Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 28 okt 2014 13:06

Gemengd beeld bouwaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Een welwillende analistenblik op Heijmans; een kritische op BAM en Ballast Nedam.

De bouwanalist van ABN Amro concludeert na zijn bezoek aan een woningbouwproject van Heijmans dat het de goede kant op gaat met de woningbouw in Nederland.

Heijmans organiseerde voor analisten een bezoekje aan het bouwproject Pijnacker-Zuid, in de buurt van Delft (Foto: Gerard Stolk). Het omvat in totaal de gefaseerde bouw van 3600 huizen. Heijmans werkt momenteel aan 174 huizen, waarvan er al 104 voorverkocht zijn, en dat zijn er meer dan waarop Heijmans had gerekend. Contractueel is het bedrijf verplicht met de bouw te beginnen als het aantal voorverkochte woningen 50% bedraagt. Heijmans verwacht dat alle huizen op het moment van oplevering verkocht zullen zijn.

ABN Amro trekt de conclusie dat de woningbouw aan de vooravond staat van een langdurige opleving. Dat maakt de bank op uit de recente cijfers over het aantal verkochte bestaande woningen, de stijgende prijzen, het gestegen consumentenvertrouwen en de betere betaalbaarheid van huizen. Omdat Heijmans circa 35% van de omzet uit de Nederlandse woningbouwmarkt haalt, zal het bedrijf bij uitstek van deze trend profiteren, meent ABN Amro. Het koopadvies is voorzien van een koersdoel van €14. 

BAM en Ballast Nedam

Delta Lloyd Deelnemingen Fonds, dat belegt in Nederlandse mid- en smallcaps, zal de belangen in BAM en Ballast Nedam eerder verkleinen dan vergroten, aldus het bericht over het derde kwartaal. Ondanks berichten over een aantrekkende bouwmarkt zijn nieuwe projectverliezen nog steeds niet uit te sluiten. Het fonds verkleinde in het derde kwartaal al het belang in BAM, dat aan het eind van het kwartaal een gewicht had van 6,7% in de portefeuille, die een fondsvermogen van €522 mln had.

Overigen posities Delta Lloyd

De fondsbeheerder schrijft ook kritisch te zullen blijven ten aanzien van het gewicht van een aantal grote posities. Indien deze posities door koersbewegingen verder in gewicht stijgen, kan worden besloten deze (verder) te verkleinen. DDL zegt niet welke beleggingen daarvoor in aanmerking komen. De grootste belangen waren eind derde kwartaal voor Arcadis (11,6%), TKH (11,3%), Ten Cate (11%), Exact (10,7%) en Beter Bed (10,4%). In de verslagperiode werden de participaties in onder meer Arcadis, TKH en Binck gereduceerd.

DDL spreekt zich over nog enkele beleggingen specifiek uit. Ten aanzien van Macintosh merkt ze op dat met de deelname aan de aandelenemissie het vertrouwen in het bedrijf is uitgesproken. Verder rekent DDL er op dat het aantrekkende consumentenvertrouwen zichtbaar zal worden in de resultaten van dit bedrijf en ook van de participaties Accell en Beter Bed.

Binck zit onder andere in de portefeuille op grond van het hoge dividendrendement en de onderwaardering in de sector. Kendrion wordt geprezen voor de ijzersterke en dominante marktpositie en het grote winstpotentieel. Het herstel bij Grontmij is volatiel, maar 'het fonds zal gebruikmaken van kansen in de markt om rond haar huidige positie te bewegen'. Kopen of verkopen afhankelijk van de richting van de koers, dus.

 

Bekijk ook de laatste analistenadviezen van de vakredacteuren van Beleggers Belangen over: