Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 20 okt 2014 15:02

Wissels in de ETF-portefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Voor het eerst sinds de start van de ETF-portefeuille in maart van dit jaar brengen we enkele wijzigingen aan in de samenstelling. We nemen twee nieuwe grondstoffen-ETF's op en concentreren ons bij de edelmetalen op zilver.

Met een kleine winst hebben we vorige week afscheid genomen van de positie in de Lyxor ETF Commodities CRB. In plaats daarvan nemen we twee nieuwe grondstoffen-ETF's op waarvan we meer rendement verwachten nu ze recent hard zijn gedaald: de ETFS Agriculture en de ETFS Brent 1month.

Ook bij de edelmetalen verleggen we de focus: zilver daalde de laatste maanden veel harder dan goud, waardoor zilver nu relatief goedkoop is. We houden daarom alleen nog zilver aan als hedge en verkopen de positie in de Sprott Physical Gold Trust met een verlies van 4,6%. Elders in de portefeuille leggen we een aantal stoplossorders om de winst te beschermen, en we zetten in op de Braziliaanse markt via de Lyxor Brazil Ibovespa ETF.

Aandelen in het VK hielden afgelopen week relatief gezien het best stand. Hoewel de Britse economie er veel beter voor staat dan de Europese, maakt ook de Bank of England zich zorgen over lage inflatie. De groei van consumentenprijzen daalde in september naar 1,2%, de laagste stand in vijf jaar, en de omzet van de detailhandel liep onverwacht terug. Een renteverhoging laat daarom waarschijnlijk langer op zich wachten dan tot dusver gedacht. De iShares UK Dividend ETF maakte door dit nieuws iets van de eerdere verliezen goed, maar het zwakke Britse pond werkt ons rendement tegen.

De PowerShares Buyback Achievers ETF daalde naar +9,5%, en gaat daarmee gevaarlijk hard in de richting van de stoploss die we vorige week op 4,9% legden.

Bij dalende aandelenmarkten vluchten beleggers vaak naar obligaties. Dat zien we nu ook: onze posities in de inflation-linked obligaties, Amerikaanse bedrijfsobligaties en obligaties uit opkomende markten stijgen iets in waarde. Per saldo daalt de portefeuille naar een rendement van +6,3%, waarmee we terug zijn op het niveau van half augustus.

Offensieve portefeuille

Onze offensieve portefeuille heeft de afgelopen twee weken 460 basispunten van het totaalrendement moeten inleveren door de omslag van het beurssentiment. Dit jaar bedraagt het rendement 1,1% vergeleken met een min van 2,1% voor de AEX. Alle beleggingscategorieën staan in de plus op de small- en midcaps na die een min van 6,7% laten zien. Voor de individuele aandelen in portefeuille, die dit jaar 2,3% in de plus staan, is het cijferseizoen deze week weer van start gegaan. Uit onze portefeuille kwam alleen Rio Tinto met productiecijfers over het derde kwartaal. Die lagen 12% hoger op jaarbasis en 5% hoger op kwartaalbasis. Het doel voor 2014 – 11% hogere productie – werd bevestigd.

Portefeuille NL

In het verslechterde beursklimaat heeft het rendement op onze Nederlandse aandelenportefeuille een forse knauw gekregen, met een daling vanaf 15,6% tot 9,9%. Vrijwel over de hele linie gingen de koersen omlaag, met in een enkel geval zelfs een verlies van bijna 10%. Besi was het slachtoffer. Vanzelfsprekend ging ook nieuwkomer Arseus omlaag, met 4%. Beleggers hebben momenteel geen trek in aandelen en ook mid- en smallcaps − dominerend in onze portefeuille − kunnen de verkoopdruk niet weerstaan, behalve Acomo waarvan de koers niet veranderde. 

  • Onder het tabblad Portefeuilles is het verloop van de voorbeeldportefeuilles te volgen en de samenstelling te zien. Rekendatum is vrijdag 17 oktober.