Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Vincent van Roon, 3 nov 2014 11:45

Tien stijgers en dalers

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Op de fora waren deze tien aandelen het gesprek van de dag om hun beweeglijke koersverloop.

De AEX is hersteld van 365 naar 410 punten en de indices in Amerika noteren inmiddels op een all time high. In een tijdsbestek van enkele weken  is de beursstemming volledig gedraaid van somber naar uitbundig. De bewegingen worden de laatste tijd steeds forser en dat viel vorige week ook duidelijk op in Amsterdam. De onderstaande 10 aandelen lieten een duidelijke beweging naar boven of beneden zien.

DSM

Overnamegeruchten stuwden de koers van DSM omhoog van EUR 45,- naar EUR 50,-. Na Nutreco zou DSM wel eens het volgende oer-Hollandse bedrijf kunnen zijn dat wordt opgeslokt door een buitenlandse reus. Evonik zou de gegadigde zijn om een bod uit te brengen op DSM. Daarnaast heeft de activistische investeerder Third Point ook een belang in DSM opgebouwd en het bedrijf ingelicht over de plannen daarmee. In elk geval zal de komende tijd veel fantasie in de beurskoers te zien zijn. Beleggers zouden overigens niet opkijken van een bod op DSM.

“Tot nu toe is het overname fantasie, maar waar rook is, is meestal ook vuur.”

“Dat dat overnamevirus overslaat naar Europa om tegenwicht te kunnen bieden, lijkt me nogal voor de hand te liggen. Ik heb mijn aantal calls vandaag flink uitgebreid, want zo'n gerucht komt niet zomaar.”

Fugro

Na World Online, Fortis, SNS en Imtech lijkt Fugro het nieuwe debacle voor beleggers te worden. De koers halveerde in korte tijd tot EUR 11,- en het lijkt erop dat het ergste leed nog niet geleden is. Een claimemissie lijkt aanstaande en daar weten de shorters wel raad mee. Gert-Jan Kramer, oprichter en voormalig bestuursvoorzitter van Fugro, had al een tijdje door dat het Fugro niet voor de wind ging. Hij verkocht nog niet zo lang geleden een grote pluk van zijn aandelenbelang en dat nemen beleggers hem niet in dank af. Een gevalletje voorkennis? Het is daarom ook niet gek dat hij terugtreedt als commissaris bij Fugro.

“De reden van zijn desinvestering oftwel verkoop van zijn aandelen Fugro:
"Geen voorkennis, maar geld nodig voor de aanschaf van dure violen voor klassieke musici van wie hij beschermheer is!"

“Veel zal maandagochtend voorbeurs duidelijk worden, zodra we het AFM-register inzien, en kunnen concluderen wat er de afgelopen dagen is gebeurd. Hebben enkele grote aandeelhouders afgebouwd? Heeft dhr Kramer verder afgebouwd?”

“Angst van de daling zit in een claimemissie, en hoe lager het aandeel hoe meer een shorter verdient.”

“Fugro moet zijn eigen bodem nog zien te vinden.”

Air France-KLM

De berichten die Air France-KLM (Foto: Fabio) de laatste tijd verspreidt zijn niet hoopgevend te noemen. De derdekwartaalresultaten vielen wat tegen en de pilotenstaking zorgt voor meer financiële schade dan eerder gedacht. Omzet en winst staan beide ook onder druk. Als gevolg daarvan verlaagden al enkele analisten hun advies voor het aandeel. Het aandeel zit sinds afgelopen zomer in een dalende trend en is inmiddels al gezakt van EUR 12 tot onder de EUR 7. Op beleggingsfora heeft men al langer geen goed woord over voor Air France-KLM en dat lijkt er na de cijfers niet beter op te worden. Koersherstel laat voorlopig nog op zich wachten.

“De cijfers zijn een stuk slechter dan ze op het eerste gezicht lijken:
– Het lukt maar niet om de kosten naar beneden te krijgen.
– De schuldenberg wil ook maar niet zakken.
– KLM doet het al een stuk slechter dan vorig jaar, AF doet het dan nog weer slechter.
– Zelfs Transavia lukt het dit jaar nog niet om winst te maken en dat na het zomerseizoen en met volle vliegtuigen (>90%), ook daar zijn de kosten veel te hoog.
– De operationele kasstroom is negatief geworden.
– En dan de grootste tegenvaller (die ze buiten de resultaten houden en heel slim rechtstreeks op de balans boeken): 2 miljard(!) verlies op de pensioenen. Gezien de achtergrond daarvan (lage rente) is dat vast niet de laatste tegenvaller op dit gebied.”

Arseus

De koers van Arseus zakte vorige week plots met groot volume van EUR 40 naar EUR 32. Als reden wordt gegeven de adviesverlaging van Kempen. Op beleggingsfora vraagt men zich af hoe het aandeel zo sterk reageren op een analistenrapport. De daling van 20% is voor een bedrijf als Arseus ongekend. Beleggers zeggen de aandelen juist op deze lage koers op te willen pikken. Zij wijzen erop dat na de forse koersafstraffing Arseus zelf heeft ontkend dat er iets aan de hand is. Ook wordt het bedrijf gezien als overnamekandidaat.

“De analisten willen dit bedrijf kapot maken zoals bij Gemalto en BAM en andere bedrijven. Stelletje boeven samen met de shorters. Ik heb alle vertrouwen in Arseus en binnenkort ook een overnameprooi.”

“Die daling slaat helemaal nergens op., Er is helemaal geen nieuws alleen 1 negatief
advies na veel positieve adviezen die allemaal tegen de 50 euro liggen.
Goede cijfers en vooruitzichten . Schiet mij maar lek.”

ASMI

Beleggers zijn euforisch over de cijfers die de microchipfabrikant (Foto: Tom Taker) presenteerde. De koers steeg met meer dan 10% van EUR 28 naar EUR 32. Volgens analisten kan het aandeel nog een stuk verder stijgen. Zowel SNS als ING gaf een koopadvies met koersdoelen van EUR 40 en EUR 42. Er zijn op het beleggingsforum ook alleen maar positieve reacties te vinden. ‘The only way is up’ zo lijken analisten en beleggers te denken.

“Naar mijn inzien goede cijfers van ASMi, mooie marges en mooi orderboek ook!
Inkopen van eigen aandelen zal de koers sterk ondersteunen!”

Imtech

Beleggers lijken de omwisseling van aandelen na de claimemissie maar nauwelijks te snappen. Het enige wat zij weten is dat hun aandelenbelang wederom in waarde is gedaald. De banken die garant stonden voor de emissie zitten volgeladen met stukken in hun maag. Bij elkaar hebben zij 31% van het aandelenkapitaal in handen. Vroeg of laat willen de banken van het overschot van hun stukken af, wat wederom voor koersdruk zal zorgen. In elk geval moeten de banken de aandelen volgens afspraak minimaal 200 dagen vasthouden. Er zijn niet of nauwelijks analisten en forumleden te vinden die in willen stappen. Een nog lagere koers ligt daarom in het vooruitschiet.

“Nou, dan blijft er een aardig pakket aandelen voor verkoop boven de beurs hangen.
Zo gauw zij kunnen zullen zij deze gaan afstoten om het kapitaal wat zij erin gepompt hebben terug te krijgen.
Leuk vooruitzicht.”

TomTom

De cijfers die TomTom presenteerde konden de markt niet verrassen. Beleggers zijn wel blij dat het bedrijf nieuwe groeimarkten gaat betreden. TomTom lanceert een dienst voor online navigatie op mobiele apparaten met internetverbinding, zonder dat daarop een kaart is opgeslagen. Volgens TomTom is het product onder meer toepasbaar in nieuwe, draagbare elektronica, bijvoorbeeld brillen en horloges. Mede om deze reden heeft ING vorige week het koersdoel verhoogd naar EUR 7. Zo populair als het aandeel jaren geleden was zal het nooit meer worden, maar desondanks lijken beleggers TomTom weer als groeibriljant te zien.

“Weer zo'n mooie nieuwe massagroeimarkt met hoge marges. TomTom gaat nu dus de onlinemarkt van Google betreden. Leuk voor de wat langere termijn, maar de komende jaren komt de groei vooral uit de reeds binnengehaalde megacontracten in automotive en uit fleetmanagement. In deze markten heeft Google ook geen positie (hebben geen betrouwbare offline kaarten en oplossingen die nodig zijn voor gebruik in de auto).”

USG People

USG People (Foto: ) zakte vrijdag meer dan 10% op derdekwartaalcijfers die in lijn met de verwachting waren. Het bedrijf verwacht een terugval in het vierde kwartaal. Maar de terugval is van tijdelijke aard en daarom zullen de resultaten volgend jaar weer herstellen. KBC en ABN Amro houden vast aan hun koopadvies met koersdoelen van EUR 14 en EUR 12. Op fora scharen beleggers zich achter  de analisten.

"Dit zou dus zomaar een prachtig instappunt richting 10-13 euro kunnen zijn."

“Ik heb zelf bijgekocht in de hoop en verwachting dat de bodem is bereikt. USG en andere uitzenders moeten hun beste tijd nog krijgen, daar ben ik van overtuigd. Op dit moment is de uitzendmarkt aan het aantrekken. Voor mij een reden om extra in te stappen. Ik twijfel er niet aan of het volgende halfjaar gaat USG het als bedrijf beter doen dan de markt in het algemeen.”

Besi

Besi behoort tot de topaandelen van 2014 en de koers bereikte een all time high na uitstekende kwartaalcijfers. Binnen drie jaar is het aandeel gestegen van EUR 5 naar boven de EUR 15. SNS vindt de kwartaalcijfers en de outlook voor het volgende kwartaal zeer sterk. Het koersdoel van SNS werd verhoogd naar EUR 17,50. Op fora zijn beleggers ook duidelijk te spreken over de huidige cijfers en de toekomstverwachtingen. Het aandeel kan volgens hen gemakkelijk oplopen naar EUR 20.

“Wat een heerlijke cijfers, zowel Q3 als Q4! Ik zoek nog naar betere superlatieven maar die schieten hoe dan ook tekort.”

“Outlook 2015 zag ik in de consternatie niet zo snel. Dan weten we het wellicht even niet. Opnieuw zo'n jaar erbij, of lezen we tzt van alles over minder omzet en winst, zodat het gedaan is met de mooie koers?”

“Qua Outlook wordt 2015 inderdaad niet genoemd. Wel wordt er verwezen naar het marktpatroon (sterk H1, minder H2), dat zich nu voor het vijfde jaar op rij herhaalt. Als het H2 2014 van BESI inderdaad gerealiseerd wordt zoals verwacht, ben ik heel benieuwd hoe H1 2015 eruit ziet.
Zeker in het licht van een stijgend marktaandeel.”

Ordina

Het veel geplaagde Ordina stond plots in de schijnwerpers van koopjesjagers. Volgens ING zou Ordina een mooie prooi zijn voor Getronics. Nu het aandeel door het mogelijke omkoopschandaal sterk is afgestraft is de marktwaarde zeer aantrekkelijk voor een overnemende partij. Dinsdag 4 november komt het bedrijf met een trading update. Waarschijnlijk zal het bedrijf meer informatie geven over het onderzoek naar de mogelijke fraude binnen het bedrijf. Voor Getronics zou die uitkomst erg bepalend kunnen zijn of er een bod wordt gedaan.

“Hopen dat er geen voorzieningen zijn getroffen, dat er geen klanten weggelopen zijn, dat er geen daling in de omzet zit. Als deze 3 genoemde dingen niet in de tussentijdse verklaring komen gaan we hard omhoog.”

“Geloof in voortzetting van de resultaatverbetering en de afbouw van de schulden.
Hoop op wat duidelijke taal richting lopende onderzoeken en hoe zij erin staan. Daarnaast ook wat over relatie tot overheden zoals dat er nu bijstaat en loopt.”