Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Peter Schutte, 9 sep 2014 11:08

‘S&P500 naar de 3000’

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De Amerikaanse indices noteren op recordstand en dat lokt enige winstnemingen uit. Als het aan de analisten van Morgan Stanley ligt zijn we nog lang niet uitgefeest. Zij denken dat de S&P500 in 2020 op 3000 punten staat.

Al langer wordt gesproken over overwaardering op de Amerikaanse beurzen en wordt door velen spoedig een forse correctie verwacht. Vooralsnog blijft deze uit. Zoals altijd zijn er pessimisten en optimisten.

Pessimisten

Pessimisten zijn al vier jaar in de minderheid, hoewel ze over goede argumenten beschikken. Een hogere Amerikaanse rente, geopolitieke spanningen, een duurdere dollar, genoeg redenen te verzinnen waarom de Amerikaanse economie een tandje trager zou gaan draaien en beleggers zich minder aangetrokken kunnen gaan voelen tot aandelen. Het recente banenrapport viel ook wat tegen, hoewel het geen echte aanleiding was voor een stevige koersval.

Optimisten

Feit is dat de Amerikaanse economie momenteel bijzonder goed draait. Het tweede kwartaal leverde een groei op van 4,2%. Optimisten zien het economisch herstel nog wel even aanhouden en ze zien ook positieve ontwikkelingen voor bedrijfswinsten en aandelenkoersen. En eventueel wat minder uitbundig economisch nieuws, zoals de laatste banencijfers, is ook positief uit te leggen: het kan tot gevolg hebben dat de Fed de rente wat langer laag houdt.

Morgan Stanley

Analisten van Morgan Stanley zitten duidelijk in het optimistische kamp. Ze denken dat de S&P500 vanaf het huidige recordniveau van 2000 punten nog een lange opwaartse beweging voor de boeg heeft. Zoals gezegd ziet Morgan Stanley voor de jaren tot 2020 nog een opwaarts potentieel voor de brede Amerikaanse beursgraadmeter van liefst 50%.

Dit lijkt wel een erg optimistisch scenario, maar het zou niet voor het eerst zijn dat een dergelijke rally zich heeft voorgedaan. In de periode 1987 tot 2000 heeft de S&P een offensief doorgemaakt van bijna 600%. In punten uitgedrukt ging de S&P500 van 234 naar 1527. Een stand van 3000 punten zou een rally impliceren van 450%, gemeten van het absolute intraday dieptepunt van 6 maart 2009 toen de index een niveau van 666 punten aantikte.

  • Waar baseert Morgan Stanley zich op?

De Amerikaanse zakenbank gaat er vanuit dat de bedrijven opgenomen in de S&P500-index in de jaren 2015 tot 2020 een gemiddelde winstgroei realiseren van 6%. De gecumuleerde winst zou dan uitkomen op $170 per aandeel. Zou de index tegen 17 keer de winst noteren dan rolt de indexstand van 3000 punten uit de bus.

De huidige waardering ligt volgens data van Bloomberg op 18 keer de winst. Volgens datzelfde Bloomberg zal de winstgroei van de S&P500-bedrijven dit jaar 8,1% bedragen en in 2015 en 2016 zelfs 11%.

De door MS voorziene winstgroei wordt in belangrijke mate aangejaagd door het lage renteklimaat, dat bedrijfswinsten een hoge hefboom meegeeft en de economie als een vliegwiel naar hogere niveaus zal brengen. Een mooi langetermijnverhaal, dat gerust zou kunnen uitkomen.

Echter: beurzen stijgen nooit in rechte lijnen en er zal vast wel een correctie tussendoor komen door onverwachte tegenvallers of veranderingen in het sentiment. Dat beleggen een sport is voor mensen met een lange adem hebben de afgelopen tien jaar wel heel goed duidelijk gemaakt.


Foto: Michael Aston