Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 12 sep 2014 09:11

St Leger Day

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

'Sell in May and go away' is mogelijk de oudste beursspreuk. Het adagium wordt vaak afgesloten met 'but remember be back in September', maar het tweede deel luidt eigenlijk 'don’t come back till St Leger Day'. De tweede zaterdag van september.

Volgens de beurswijsheid doen beleggers er goed aan om in mei hun aandelen te verkopen. In de zomer is het rendement van aandelen beduidend lager dan in de wintermaanden. Er zijn jaren aan te wijzen waarin de spreuk niet opgaat, maar gemiddeld genomen wel.

September

Het Engelstalige adagium is gebaseerd op ware feiten. De oorsprong houdt verband met The St Leger Stakes, een klassieke paardenrace voor de Britse elite die door de Ierse kolonel Anthony St Leger in het leven is geroepen.

Al sinds het jaar 1776 wordt er in in het tweede weekend van september in Doncaster een belangrijke paardenwedstrijd gehouden. De enige uitzondering hierop was het jaar 1939, toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Naar verluidt, was dit de gelegenheid waar adellijken en industriëlen elkaar na een lange zomer voor het eerst ontmoetten. Er werden plannen gesmeed en overeenkomsten beklonken, die de economie een nieuwe implus gaven.

Halloween

Aangezien de maand september nogal een kwalijke reputatie heeft, kunt u uw rentree evenwel beter uitstellen tot eind oktober. Het seizoenspatroon loopt in de Verenigde Staten van mei tot en met oktober en staat er bekend als de Halloween Indicator.

En dit jaar?

De laatste drie jaar ging de beursspreuk niet op. In 2011 wel en het jaar ervoor ook. Belangrijker is evenwel het gegeven of aandelen in de resterende maanden van het jaar winst produceren. In de voorbije 25 jaar sprokkelden aandelen tussen mei en half september een winst van anderhalve procent bijeen. Kijk je echter naar de gemiddelde koersontwikkeling in de zomermaanden en de subsequente koersontwikkeling in de rest van het jaar, dan mag je je dit jaar verwachten aan een winststijging van vier procent. Althans, wat betreft de S&P 500.

En de AEX?

De percentages voor de Nederlandse hoofdindex zijn soortgelijk, zij het dat de outliers groter zijn. Dus ondanks het feit dat de extreme koersuitslagen tussen medio september en silvester groter zijn, wacht de belegger in Nederlandse aandelen in de resterende maanden van het jaar een winst van drie procent. Wat maakt dat de AEX een jaarultimo van 435,94 punten zal laten optekenen, waar de S&P 500 aftikt op 2076,47 punten.