Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 6 nov 2014 16:16

Houdadviezen in de voedingssector

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

ABN Amro over Nutreco, ING over Unilever.

Het bod van €40 per aandeel van SHV op Nutreco biedt aandeelhouders de kans om direct (vrijwel) de waarde te incasseren die ABN Amro aan een zelfstandig Nutreco hecht. De bank schat die waarde aan de hand van de verwachte kasstroom op €41, en wijst daarbij op het negatieve sentiment rond branchegenoot Marine Harvest dat op de koers van Nutreco drukt. Een koers van €40 zal Nutreco niet gauw bereiken.

Hoewel ABN Amro de hoogte van het bod zeer acceptabel vindt, kan de bank zich voorstellen dat SHV er nog wat bovenop moet doen om enkele grootaandeelhouders over de streep te trekken. De bank verwacht dat SHV het bod niet snel zal intrekken. Met het verwerven van een belang van meer dan 10% van de aandelen Nutreco via beursaankopen, heeft SHV zijn intenties duidelijk gemaakt.

Natuurlijk bestaat de mogelijkheid dat andere bieders zich melden (al is dit niet door het management van Nutreco onderzocht). In dat verband valt regelmatig de naam van Cargill. ABN Amro vindt het riskant om nog in het aandeel te stappen in de hoop dat er een hoger bod komt. Daarom wordt het koopadvies ingetrokken. Het nieuwe advies is 'houden'. Bij het vorige advies stond overigens een koersdoel van €40. 

Unilever

Unilever liet zich geruststellend uit over de verbetering van de marge van het bedrijfsresultaat over de omzet, maar voor ING was de omzet in China een tegenvaller. Afnemers in het land zijn bezig de voorraden te verminderen, waardoor in het derde kwartaal de verkopen met 20% slonken. Unilever verwacht dat dit na het vierde kwartaal geen invloed meer heeft, maar daarvan is ING niet overtuigd.

Bij de divisie Personal Care zwakte de omzet in het derde kwartaal af vergeleken met het eerste halfjaar (deels door China) en de ijsverkopen (foto: benJerry.fr) stonden onder druk door het slechte zomerweer. In Europa pakte de deflatie negatief uit.

ING noemt de consensusomzetverwachting van 4,5% groei voor 2015 te hoog, en zit zelf op 3,3%. Ook vindt de bank de verwachte marge te hoog. De gemiddelde analistentaxatie staat op een marge van 14,5%, tegen 14,3% voor ING; dat is een toename met 10 basispunten ten opzichte van vorig jaar. ING verlaagt de winstramingen voor de jaren 2014, 2015 en 2016 met 2% voor elk jaar. Voor deze jaren is de raming respectievelijk €1,57, €1,68 en €1,77 per aandeel. De zwakke omzet- en winstontwikkeling is voor ING overigens geen aanleiding om het beleggingsadvies te veranderen. Het blijft 'houden', met een eveneens onveranderd koersdoel van €31. 


Zie ook de laatste adviezen van Beleggers Belangen: