Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Ivan Snurer, 14 nov 2014 09:05

2015 wordt een superjaar!

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

De veerkracht na de minicrash maakt de S&P 500 kwetsbaar. Niet bij de volgende dip, wel in de correctie daarna. En al start Wall Street in 2015 in mineur, als het derde jaartal van de presidentscyclus eindigt op 5, wordt het een mooi beursjaar.

Maandenlang waren de markten al rijp voor een correctie. Het was (en is) immers meer dan duizend dagen geleden dat de richtinggevende indices van Wall Street het hoofd moesten bieden aan een daling van tien procent.

De minicrash

In de tweede helft van september kwam de langverwachte correctie eindelijk op gang. Even leek het erop dat oktober zijn reputatie van traditionele crashmaand zou waarmaken, maar medio oktober bodemde de S&P 500 uit op een niveau van 1820,66 punten.

Gemeten vanaf de all-time high op 2019,26 verloor de S&P 500 in de minicrash 9,84 procent, oftewel een correctie van minder dan tien procent.

Per saldo duurde de correctie 32 dagen. De daling nam 19 dagen in beslag, het daaropvolgend herstel slechts 13. Zes weken na het hoogterecord van vrijdag 19 september pronkte de S&P 500 op maandag 3 november voor de 40ste keer dit jaar met een nieuw hoogterecord.

Inmiddels staat de teller voor 2014 op 45. In de huidige bullrun sneuvelden al 90 all-time high’s. In de vorige bullmarkt maakte de S&P 500 komaf met zes hoogterecords, maar in de bullrun ervoor liet de index 271 all-time high’s optekenen. Als de positieve stemming op de markten aanhoudt, dan zal de S&P 500 binnenkort zijn 100ste all-time high vieren.

Er zijn legio factoren die het sentiment doen kantelen. Het ebola-virus, de strijd tegen Islamitsche Staat en de crisis in Oekraïne zijn onderwerpen waarover journalisten de laatste tijd vrijwel dagelijks verslag uitbrengen, maar op zich zijn het geen cruciale kantelpunten. Nieuwsfeiten die er wel toe doen, zijn ontwikkelingen die nadrukkelijk de koopkracht beïnvloeden.

Als de olieprijzen blijven dalen, houdt de gemiddelde consument meer geld over voor andere dingen. Als de werkloosheid verder afneemt, stijgt het modaal inkomen. Als consumenten meer besteden, stijgt de omzet. Als bedrijven meer verkopen, produceren zij meer winst, wat op zich goed is voor de koers van aandelen. En als de bedrijven hierbij de verwachtingen van analisten overtreffen, dan trekt dat de aandacht van de financiële media, wat weer nieuwe kopers trekt en verkent de S&P 500 wellicht nieuwe hoogtes. Het is echter te hopen dat die kopers geen onervaren beleggers zijn.

Buy the dips

Zoals de zaken er nu voorstaan, zal de volgende correctie niet zo uitgesproken zijn als die van oktober. Wanneer en waarom beleggers winst zullen nemen, is moeilijk te zeggen. En eigenlijk doet het er ook niet toe. De les van de voorgaande correcties was immers Buy the dips. Naar verwachting zullen koopjesjagers bij de volgende correctie hun slag willen slaan waardoor de averij van de S&P 500 beperkt zal blijven tot een zeven procent.

Wat dan qua sentiment maatgevend zal zijn, is het verdere verloop van de S&P 500. Gaat de richtinggevende index opnieuw op zoek naar all-time high’s of blijft het oude hoogterecord op het scorebord staan? Indien dit niet het geval is, trekken bij de volgende ronde van winstnemingen de koopjesjagers zich tijdelijk terug, wat ten koste zal gaan van de nieuwe kopers. De koersdalingen verleiden hen tot verkopen en onervaren als zij zijn, missen zij het beursherstel dat hierop zal volgen.

Na-oorlogse geschiedenis

Hoezo? Als we na die correctie niet op een cruciaal kantelpunt zijn aanbeland, dan zet de bullmarkt door. 2015 is immers en het derde jaar uit de Amerikaanse presidentscyclus…

…en het jaartal eindigt op een vijf.

Als de na-oorlogse geschiedenis zich herhaalt, dan wordt 2015 een superjaar.

Het gemiddelde totaalrendement van 1935, 1955, 1975 en 2005 bedraagt inclusief dividend 36,9 procent, dat belooft!  @ Ivan