Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Ivan Snurer, 22 okt 2014 08:25

Robolution

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Robots zijn buiten fabrieken en laboratoria nog beperkt inzetbaar, toch groeit de sector aan ongeziene snelheid. Zelfs China doet aan robotisering. Het potentieel is enorm. Het startschot van de robotrevolutie is gegeven.

Ons beeld van robots als mensvormige machines komt uit boeken en science-fictionfilms. En hoewel robots in de vorm van mechanische wezens al sinds de Griekse oudheid bestaan en de mechanisering van de industrie al begon met de Industriële Revolutie eind 18de eeuw, is de robotrevolutie nog maar net begonnen.

Multifunctioneel

Eeuwenlang was de robot een machine die eentonig of gevaarlijk werk uit handen van mensen nam. In de jaren vijftig doken de eerste multifunctionele systemen op om productieprocessen te automatiseren en tegenwoordig kijkt niemand van eenarmige fabriekrobots op. Industriële robots vind je op uiteenlopende plaatsen terug, tot in de operatiekamer aan toe. Ook in het huishouden kom je ze tegen. Robots maaien voor ons het gras en stofzuigen het huis.

Drones (oorspronkelijk een militaire term voor onbemande vliegtuigen; nu een wijd begrip voor vliegende robots) zullen over niet al te lange tijd voor tijdwinst zorgen bij de distributie van pakjes. Daarnaast versnellen ze bij calamiteiten de communicatie tussen ordehandhavers en kunnen ze worden ingezet bij inspectiediensten en onderhoudswerkzaamheden.

Humanoids

Robotici dromen van realistische evenbeelden van de mens. De droom van humanoids, niet van echt te onderscheiden mensvormige robots, lijkt echter nog ver weg. Niettemin veroveren ze sneller een plaats in de samenleving dan velen voor mogelijk houden. Intelligente machines die, in tegenstelling tot industriële robots, zelfstandig beslissingen nemen, bestaan al. De ontwikkeling van zelfrijdende auto’s en zelflerende gezelschapsdieren is het stadium van de experimentele fase voorbij. Er wordt ook volop gesleuteld aan hulprobots (butlers) die de menselijke flexibiliteit en denkvermogen nabootsen.

Robots beschikken ten opzichte van de mens over enkele grote voordelen (ze zijn sterker, sneller en op bepaalde gebieden slimmer) maar buiten fabrieken en laboratoria zijn ze alsnog beperkt inzetbaar. Omdat de omgeving zich niet aan robots aanpast, moeten de mechanische dienaars zelf het hoofd bieden aan onverwachte situaties.

Met het voortschrijden van de techniek worden robots sterker, sneller, slimmer en óók flexibeler. En de belangrijkste factor daarin is de Wet van Moore, die stelt dat de rekenkracht van computers om de twee jaar verdubbelt. Deze snelle exponentiële groei zorgde ervoor dat de smartphones van vandaag de dag zoveel kleiner zijn en meer kunnen dan de potsierlijke mobiele telefoon van Gordon Gekko die in 1987 in de bekende beursfilm Wall Street te zien was.

Mensenwerk

Tot nog toe worden robots vooral ingezet in fabrieken. Het zal niet lang meer duren of ze worden ook in de dienstensector op grote schaal ingezet. Dat komt uiteraard ten goede aan de productiviteit, de winst van bedrijven en daarmee ook hun aandelenkoersen.

Economen verwachten echter dat de robotrevolutie een grote impact zal hebben op de werkgelegenheid. Autoproducent Volkswagen (GR:VOW3) wil vanwege de hoge arbeidskosten zijn babyboomers zodra zij met pensioen zijn vervangen door industriële robots. Ook in Chinese fabrieken verdwijnen arbeidsplaatsen als gevolg van de robotisering.

De dienstensector leek lange tijd immuun voor automatisering. De robotica is nu echter ongeveer in dezelfde fase als de computerindustrie aan het begin van de jaren tachtig. Toen stond de thuiscomputer nog in zijn kinderschoenen. De stand van de techniek laat nog te wensen over, het economisch potentieel van de robotindustrie is evenwel enorm.

Robotbeleggen

Op zich kun je op twee manieren beleggen in het thema robotica: direct en indirect. Of je kiest zelf je aandelen of je laat de keuze van de individuele aandelen over aan anderen en dan heb je in theorie de keuze tussen beleggingsfondsen en trackers.

Het punt is dat er geen beleggingsfondsen te vinden zijn die louter het thema van robotica bespelen. Ook bij trackers is de spoeling dun. Het voordeel van trackers is evenwel dat zij veel transparanter zijn. In de regel spiegelen trackers het koersverloop van een index en daardoor kun je snel en zonder omwegen achterhalen welke aandelen er in de index zitten.

Fusion Analytics, GaveKal en The Robot Report ontwikkelden de tracker Global Robotics & Automation Index ETF (ROBO) die sinds oktober 2013 door Robo-Stox wordt gecommercialiseerd. De tracker is breed van opzet en omvat 77 aandelen. Solactive is het brein achter de Robotics & Drones Total Return ETF (SOLROBO). Deze tracker wordt sinds januari van dit jaar door UBS aan de man gebracht en telt slechts negen aandelen, te weten: Accuray (US:ARAY), Adept Technology (US:ADEP), AeroVironment (US:AVAV), Cognex (US:CGNX), Fanuc (JP:6954), Intuitive Surgical (US:ISRG), iRobot (US:IRBT), KUKA (GR:KU2) en Mazor Robotics (IT:MZOR).

Zoals gezegd bestaat de Robo-Stox Global Robotic & Automation Index ETF uit 77 aandelen. Op dit moment zijn de tien grootste posities: Intuitive Surgical, iRobot, Keyence (JP:6861), Krones (GR:KRN), Omron (JP:6645), Accuray, KUKA, Oceaneering International (US:OII), Cyberdyne (JP:7779) en ABB (VX:ABBN), maar het heeft ook een positie in Fugro (NA:FUR). De tracker investeert zowel in aanbieders van robotica alsook bedrijven die slim gebruikmaken van speciliastisch technologische toepassingen, zoals bij Fugro. Robots verrichten in onderzeese gebieden metingen op dieptes waar men vroeger alleen van kon dromen. @ Ivan Snurer