Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 18 sep 2014 13:11

Veel groei, maar peperduur

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

De geringe winstmarges, enorme concurrentie en torenhoge waarderingen, maken van e-commerce een groeimarkt met een gebruiksaanwijzing.

Beleggers Belangen brengt in het nummer van 19 september 2014 de e-commerce-sector in kaart, voornamelijk aan de hand van twee aandelen: Amazon en Alibaba.

Amazon

Eerst het goede nieuws voor de sector: de verkoop van allerlei spullen via internet groeit al jaren en er is geen aanleiding om te denken dat hier spoedig een kentering in komt. De omzetcijfers van de grootste bedrijven spreken boekdelen: bij Amazon groeit de omzet het laatste decennium met gemiddeld 10% per jaar en het bedrijf zit nu aan $74,5mrd. Het bedrijf investert flink in nieuwe logisitkeke locaties (Foto: Scottish Government).

Dit vertaalt zich alleen niet in aantrekkelijke winstcijfers. Van de afgelopen tien kwartalen waren er bij Amazon vier verliesgevend. De hoge groeiverwachtingen en de lage winstgevendheid zorgen ervoor dat voor Amazon fors betaald moet worden. Eigenlijk is het een peperduur aandeel.

Alibaba

Beursnieuwkomer Alibaba verschilt op enkele punten van Amazon. Het Chinese bedrijf is een doorgeefluik tussen consumenten en aanbieders, waar Amazon de producten zelf inkoopt en ze vervolgens aan de man brengt. Voor de winstgevendheid blijkt de aanpak van Alibaba beter te werken. Dat maakt ook dat de waardering van het aandeel een stuk redelijker is.

Daar staat een nadeel tegenover: de ondoorzichtige structuur van het bedrijf. Alibaba omzeilt via een ingewikkelde constructie de regelgeving van Peking. De constructie brengt met zich mee dat beleggers geen invloed hebben op het bestuur van het bedrijf. Wat ze nu echt bezitten en waar ze terecht kunnen met geschillen is onduidelijk. In feite zijn beleggers in dit aandeel overgeleverd aan de grillen van de Chinese overheid, die de constructie elk moment kan aanpakken.

Europese aanbieders

Al met al is de e-commerce-sector een vrij lastige om in te beleggen. Overigens zijn er in Europa ook enkele interessante aandelen in deze sector te vinden. Beleggers Belangen neemt Asos, Docdata, Ebay, JD.com en Yoox onder de loep. Lees er alles over in het nummer van 19 september.


Verder deze week in Beleggers Belangen:

  • Tegenwind voor Air France-KLM
  • Twijfel slaat toe rond TNT Express
  • Voorspoed farma heeft hoge prijs
  • Contango op de suikermarkt

 

Beleggers Belangen scheidt het kaf van het koren en prikt door alle bubbels heen. Sluit nu een proefabonnement af en blijf op de hoogte van de beste beleggingskansen in alle sectoren. Tien weken Beleggers Belangen voor maar 10 euro.