Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 13 nov 2014 13:37

Opdelen maakt de taart vaak groter

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Opsplitsing van grote bedrijven opent in veel gevallen nieuwe perspectieven. Vaak is de aankondiging van de scheiding al reden tot vreugde onder beleggers.

Naar aanleiding van de recente grote opsplitsingen in het internationale bedrijfsleven, bekeek Beleggers Belangen wat het scheiden der wegen betekend heeft voor beleggers. Daarbij namen we het hele proces mee, van de eerste geruchten, tot de daadwerkelijke loskoppeling.

Aandeelhouderswaarde

Een opsplitsing wordt door beleggers meestal als goed nieuws geïnterpreteerd, omdat er extra aandeelhouderswaarde mee gecreëerd wordt (of omdat dat in ieder geval de bedoeling is). Dat kan komen doordat de onderdelen los beter presteren dan in het moederbedrijf, of doordat ze hoger gewaardeerd worden.  

Maar gaat die vlieger in de praktijk wel op? Om dat te ontdekken, onderzochten we zeven bedrijven die recent in stukken zijn gehakt. We bekeken wat het rendement was vanaf de aankondiging tot aan de daadwerkelijke splitsing en zetten dat rendement af tegen een relevante index over dezelfde periode. Ook hebben we berekend wat het rendement van de losse onderdelen was nadat ze op eigen benen waren komen te staan.

Conclusie

Wat opvalt, is dat de grote koerssprongen meestal gemaakt worden in de periode tussen de aankondiging van een opsplitsing en het moment dat het er daadwerkelijk van komt. Zes van de zeven onderzochte aandelen haalden in die periode een positief rendement en vijf versloegen de index. De rendementen na de splitsing blijven daarbij achter.

Op zich is dat niet onlogisch, omdat op de beurs altijd vooruit gelopen wordt op toekomstige, verwachte ontwikkelingen. Wat ook meespeelt is dat splitsingen niet zelden tot stand komen onder druk van de aandeelhouders, omdat het om wat voor reden dan ook niet goed gaat met het bedrijf. Zodra de kogel dan door de kerk is, leidt dat logischerwijs tot veel opluchting bij de beleggers, maar dat hoeft nog niets te zeggen over de daadwerkelijke kans van slagen van de scheidingsoperatie.

Nog eerder

Er is in dit kader nog een andere categorie aandelen om in de gaten te houden: bedrijven waar geruchten over een splitsing de ronde doen, maar die daar nog geen uitsluitsel over hebben gegeven. In Nederland wordt er van alles gefluisterd over DSM, Docdata en Unilever; internationaal draait de geruchtenmachine vooral in de hoek van technologie (HP, Ebay, Symantec, Cisco, Microsoft, Siemens).

Waar rook is, is vaak vuur en het kan zeker lonend zijn om al in het voorstadium van het splitsingsproces in te stappen. Maar alleen de mogelijkheid van een opdeling is natuurlijk niet voldoende; de fundamentele eigenschappen van het bedrijf moeten ook in orde zijn. 

Interessante bedrijven

Al met al vinden we bedrijven het interessantst op het moment dat ze aan de vooravond van een opdeling staan. Maar natuurlijk niet altijd. De meest geruchtmakende aankondigingen kwamen de laatste tijd van Philips, mediabedrijf Gannet en vliegtuiginterieurmaker B/E Aerospace. Die zetten wij geen van alle op ons kooplijstje omdat ze ofwel te duur zijn, in een moeilijke markt zitten of een slechte balans hebben.

Welke aandelen uit de categorie ‘nog op te splitsen’ wij wel koopwaardig vinden is te lezen in Beleggers Belangen nummer 46, van 14 november 2014.


Met een proefabonnement op Beleggers Belangen volgt u het hele proces van het scheiden der wegen, vanaf het moment dat de eerste geruchten de kop op steken, tot aan de eerste babystapjes van de nieuw gecreëerde bedrijven. Nu 10 weken Beleggers Belangen in de bus voor maar 10 euro.


(Foto: Rachel James)