Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 12 nov 2014 08:22

Wanneer verkopen?

0 0 Leestijd ongeveer

Binnenkort worden beleggers overstelpt met koopadviezen. Verkopen is echter net zo belangrijk als kopen. Als de koers met procenten gedaald is, dan is het klip en klaar dat u eerder had moeten verkopen. Zeven tips en een bonustip van Warren Buffett.

In de komende weken presenteren banken en vermogensbeheerders in aanloop naar de jaarwisseling gretig hun toppicks voor 2015. Het op tijd verkopen is echter net zo belangrijk als het kopen van goede aandelen. Over het kopen zijn boeken vol geschreven, de kunst evenwel bestaat erin om verliezers in een vroeg stadium te herkennnen.

Het vaststellen van het juiste verkoopmoment is geen sinecure, ook voor Isaac Newton. De Britse wiskundige berekende met gemak de baan van planeten, maar had grootse moeite met het verzilveren van zijn beurswinsten.

De intensieve opvolging van beleggingsadviezen is een mogelijkheid. Het analistenlegioen is erg bedreven in het afgeven van koopaanbevelingen, maar minder in het verkondigen van tijdige verkoopadviezen. Wanneer analisten vasthouden aan hun koopaanbeveling en tegelijk het koersdoel neerwaarts bijstellen, dan is dat vaak een verkapt verkoopmoment.

De meeste beleggers zijn echter noodgedwongen op zichzelf aangewezen als het om verkoopbeslissingen gaat. Hoe dramatisch dit ook klinkt, er bestaat een zevental nieuwsfeiten die het beslissingsproces ondersteunen.

De feiten op een rij

Primo: Sleutelfiguren

Elk bedrijf ondervindt hinder als de algemene directeur, het hoofd financiële zaken of de eindverantwoordelijke van de afdeling onderzoek en ontwikkeling opstapt. Als dit onverwacht gebeurt, is dit een omen dat de sfeer binnen het bedrijf onder hoogspanning staat.

Secundo: Winstwaarschuwing

Vroeg of laat publiceert elk bedrijf tegenvallende cijfers. Meestel zijn de markten bij de eerste teleurstelling vergevingsgezind, maar bij twee kort opeenvolgende winstwaarschuwingen straffen beleggers het aandeel genadeloos af. De markt is niet zo vriendelijk voor aandelen die hun groei niet kunnen handhaven.

Tertio: Voorraad

De logica gebiedt dat de bedrijfsvoorraden gelijke tred houden met de omzetgroei. Als de voorraden sneller stijgen, dan wijst dit op afzetproblemen. Hoewel hiervoor beproefde correcties bestaan, is geen enkele zaligmakend.

Quarto: Omzet

Bedrijven zonder omzet, maken alleen maar kosten en zijn per definitie verlieslatend. Als de omzet stagneert, zien bedrijven hun beurskoers kelderen, tenzij zij concrete tegenmaatregelen presenteren.

Quinto: Debiteuren

Wanneer de openstaande rekeningen oplopen, dan is dat een teken dat het clientèle almaar later betaalt voor de geleverde diensten, maar het kan ook een vingerwijzing zijn dat sommigen totaal verzaken. Analoog aan de bedrijfsvoorraden volgt het debiteurensaldo normaalgesproken de groeivoet van de omzet.

Sexto: Dividend

Het deel van de winst dat pro rato aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd heet dividend. Wanneer bedrijven het dividend drastisch korten of de dividendbetalingen zelfs schorsen, moet u zich ernstige vragen stellen.

Septimo: Kuddegedrag

Als een van uw aandelen opvallend veel in de media komt, dan moet u overwegen om het te verkopen. Die aandacht trekt namelijk veel onervaren beleggers aan waardoor de koers stijgt, maar doet de markt evengoed instorten als de hype uitsterft.

De koers vertelt het verhaal

De zeven nieuwsfeiten dragen ertoe bij dat u de signalen herkent wanneer men een aandeel moet verkopen, voordat het een koersimplosie ondergaat. Natuurlijk bestaan er (stoploss)technieken om de verliezen te beperken. Veelal betreft het hier een mee-oplopende verkoopkoers of een kruising van het voortschrijdend gemiddelde.

Wie louter op dit soort kruisingen handelt (verkopen als de koers onder de 200-dagenlijn zakt) komt bedrogen uit. Het duurt vaak te lang voordat een dergelijke kruising plaatsvindt, waardoor er van de winst weinig overblijft.

Als aandelenkoersen echter zonder een zichtbare reden een daling inzetten, dan duidt dit erop dat het vertrouwen van beleggers fragiel is. De koersontwikkeling van aandelen weerspiegelt immers de toekomstverwachting  want met name in een vaste markt is een koerscorrectie een vingerwijzing dat er iets aan de hand is. Het betekent dat beleggers het desbetreffende aandeel van de hand doen, meer dan de rest van de markt, veelal een voorbode van slecht nieuws.

Vermijd verlies

Op de vraag wat de belangrijkste regels van het beleggen zijn, antwoordde Warren Buffett ooit in een interview:

                Regel № 1:           Verlies nooit geld

                Regel №2:            Onthoud regel № 1

En Buffett kan het weten. Volgens het gezaghebbende Forbes is hij een van de rijkste mensen op aarde. De succesrijke belegger vergaarde een vermogen met het klassieke waardebeleggen, waarbij de nadruk ligt op zwaar ondergewaardeerde aandelen. Ook als de methode die Buffett volgt niet de uwe is, zit er toch een kern van waarheid in. Meedoen is belangrijker dan winnen, is een mooie Olympische gedachte. Op de financiële markten gaat om de knikkers, niet het spel. @ Ivan