal EUR 28,50. Fugro is momenteel bij uitstek het meest besproken aandeel op beleggingsfora. De grote vraag die beleggers daar stellen is: wanneer wordt er een bod uitgebracht?

“Dat niet Hal maar Boskalis een belang neemt in Fugro , zal een reden hebben. Boskalis wil met het onderdeel Subsea van Fugro gaan samenwerken. Maar de markt legt dit uit als een eventueel bod op Fugro op termijn.”

“Boskalis komt altijd om de hoek kijken, als een fonds in hun sector met de koers onderuitgaat. Zie Dockwise in 2012. Die is van de beurs verdwenen. En nu Fugro.”

“De analisten waren voordat Boskalis een belang nam in Fugro flink geschrokken van de prestaties van Fugro. Ze kwamen met koersdoelen rond 10 euro. Rabo maakte er snel 25 euro van nadat zij hoorden van het belang van Boskalis. Heeft veel weg van overnamebodkoersen. Een andere bank 27,50 en nu SNS 28,50.”

Boskalis

Boskalis (Foto: Edgar Vonk) verraste de markt vrijdag (14 november) door zijn winstverwachting voor 2014 te verhogen. Dat Boskalis zijn kaspositie aan het versterken is, voedt speculaties dat het bedrijf een overname gaat doen. Maar welk bedrijf heeft Boskalis op het oog: Fugro of Ballast Nedam?

“84 miljoen meer winst buiten de waardestijging van Fugro.
Moet voor ons als aandeelhouder ook een extraatje inhouden dunkt me.”

“Dat geld hebben ze mogelijk nodig om Ballast Nedam over te nemen. Op deze manier hoeven ze geen nieuwe aandelen uit te geven en hebben ze geen financiering van de banken nodig.”

“Waarom reageert de koers niet op dit goede nieuws?”

“Als een partij een andere partij overneemt gaat de koers van de overnemende partij meestal naar beneden.
Als Boskalis, Ballast Nedam overneemt dan gaat de aandelenkoers van Boskalis naar beneden en de aandelenkoers van Ballast Nedam sterk omhoog.”

  • Bekijk ook de analyse van Boskalis uit het laatste nummer van Beleggers Belangen (alleen toegankelijk voor abonnees)

SBM Offshore

SBM Offshore bracht een hoop nieuws naar buiten de laatste dagen. De schikking met het Openbaar Ministerie van 240 miljoen dollar in een corruptiezaak was een opsteker. De bedrijfscijfers stelden een dag later wel teleur waardoor het aandeel weer daalde. Na Fugro was SBM het meest besproken aandeel op fora en de aandacht gaat nu voornamelijk uit naar het nieuws dat de komende dagen uit Brazilië wordt verwacht. Hoe zal het aandeel reageren op de uitkomsten van het onderzoek naar de omkooppraktijken?

“Geen opdrachten en een nieuwe onzekere periode met een mogelijk forse boete. Dit gaat de koers geen goed doen.. aiaiaiaiai”

“Kan zeker ook positief nieuws zijn, onderzoek is al aan de gang en als blijkt dat er verder niks aan de hand is dan kan Petrobras naar aanleiding van dit bericht gelijk groen licht geven aan SBM om weer met tenders mee te doen.”

“Ik ben bang dat er negatief nieuws uit Brazilië komt. Het OM in Nederland heeft in het onderzoek geconstateerd dat SBM strafbare feiten in Brazilië heeft gepleegd. Daarom verwacht ik dit ook in Brazilië en dat SBM er niet zo goedkoop vanaf komt. In mijn optiek was de opluchting van een paar dagen terug overdreven en kan SBM zo terug naar de 10 euro.” 

Aegon

Aegon presenteerde tegenvallende bedrijfscijfers en zorgde zo voor gefronste wenkbrauwen bij analisten en beleggers. De koers ging ook direct met meer dan 5% onderuit. Ondanks de tegenvaller grijpen analisten van grootbanken de koersdaling aan om het aandeel te kopen. Kepler Capital Markets, Rabobank en SNS gaven direct een koopadvies. Ook forumleden lijken de toekomst van Aegon positief tegemoet te zien en kopen het aandeel.

”Echt een complete verrassing, dat waren de cijfers voor mij. Dat het geen 500 miljoen winst zou worden wist ik wel, maar dit!? Je zou haast zeggen: daar moeten ze toch een winstwaarschuwing voor afgeven. Maar dan wordt onze Lex zijn ego misschien aangetast. Hadden we bij Aegon maar zo iemand als de heer Hommen.”

”Zoals jullie weten ben ik nogal positief ingesteld en daarom ga ik nu het positieve wat ik eruit kan halen maar even noteren. Dat is het volgende:

1 De tegenvaller is eenmalig.
2 De koers zakt niet verder, effe de bodem aanstampen.
3 Zeer hoge groei in Amerika.
4 Gunstige ontwikkeling van de dollar (gaat nog wel naar de 1,20).
5 Sterke balans.
6 Dividend niet onbelangrijk.

Moet genoeg zijn om volgend jaar rond de 8 euro uit te komen. Ik zie dit meer als een instapmoment.”

Nieuwe Steen

Opmerkelijk genoeg was er goed nieuws over Nieuwe Steen (NSI). Het veelgeplaagde vastgoedbedrijf verhoogde zijn winstverwachting voor dit jaar. De laatste jaren gaat het sterk bergafwaarts met Nieuwe Steen, dat voornamelijk belangen heeft in B-locaties (Foto: Pim Geerts). En juist bij die locaties neemt de leegstand toe en staan de huuropbrengsten onder druk. ING verwacht dat het tij voor NSI voorlopig nog niet gekeerd is. Desinvesteringen zouden de koers van het aandeel kunnen ondersteunen. Beleggers lijken sowieso weinig animo te hebben voor Nieuwe Steen, want het aandeel wordt niet of nauwelijks besproken op fora.

“Cijfers vielen dit keer wel mee. De opwaartse bijstelling van de winstverwachting komt wel voor rekening van lagere rentelasten en helaas niet vanwege huurverhogingen.”

Nutreco

SHV heeft zijn bod op Nutreco verhoogd naar EUR 44,50, nadat concurrent Cargill had laten de lat op EUR 43,20 had gelegd. Het aandeel-Nutreco noteert inmiddels op EUR 45,73, waaruit valt op te maken dat beleggers een overnamegevecht verwachten. Er worden de laatste dagen grote pakketten aandelen gekocht. Is dat het werk van SHV, van Cargill of van partijen die speculeren op een nog hoger bod? Als Cargill zich toch gaat mengen in de strijd om Nutreco dan zal er waarschijnlijk minimaal een eindbod van EUR 50,- moeten komen.

“Cargill zal de afgelopen dagen wel stukken hebben gekocht, maar geen drie procent kennelijk. Waarschijnlijk wel genoeg om bij Nutreco aan te schuiven. Immers, misschien willen zij wel meer betalen dan SHV.”

“Nee, nee, Cargill is uitermate voorzichtig in het doen van overnames. Kijk maat naar het proces van overname van Provimi ( proteïnen, vitaminen en mineralen) waar ze heel zorgvuldig te werk zijn gegaan.”

“Kijk… zojuist adviesverhoging van SNS naar een buy van € 50,-. Denken dus ook dat het nog niet klaar is.”

RoodMicrotec

Het gaat RoodMicrotec toch niet zo voor de wind als eerder werd gedacht. Het bedrijf liet zich eerder dit jaar voorstaan op een record aan offertes. Het aantal daadwerkelijke orders dat daaruit voortvloeit, valt toch flink tegen, maakte RoodMicrotec donderdag (13 november) bekend, overigens zonder concrete cijfers te noemen. De koers zakte flink weg naar EUR 0,22. Dat het aantal aanvragen voor offertes hoog blijft, vinden beleggers wel hoopgevend. Vroeg of laat zal dat leiden tot orders, redeneren forumleden.

“Ik verwacht toch verbetering want er zit toch echt wel progressie in het bedrijf al is het niet heel veel.”

“Dat is toch een teken aan de wand? Dit bedrijf heeft net zoals vele anderen te kampen gehad met de handelsblokkade met Rusland. En er zijn behoorlijk wat dipjes geweest op de beurs.
Het algemeen vertrouwen is gewoon minder in de meeste bedrijven.”

“In het officiële persbericht is de titel: ‘Nieuwe strategie werpt vruchten af’ en in het nieuws Rood komt met omzetwaarschuwing. Redelijk verschil in teneur.”

“Maar ja Rood is dan ook altijd wel erg positief in haar berichten.”

“Wat ik waardeer is de openheid en eerlijkheid jegens de beleggers.
De CEO had ook alles mooier kunnen maken en dit achter kunnen houden.
Maar eerlijk duurt het langst en ik heb nog niet de officiële cijfers gezien.
Is de omzet iets omhoog? Antwoord is ja.
Kosten zijn teruggebracht en er blijven meer opdrachten over uit het aantal offertes die worden gedaan.”

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.