Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 7 okt 2014 13:10

Tevreden na derde kwartaal

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Na drie kwartalen staat de dividendportefeuille op een nieuwe recordstand. De andere portefeuilles houden zich ook goed.

De dividendportefeuille sloot het derde kwartaal ijzersterk af met een nieuwe recordstand van €189.308 (+89,3%). In 2014 is het rendement nu +15,8%, en de veertig aandelen tellende portefeuille is hard op weg om voor het vierde jaar op rij een dubbelcijferig rendement te realiseren. Dat het hoogste niveau ooit werd bereikt, juist in een week met koersdalingen voor veel aandelen, is te danken aan twee factoren. Allereerst is er natuurlijk het belangrijke valuta-effect. Met zo'n 60% belegd in Amerikaanse dollars werd de laatste weken optimaal geprofiteerd van de steeds zwakkere euro, ook ten opzichte van de overige valuta in de dividendportefeuille. Daar komt bij dat de zwaarwegende sector Health Care (na de verkoop van GlaxoSmithKline vorige week nog altijd goed voor ruim een vijfde van de portefeuille) ook in september ijzersterk presteerde, aangevoerd door Novartis, Sanofi en Roche.

Novartis is al geruime tijd het zwaarst wegende aandeel met nu 4,5%. Het aandeel sloot dinsdag 30 september op CHF90,15, de hoogste koers ooit voor de Zwitserse farmaceut, die in 2014 goed is voor een koerswinst van 26,6% − nog exclusief het dividend (dividendrendement nu 2,7%) dat sinds 1996 elk jaar verhoogd is. Ook Roche en Sanofi deden het de laatste weken goed, maar zij blijven in 2014 vooralsnog ruim achter ten opzichte van Novartis. Het best presterende aandeel dit jaar is echter Intel, met een koerswinst, exclusief dividend, van 34,2%.

Helaas zijn er ook verliezers in 2014, aangevoerd door de voorlaatste aankoop FMC Corporation. De timing met dit chemieaandeel, dat exclusief dividend bijna een kwart van zijn waarde verloor, was bijzonder ongelukkig gezien de verkoopgolf sindsdien binnen de sector Agribusiness. Op $57 is FMC voor de geduldige belegger die verder dan een jaar vooruit durft te kijken, zeker koopwaardig. In het Dividend E-magazine treft u de volledige portefeuille, inclusief de laatste wijzigingen. 

Portefeuille NL

Het rendement op onze Nederlandse beleggingen is de afgelopen week een fractie opgelopen, van 18,5% tot 18,8%. De AEX kwam in deze periode per saldo niet van zijn plaats. De AMX brokkelde iets af. Al geruime tijd zijn veel midcapaandelen niet populair. Zie onze fondsen uit deze categorie: Aalberts en USG gaven terrein prijs. Daarentegen lagen de technologiefondsen goed in de markt, hetgeen resulteerde in hogere koersen voor ASML en Besi. Ook Delta Lloyd droeg bij aan de stijging van het rendement op de portefeuille.

Offensieve portefeuille

Onze offensieve portefeuille laat over de eerste drie kwartalen een plus zien van 5,4%, wat een tikkeltje beter is dan de performance van de AEX. Wij hebben deze week een aantal wijzigingen doorgevoerd. Wij hebben onze positie in het Deutsche Bank Hedge Fund Index ETF gesloten, omdat deze weinig toevoegde aan de portefeuille. Ook hebben we besloten om afstand te doen van onze positie in SBM Offshore. Daarvoor in de plaats nemen wij Adidas en Schlumberger op. Adidas is na een winstwaarschuwing in onze ogen te hard afgestraft. Schlumberger staat bijna 20% onder zijn hoogste koers en is op dit moment een goed alternatief voor het kwakkelende SBM.