Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 25 sep 2014 12:44

Niet gelijk spektakel door opsplitsing

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Philips splitst zich op in twee nieuwe bedrijven die op de lange termijn goede kansen hebben. In de nabije toekomst verandert er voor de aandeelhouder niet al te veel.

In het nummer van Beleggers Belangen van 26 september besteden we uitgebreid aandacht aan de opsplitsing van Philips.

De stap van het bedrijf kwam niet onverwachts. De afgelopen jaren nam  Philips al afscheid van de consumentenelektronica-activiteiten (grotendeels), de tv-productie, audio- en videoaccessoires, led-chips en autoverlichting. Analisten hielden er al rekening mee dat het concern daarmee nog niet klaar was met opsplitsen en dat is gebleken.

Twee nieuwe bedrijven

Philips voegt de afdelingen Healthcare en Consumer Lifestyle samen tot HealthTech. Idee is om marktleider te zijn in de hele keten van gezondheidstechnologie, van tandenborstel tot MRI-scan. De markt voor gezondheidstechnologie heeft volgens Philips een potentiële omzet van €100 mrd. HealhTech ondervindt in eerste instantie tegenwind door bezuinigingen op de gezondheidszorg in Europa en de VS, maar zal op lange termijn profiteren van de groeiende vraag naar zorg onder invloed van de vergrijzing.

De verlichtingsdivisie zal minder lampen gaan verkopen, omdat led-lampen minder vaak hoeven te worden vervangen dan de traditionele gloeilamp. In plaats daarvan gaat Philips Lighting zich richten op systemen die verlichting aansturen. Zo wordt de hele buitenkant van het voetbalstadion van Bayern München voorzien van led-verlichting (Foto: Michael Schmalzl).

Veel hetzelfde

Philips-topman Frans van Houten zegt dat de onderdelen slagvaardiger en doelgerichter kunnen werken, doordat ze los van elkaar kunnen inspelen op ontwikkelingen in de markt. Maar in eerste instantie verandert er weinig aan de te voeren strategie bij beide onderdelen. Ook de financiële doelen blijven hetzelfde.

Als de operatie voltooid is – naar verwachting in 2016 – staan er twee bedrijven: een degelijke leverancier aan de gezondheidszorg met een goede winstmarge en een verlichtingsproducent die het vooral moet hebben van innovatie. De splitsing heeft beslist voordelen, maar op korte termijn verandert er eigenlijk weinig voor de aandeelhouder.
 

Beleggers Belangen vertaalt iedere week het actuele bedrijfsnieuws in een helder en concreet beleggingsadvies. Neem nu een proefabonnement: 10 weken het blad in de bus voor maar 10 euro.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.