Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 13 okt 2014 15:42

Oktoberblues treft portefeuilles

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

De onvermijdelijke correctie op de aandelenbeurzen heeft ook zijn weerslag op de portefeuilles.

Oktober heeft de westerse aandelenbeurzen vooralsnog weinig goeds gebracht. De onrust gaat uiteraard niet helemaal aan de pensioenportefeuille voorbij, maar als gevolg van de defensieve positionering blijft de impact zeer beperkt.

In het vorige week door De Nederlandsche Bank (DNB) gepubliceerde 'Overzicht Financiële Stabiliteit' wordt gewezen op het risico van het ontstaan van zeepbellen als gevolg van het ruime monetaire beleid van westerse centrale banken. De DNB maakt zich onder meer zorgen over de relatief lage risicopremie op highyieldleningen en de gestegen koers-winstverhoudingen op − met name de Amerikaanse − aandelenmarkt. Dat wij deze zorgen delen, zal vermoedelijk geen verrassing zijn.

Sinds begin september is AEX Total Return Index ruim 2% gedaald. Het aandelensegment van de pensioenportefeuille zakte in deze periode met een kleine 0,9% terug en het totaalrendement van de portefeuille als geheel nam slechts met een half procentpunt af. Verschillende beleggers en strategen beginnen zich meer zorgen te maken over een omslag op de financiële markten. Albert Edwards van Société Générale en Russell Napier, financieel historicus en consultant bij broker CLSA, wijzen op de stijging van de risico-opslagen in het highyieldsegment. De risico-opslagen zijn nog niet op alarmerende niveaus, maar de stijging maakt hen wel waakzaam. Ook fondsbeheerder John Hussman wijst op deze stijgende risico-opslagen en op verschillende 'technische' marktindicatoren − onder meer dat steeds minder aandelen een bijdrage leveren aan de stijging van de index. Deze combinatie vertoont akelig veel overeenkomsten met oktober 2000 en juli 2007 toen de aandelenbeurzen aan een lange en hevige koersdaling begonnen, aldus de fondsbeheerder.

Hussman pleit overigens niet voor het volledig afbouwen van de aandelenbelangen, maar raadt beleggers wel aan er voor te zorgen dat de blootstelling aan de aandelenmarkten niet zo groot is dat een zware koersdaling voor ondraaglijke verliezen zorgt. De weging van het aandelensegment in de pensioenportefeuille bedraagt zo'n 44% en die weging zal (in dat kader) ook niet worden verhoogd. 

Portefeuille NL

Onze Nederlandse portefeuille heeft afgelopen week ruim 3% moeten inleveren. Vanaf de start bedraagt het rendement nu 15,6%. Value8 blijft dit jaar ons best renderende aandeel met een plus van 44,5%. Ook Besi en ASML blijven het zeer goed doen. USG People is de hekkensluiter met een min van 15,7%. Arseus, dat wij al langer met bovengemiddelde belangstelling volgen, heeft een update gegeven over het derde kwartaal. In die periode bedroeg de omzetgroei 33,9% (10,3% autonoom). De vooruitzichten blijven onverminderd goed. Wij nemen het aandeel op in onze portefeuille. 

Defensieve portefeuille

Hoewel aandelen nog steeds de drijvende kracht achter de defensieve portefeuille zijn, heeft de eerste, onrustige, week van oktober ook de portefeuille wel geraakt. Het totaalrendement van het aandelensegment van de portefeuille over 2014 daalde van 18,4% vorige week tot 15,5% deze week. Het rendement van portefeuilletopper Arseus over 2014 viel terug van 40,8% vorige week tot 30,1% deze week. Deze rendementsberekening loopt echter tot en met 7 oktober. Daardoor is de koersstijging van ruim 7% – die woensdagmiddag 8 oktober op de borden stond naar aanleiding van de omzetcijfers over het derde kwartaal – niet in berekening meegenomen. Arseus blijft dan ook gewoon in de portefeuille.