Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Vincent van Roon, 8 sep 2014 11:16

Wat te doen met die volle oorlogskas?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De aandelenkoers van Ajax zit behoorlijk in de lift dit jaar. Ajax is een sterk winstgevend bedrijf geworden en beschikt over een recordbedrag op de bankrekening.

Ajax ging als eerste en tot dusver enige Nederlandse betaald voetbalclub naar de Amsterdamse beurs. Dat gebeurde op 11 mei 1998 tegen een koers van EUR 11,34 (25 gulden). De beursgang was bedoeld om de financiële positie te versterken. Beleggers investeerden vooral in het bedrijf Ajax uit supportersliefde en niet zozeer om rendement te maken. Nu het, naast het sportieve aspect, ook financieel erg goed gaat met Ajax willen beleggers na zestien jaar weleens iets van hun investering terugzien. Een superdividend behoort tot de mogelijkheden.

De koers van het aandeel Ajax duikelde al snel na de beursgang. Het aandeel bereikte in het jaar 2003 zelfs een dieptepunt van EUR 3,50. Maar nu gaat het voorspoedig. Voor het eerst sinds de beursnotering lijkt het aandeel aanstalten te maken om boven de introductiekoers van EUR 11,34 te noteren.

Analyse RTLZ

De stijgende aandelenkoers en de enorme zak met geld waarover Ajax beschikt is ook door RTLZ opgevallen. Analisten van RTLZ gaan er vanuit dat Ajax aan het einde van het kalenderjaar een bedrag van EUR 100 miljoen op de rekening heeft staan. Precies vier jaar geleden had Ajax nog een banksaldo van ongeveer EUR 6 miljoen.

Sinds Johan Cruijff meer te vertellen heeft bij Ajax, is de club erg zuinig gaan leven. Grote transferbedragen om spelers binnen te halen betaalt Ajax niet meer. Daarnaast heeft Ajax sinds de Johan Cruijff-revolutie een salarisplafond, wat er voor zorgt dat de totale (spelers)salarissen de laatste jaren 10% zijn gezakt tot EUR 45 miljoen jaarlijks. De zuinige bedrijfsvoering schaadt soms de sportieve belangen en is dus niet altijd even goed voor de supporters van Ajax. Maar voor beleggers in Ajax wel. 

Het voordeel is dat Ajax zijn inkomsten via meerdere kanalen binnenhaalt. Analisten van RTLZ gaan er vanuit dat Ajax dit seizoen EUR 100 miljoen aan inkomsten heef, die als volgt zijn uitgesplitst: 

 • Champions League, minimaal EUR 25 miljoen
 • Seizoenkaarten, EUR 8 miljoen (39.500 seizoenkaarten)
 • Kledingsponsor Adidas, EUR 10 miljoen
 • Sponsor Aegon, eerste helft huidige seizoen EUR 3 miljoen
 • TV-rechten, EUR 8,7 miljoen
 • Verhuur van spelers
 • Skyboxen en andere commerciële deals

Ajax verkocht daarnaast ook o.a. Daley Blind aan Manchester United (EUR 17,5 miljoen) en Siem de Jong aan Newcastle United (EUR 7,5 miljoen). Een doorverkooppercentage in een transfer opnemen lijkt ook lucratief te zijn. De transfer van Luis Suarez van Liverpool naar FC Barcelona levert Ajax een bedrag van EUR 4,5 miljoen op. Dat is pure winst waar de club niets voor hoeft te doen.

RTLZ gaat uit van een winst, inclusief transfers,  van EUR 30 tot EUR 35 miljoen voor de eerste helft van het huidige voetbalseizoen.

Scenario’s

Wat kan Ajax met zijn kasgeld van EUR 100 miljoen doen? Volgens RTLZ zijn er vier scenario’s.

 • De club van de beurs halen, een langgekoesterde wens van de clubmensen. Een beursexit kost bijna EUR 60 miljoen als Ajax de 5 miljoen uitstaande aandelen terugkoopt voor de oorspronkelijke introductiekoers van 11,34 euro. Dat is ruim 11 procent meer dan de huidige beurskoers van EUR 10,20.
 • De Amsterdam Arena kopen. Ajax heeft al 13 procent belang in het stadion (foto: Simon Collson). Dat belang wordt gewaardeerd op EUR 5 miljoen, wat de waarde van het stadion op EUR 40 miljoen zou bepalen. De gemeente Amsterdam heeft 48% van de aandelen van het stadion en die wil er wel vanaf. De gemeente heeft overigens EUR 60 miljoen meebetaald aan het stadion, voor parkeergarage Transferium. Uitbreiden van het stadion ziet Ajax niet zitten, omdat de club veel waarde hecht aan het spelen in een uitverkocht stadion. Door de Arena te kopen bespaart Ajax EUR 10 miljoen huur.
 • De aandeelhouders dividend uitkeren, bijvoorbeeld 2 euro per aandeel. Dat kost de Ajax NV EUR 36,6 miljoen, maar EUR 26,6 miljoen komt direct weer terecht bij de vereniging Ajax, de grootaandeelhouder van de NV met 72,7 procent van de aandelen.
 • Alle salarissen kunnen verdubbelen om de sterspelers langer te kunnen behouden. Daardoor is er meer kans op echt Europees succes en ook weer meer inkomsten, de hoofdprijs in de Champions League is EUR 100 miljoen. Nu wordt er EUR 45 miljoen per seizoen betaald aan spelers, trainers en medische staf. EUR 90 miljoen per jaar is op een begroting van 100 miljoen euro echter wel wat aan de forse kant en is zonder deelname aan de Champions League totaal onverantwoord.

Beleggers

Zoals vermeld werd het aandeel in 1998 aangeprezen aan de echte supporters die een stukje van hun club wilden bezitten. Dat ze nu zestien jaar later nog geen enkele euro aan rendement hebben verdiend lijkt toch tot frustratie te lijden onder de beleggers van het eerste uur. Zij willen eindelijk eens iets terug zien van hun investering, bijvoorbeeld in de vorm van een dividend. Het gaat Ajax tenslotte financieel voor de wind. Het merendeel van de beleggers gaat er overigens vanuit dat Ajax van de beurs wordt gehaald. Het bestuur heeft de wens al vaker besproken en deze stap lijkt steeds dichterbij te komen.

Enkele reacties van beleggers;

“Vandaag in de eindveiling in één keer 100.000 stuks voor 9,40 verkocht. Overgeheveld van de ene naar de andere partij. Al circa 12 weken worden alle aangeboden aandelen op 9.30 euro opgeslokt. In de bied staan 100 aandelen, maar als je er 800 aanbiedt, zijn ze weg en staan er daarna weer 100 aandelen in de bied. Ik kijk het aan, en wacht. Volgens mij (en dat wordt door de journalist Erik Rezelman van RTL-Z ook verwacht) is Ajax (of een grote sponsor?) aan het opkopen.
Ik zou eigenlijk ook wel eens dividend van Ajax willen ontvangen. Ze hebben nu een aardig bedrag op de bank staan. Als ze dividend uitbetalen, is dat tenslotte voor 75% vestzak/broekzak, omdat er maar ongeveer 25% aandelen echt uitstaan onder andere aandeelhouders/supporters en dus vrij verhandelbaar.
Ben benieuwd of Ajax reageert op uitspraak van de journalist.”

“Is mij ook opgevallen dat er iemand aan het opkopen is op 9.30.
Kan natuurlijk ook een particulier zijn die niet te veel wil betalen voor zijn aandelen, als je 5000 aandelen wilt kopen bestens dan betaal je gauw 10 procent meer dan de laatste koers. Ik vind ook dat er wat moet gebeuren met het geld dat op de bank staat. Als ze geen dividend gaan uitkeren wat willen ze dan met zo'n groot eigen vermogen doen?”

“Dividend zal het niet worden, waarom zouden ze 5 miljoen uitdelen, daar schieten ze toch niets mee op? Zal wel einde beursnotering worden of gewoon weer een jaar niets en lekker een spaarpot opbouwen voor slechte tijden.”

“Tja het Eigen Vermogen is wel flink gestegen door de winsten van de afgelopen jaren. Op de koers valt geen peill te trekken. Soms winnen ze belangrijke wedstrijden en daalt de koers en soms worden ze voor schut gezet en gaat de koers opeens omhoog.”

Mooie investering ?

Ajax beschikt door de Johan Cruijff-revolutie over een oorlogskas van vele miljoenen euro. Er zal een beslissing moeten worden genomen wat te doen met al dat geld. Een superdividend of het van de beurs halen van het aandeel behoort zeker tot de realistische mogelijkheden. Voor beleggers klinkt dit vast als muziek in de oren.