Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Menno van Hoven, 4 nov 2014 10:42

ETF met uiterst solide dividendaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

De Consumer Staples Select Sector ETF (ticker XLP) belegt tegen lage kosten in 40 degelijke Amerikaanse producenten en retailers van tabak, persoonlijke verzorgings- en levensmiddelen en dranken, die worden gekenmerkt door een sterk dividend.

Het in 1998 gelanceerde Consumer Staples Select Sector ETF belegt in veertig van de grootste Amerikaan­se aandelen die de gelijknamige index van aanbieder SPDR volgt.

Centraal staat een selectie uiterst degelijke dividendaande­len, waaronder een groot aantal Dividend Aristocrats, Amerikaanse aandelen die hun dividend al minimaal 25 jaar op rij verhoogd hebben.

De zwaarste weging is weggelegd voor de sector 'beverages' (21,4%), vooral dankzij Coca-Cola en Pep­siCo, die met een beurswaarde van respec­tievelijk $185 mrd en $140 mrd beide goed zijn voor een plekje in de top-10 Holdings. Retailers, waaronder Wal-Mart, CVS, Cost­co en Walgreen, staan op de tweede plaats met een gewicht van 19,6%, gevolgd door cosmetics/personal care (18,6%), food (18,3%) en agriculture (17,4%).  Zwaargewicht in de portefeuille is Proc­ter & Gamble.

De concurrent van Unilever heeft een beurswaarde van $228,6 mrd en verhoogt inmiddels al 58 jaar op rij het dividend. Het aandeel Procter noteert mo­menteel vlakbij de hoogste koers van $94, en biedt desondanks nog altijd een aan­trekkelijk dividendrendement van 2,9%.

Het defensieve karakter van de ETF zien we ook terug in de bèta van ongeveer 0,7, wat betekent dat de portefeuille normaal gesproken minder hard zal dalen in een neergaande markt. In de praktijk is dat doorgaans goed zichtbaar op zeer slechte beursdagen, met gemiddeld genomen de kleinste koersdalingen voor de sector con­sumer staples, waarbij uiteraard ook het dividend een belangrijke dempende wer­king verzorgt.

Keerzijde van de medaille is natuurlijk dat in een bullmarkt doorgaans minder sterk wordt gepresteerd dan het marktgemiddelde, in dit geval de S&P500-index. Als we terugkijken zien we dat de Consu­mer Staples Select Sector ETF de laatste jaren de S&P500-index nauwelijks ont­loopt. Gemeten vanaf begin 2011, wat een zeer goede periode was voor dividendaan­delen (zie ook de dividendportefeuille van Beleggers Belangen) doet de ETF het met een totaalrendement van +72% slechts een fractie beter dan de S&P500-index (+68,2%).

Het is ook geen verrassing dat de ETF achterblijft bij de S&P500-index als we nog verder terug gaan in de tijd tot 2009, toen de beurzen uitbodemden tijdens de kredietcrisis. Het herstel van meer risico­volle aandelen was sindsdien procentueel gezien veel groter, waardoor de ETF qua totaalrendement ruim 10% achterblijft op de S&P500-index.

Zoals gezegd staat daar in slechte beursjaren normaal ge­sproken wel een minder neerwaarts risico tegenover. Bijkomend voordeel is dat het gemiddelde dividendrendement met nu ruim 2,5% aanmerkelijk hoger ligt dan het gemiddelde van de S&P500-index, die momenteel slechts 1,95% biedt.

Ook qua dividendgroei op langere termijn is de sector Consumer Staples een stuk stabie­ler en beter voorspelbaar dan het markt­gemiddelde. Zoals gezegd bestaat de por­tefeuille voor een groot deel uit Dividend Aristocrats die ook de komende jaren in de meeste gevallen consequent hun divi­dend zullen blijven verhogen.

Voor de ETF betekende dat de afgelopen jaren een tel­kens verder groeiende dividenduitkering. Over de laatste vijf jaar was er sprake van een gemiddelde dividendgroei van ruim 10%. De afgelopen 12 maanden zakte die groei terug tot 3%. De expense-ratio is laag met slechts 0,16%.

Een aantal van de hierboven getoonde aandelen zit ook in onze eigen dividendportefeuille, die bij de slotkoersen van vrijdag 31 oktober in 2014 goed is voor een rendement van 17,7%. 

CONCLUSIE
De ETF biedt beleggers een breed gesprei­de portefeuille van uiterst solide dividendaandelen. De 'saaie' consumer staples-sector zal in slechte beursjaren beter blij­ven liggen dan de S&P500, mede vanwege het voor Amerikaanse begrippen relatief hoge gemiddelde dividendrendement van 2,5%. 'Buy the dips' is daarom het advies voor deze ETF. 

Tekst: Menno van Hoven, oktober 2014

Indien u vragen heeft over deze ETF of de dividendportefeuille van Beleggers Belangen kunt u die uiteraard stellen via Twitter of per email: menno.van.hoven@reedbusiness.nl