Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 31 okt 2014 16:49

Stelling: gesomber over Duitsland overdreven

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Reageer op onze stelling van de maand: het gesomber over de economische stagnatie in Duitsland is zwaar overdreven.

In Duitsland is het optimisme even ver te zoeken. Na een plotselinge krimp in het tweede kwartaal, bracht ook oktober weinig heil. In het derde kwartaal daalden de fabrieksorders en de industrie (flink) en raakte tot overmaat van ramp de export in het slop. Dat had alles te maken met de Europese boycot van Russische producten en andere geopolitieke omstandigheden.

Het Duitse ministerie van Economische Zaken verlaagde dan ook zijn groeiprognose voor de Duitse economie van 1,8 naar 1,2% dit jaar en van 2,0 tot 1,3% in 2015. Een nogal drastische aanpassing die in Duitse media tot somberheid en doemdenken leidde. ‘Het einde van het Duitse wonder’, kopte de Süddeutsche Zeitung bijvoorbeeld over de slechte cijfers. De bezorgdheid sloeg onmiddellijk over naar Nederland, want in de economie geldt: als het in Duitsland regent, dan druppelt het in Nederland.

Overdreven somberheid

Maar is al die somberheid wel op zijn plaats? Tegen de cijfers is in te brengen dat ze vertekend worden door een buitengewoon goed eerste kwartaal, waarin het door de zachte winter niet op kon in Duitsland. Logisch dat de rest van het jaar dan een beetje tegen kan vallen.

Verder heeft de geopolitieke tegenwind wel een erg grote invloed op de stemming. De Oekraïne-crisis begint alweer een beetje te luwen. Als de onzekerheid over de toestand in de wereld weer een beetje naar de achtergrond verdwijnt, komt het heus wel weer goed met de Duitse (en Europese) export. Vraag naar de erkende Duitse kwaliteitsproducten zal er altijd blijven.

Bovendien waren er ook lichtpuntjes te vinden in de cijfers. De werkloosheid in Duitsland daalt en de lonen stijgen. Een betere aanjager van de consumentenbestedingen is nauwelijks te verzinnen. Nee, met die Duitse economie komt het wel goed (Foto: Herbert Pohl). Geen enkele reden om daar als belegger nu ineens je geld weg te halen. En die Duitse kranten? Ach, die zijn altijd een beetje zwaar op de hand.

Wat vindt u?

Gaan we nu wat al te kort door de rooskleurige bocht? Is er in Duitsland niet toch meer aan de hand dan een klein dipje en gaat de (Nederlandse) belegger dat voelen in zijn portemonnee? Discussieer mee en plaats uw reactie onder het artikel.