Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 23 okt 2014 13:01

Beleggen met rugwind in Japan

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De economie in Japan staat er florissant voor. Beleggers hebben volop mogelijkheden om daar een graantje van mee te pikken.

Japan maakte na de millenniumwisseling een verloren decennium door, maar het aantreden van premier Shinzo Abe in 2012 heeft de zaken helemaal op zijn kop gezet. Beleggers Belangen schetst in het nummer van 24 oktober 2014 het succes van ‘Abenomics’ en laat deskundigen aan het woord over de beleggingskansen in Japan.

Het economische beleid van Abe is gebaseerd op drie pijlers:

Monetaire verruiming. De omvangrijke inkoop van staatsobligaties heeft de rente gedrukt en de yen sterk in waarde doen dalen.
Wijziging van het fiscale beleid. Traditioneel kende Japan hoge belastingen voor bedrijven en lage voor consumenten. Abe probeert dat wat meer in eventwicht te brengen, wat het bedrijfsleven uiteraard meer armslag geeft.
Structurele hervormingen. Daarbij gaat het om aanpassingen op de arbeids- en huizenmarkt.

Bij het laatste speerpunt wringt momenteel de schoen. De hervormingen zijn wel ingezet, maar verlopen erg traag, zegt Arnout van Rijn, hoofd van het Azië-Pacific-team van Robeco. Japanners zijn gewend geraakt aan deflatie en hebben hun consumptiegedrag daarop aangepast. Wel dalen de huizenprijzen nu een beetje, wat goed nieuws is voor bouwmarkten en leveranciers van badkamers en keukens, maar beleggers moeten er voorlopig geen wonderen van verwachten, waarschuwt Van Rijn.

Dat moeten ze wellicht wel van de bedrijfswinsten. Ook in Japan nadert het cijferseizoen en dat zou wel eens een groot feest kunnen worden, denkt Van Rijn. Analisten en de bedrijven zelf in Japan zijn doorgaans erg voorzichtig met hun winstprognoses. Voor het lopende jaar verwachten ze gemiddeld een winstgroei van 8 tot 10%, maar het werkelijke percentage zal wel eens veel hoger kunnen liggen, zegt de Robeco-analist.

Driedubbele rugwind

Richard Kaye, Japan-analist van Comgest, stelt dat het bedrijfsleven op drie vlakken de wind mee heeft (Foto: Luke Zeme).

  • De eerder genoemde verlaging van de bedrijfsbelasting. Japanse ondernemingen betalen nu 40% belasting over de winst; de verwachting is dat dit binnen vijf jaar gedaald zal zijn naar 30%.
  • Een handelsovereenkomst tussen Aziatische landen en de VS. Kaye zegt nog nooit zo’n ambitieus handelspact te hebben gezien in de twintig jaar dat hij Japan volgt. De landbouwindustrie, autoproducenten, aanbieders van levensverzekeringen; vrijwel alle sectoren gaan er de vruchten van plukken.
  • Een wijziging in het beleggingsbeleid van het grootste pensioenfonds. Het Government Pension Investment Fund mag voortaan voor 20%, in plaats van voor 12% in aandelen beleggen. Geen bagatel, want het GPIF is met een belegd vermogen van omgerekend bijna %1 bln het grootste pensioenfonds ter wereld.

Ruimere blik

Voor beleggers liggen de mogelijkheden om van de hausse in Japan te profiteren voor het oprapen. Taku Arai van het fondshuis Schroders raadt ze aan verder te kijken dan de ETF’s die de belangrijkste indices volgen. Daarin wegen de grote multinationals het zwaarst mee, en dit zijn niet de concerns die het meest van het economisch klimaat profiteren. Dat komt doordat ze hun productie (deels) naar het buitenland hebben uitbesteed. De échte winnaars zijn de wat kleinere, lokaal producerende bedrijven.

In Beleggers Belangen komen enkele beleggingsfondsen aan bod die de kans bieden om optimaal rendement te halen uit het succes van Abenomics.

Ook wekelijks op de hoogte blijven van de beste beleggingskansen in alle delen van de wereld? Neem een proefabonnement.