Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 29 okt 2014 08:07

6 Insider-aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Insiders kochten in de correctie flink bij. De koopratio steeg in oktober van 15,9 naar 23,8 procent. Het hoogste peil sinds juli 2013. Beleggers doen er goed aan de aandelentransacties door personen gelieerd aan het bedrijf te volgen.

De koopratio is de verhouding tussen het netto-aantal insiders dat aandelen koopt en het netto-aantal dat zijn aandelen verkoopt. In september opereerden 81 insiders aan de koopkant en 429 aan de verkoopkant, oftewel een koopratio van 15,9 procent. Deze maand steeg het aantal nettokopers naar 101 en daalde het aantal nettoverkopers naar 324, een koopratio van 23,8 procent.

Inside(r)

De term insider trading mag je niet verwarren met inside trading. Inside-trading staat voor de handel met voorkennis, wat bij wet verboden is. Insider-trading staat voor de aan- of verkopen ten persoonlijke titel van bevoorrechte personen zoals commissarissen, directeuren, kaderleden en grootaandeelhouders en aan hen gelieerde personen. Voor hen geldt informatieplicht.

Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om hun aandeelhouders om de zoveel tijd te voorzien van halfjaarberichten en jaarverslagen, terwijl ze intern veelal gebruikmaken van maandrapportages. Sommige bedrijven verzamelen essentiële data zelfs wekelijks of op dagbasis. Hierdoor hebben ze een goed zicht op de operationele gang van zaken en beschikken ze de facto over een informatievoorsprong. Zeker wanneer het bedrijven betreft die door analisten niet of nauwelijks worden gevolgd.

Insidertransacties

Het feit dat insiders aandelen kopen, doet op zich de koers niet stijgen. Door met eigen geld aandelen te kopen, geven ze evenwel een duidelijk signaal af. Het is een teken dat ze in het bedrijf geloven en het is een teken dat de aandelen aantrekkelijk geprijsd zijn. Dit signaal wordt nog sterker wanneer een commissaris, directeur of kaderlid overgaat tot vervolgaankopen.

Wanneer insiders echter aan de verkoopkant opereren, dan kan dat om meerdere redenen. Mogelijk schatten ze de toekomstvooruitzichten minder rooskleurig in, willen ze hun aandelenbezit diversifiëren, staan ze voor een grote uitgave of oefenen ze personeelsopties uit. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze na een sterke stijging van de beurskoers net als andere beleggers hun winst willen verzilveren.

De drie aandelen met netto-kopers

De groene stippen in de lijngrafiek visualiseren wanneer insiders in de loop van dit jaar aandelen hebben gekocht. De rode stippen wanneer ze aandelen verkochten.

En bij drietal is sprake van netto-verkopen

De koopratio is de verhouding tussen het netto-aantal insiders dat aandelen koopt en het netto-aantal dat zijn aandelen verkoopt. In september opereerden 81 insiders aan de koopkant en 429 aan de verkoopkant, oftewel een koopratio van 15,9 procent. Deze maand steeg het aantal nettokopers naar 101 en daalde het aantal nettoverkopers naar 324, een koopratio van 23,8 procent.

Inside(r)

De term insider trading mag je niet verwarren met inside trading. Inside-trading staat voor de handel met voorkennis, wat bij wet verboden is. Insider-trading staat voor de aan- of verkopen ten persoonlijke titel van bevoorrechte personen zoals commissarissen, directeuren, kaderleden en grootaandeelhouders en aan hen gelieerde personen. Voor hen geldt informatieplicht.

Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om hun aandeelhouders om de zoveel tijd te voorzien van halfjaarberichten en jaarverslagen, terwijl ze intern veelal gebruikmaken van maandrapportages. Sommige bedrijven verzamelen essentiële data zelfs wekelijks of op dagbasis. Hierdoor hebben ze een goed zicht op de operationele gang van zaken en beschikken ze de facto over een informatievoorsprong. Zeker wanneer het bedrijven betreft die door analisten niet of nauwelijks worden gevolgd.

Insidertransacties

Het feit dat insiders aandelen kopen, doet op zich de koers niet stijgen. Door met eigen geld aandelen te kopen, geven ze evenwel een duidelijk signaal af. Het is een teken dat ze in het bedrijf geloven en het is een teken dat de aandelen aantrekkelijk geprijsd zijn. Dit signaal wordt nog sterker wanneer een commissaris, directeur of kaderlid overgaat tot vervolgaankopen.

Wanneer insiders echter aan de verkoopkant opereren, dan kan dat om meerdere redenen. Mogelijk schatten ze de toekomstvooruitzichten minder rooskleurig in, willen ze hun aandelenbezit diversifiëren, staan ze voor een grote uitgave of oefenen ze personeelsopties uit. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze na een sterke stijging van de beurskoers net als andere beleggers hun winst willen verzilveren.

De drie aandelen met netto-kopers

De groene stippen in de lijngrafiek visualiseren wanneer insiders in de loop van dit jaar aandelen hebben gekocht. De rode stippen wanneer ze aandelen verkochten.

En bij drietal is sprake van netto-verkopen

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.