Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 15 okt 2014 09:27

Fingers crossed

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Er is een correctie gaande. Voor het eerst in jaren dreigt een dip van tien procent. Als de markten echt crashen, dan is dat een uitgelezen kans om te kopen. Als je correcties niet kunt verdragen, moet je niet beleggen, ook niet in dividendaandelen of in low risk.

In deze bullmarkt zijn correcties van vijf procent doodnormaal. Sinds de bodem van maart 2009 corrigeerde de S&P 500 dertien keer met meer dan vijf procent; er waren zelfs twee correcties met meer dan tien procent, maar wel minder dan twintig procent.

Per saldo bedraagt de averij gemiddeld -8,4 procent versus een gemiddelde daling van 4,8 procent voor laagvolatiele aandelen. De conclusie ligt voor de hand dat low risk de voorkeur geniet. Laagvolatiele aandelen trotseren correcties beter dan andere aandelen. Over de hele marktcyclus heen doorstaan defensieve aandelen de tand des tijds beter dan aandelen met hoge bèta’s.

Geen man overboord

Academisch onderzoek en praktijkvoorbeelden pleiten in het voordeel van laagvolatiele aandelen, maar moet je nu halsoverkop al je aandelen verkopen en vol gaan voor low risk? Al is het 200-daags gemiddelde geschonden, de langetermijntrend van de S&P 500 is nog steeds intact. Het voortschrijdend gemiddelde beweegt immer nog opwaarts en ook in de grotere correcties van 2010 en 2011 dobberde de graadmeter wekenlang onder het 200-dagenlijn. Er is dus nog geen man overboord.

De index van voorlopende indicatoren is een van de sleutelindicatoren van de Amerikaanse economie en Wall Street. Het jongste cijfer van de leading economic indicator van The Conference Board leert dat de voorlopende indicator in augustus andermaal steeg, van 103,6 naar 103,8 punten. Economisch is er geen vuiltje aan de lucht. Het is pas bij een neerwaartse draai dat het gevaar op een recessie om de hoek komt kijken. De beurs op zich is ook een voorlopende indicator, maar de geschiedenis leert ook dat aandelen negen van de vijf recessies voorspellen.

Tijdelijke correctie of nieuwe fase?

Eerlijk gezegd, is hier geen antwoord op te geven. Beurstrends zijn hardnekkig. De kans dat een ingeslagen weg wordt voortgezet, is groter dan de kans dat de trend zich keert. Niemand weet echter wanneer een trend zich keert en de markten echt gaan corrigeren. En al heeft oktober een kwalijke reputatie, een beurskrach voorspellen is waanzin. Oktober is ook de maand waarin aandelenmarkten uitbodemen. Beleggers zoeken echter nog steeds naar redenen waarom aandelen zullen gaan dalen. En er is altijd wel een reden te vinden.

Beleggers die telkens weer reageren op een correctie, lijden meer averij dan het verlies van de daling zelve. Wie constant van strategie wisselt, wordt daar nooit beter van. Je loopt voortdurend achter de feiten aan. Het belangrijkste is dat je beseft dat financiële markten, en dus ook aandelen, bij tijd en wijle dalen. Met dividend- of laagvolatiele aandelen ben je beter gewapend tegen koersdalingen, maar de grote vraag is of het huidige rumoer op de Europese beurzen slechts een incident is of dat er toch fundamentele oorzaken spelen. Staan we aan de vooravond van een langdurige daling of is er sprake van een kortstondige dip?

Ale je naar de geschiedenis van Amerikaanse bullmarkten kijkt, dan zie je dat zij niet stante pede eindigen wanneer de Federal Reserve de rente optrekt. Er zit een vertraging tussen van negen maanden tot twee jaar. Aangezien de eerstvolgende renteverhoging van het Amerikaanse stelsel van centrale banken ten vroegste voor het voorjaar van 2015 op het programma staat, is het einde van de huidige fase nog niet in zicht. En ondertussen fingers crossed, het gebaar heeft dezelfde gevoelswaarde als duimen, dat we geen beurskrach krijgen. @ Ivan Snurer