Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Vincent van Roon, 1 sep 2014 11:49

Een van de riskantste aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Op vrijdag 29 augustus 2014 presenteerde Inverko N.V. halfjaarcijfers. Die vielen behoorlijk tegen en leidden onder beleggers tot vrees voor een koersval.

Inverko Groep is leverancier van maalgoed, regranulaat en hoogwaardige compounds voor de kunststofverwerkende industrie. Het in Leek gevestigde bedrijf ontwikkelt en levert ook kunststof eindproducten die waar mogelijk worden vervaardigd van gerecyclede kunststoffen en is actief als intermediair tussen aanbieders van het te gebruiken kunststof en de afnemers hiervan.

Het aandeel kent een laagste koers eind 2012 van EUR 0,04 waarna het aandeel herstelde tot een hoogste koers van EUR 0,50 eind 2013. Dit jaar schommelt het aandeel rond de EUR 0,25. Begin augustus duikelde het aandeel nog opvallend richting zijn laagste koers van dit jaar op EUR 0,15 om daarna te herstellen naar een huidige koers van EUR 0,21. Het aandeel komt voort uit de lege huls van Vivenda Media Groep. Beleggingsgoeroe Geert Schaaij bracht vorig jaar Inverko en het bijna failliete Vivenda met elkaar in contact. Hij ontving daarop een vergoeding in aandelen voor zijn bewezen dienst.

Halfjaarcijfers: Flinke tegenvaller

Inverko N.V. verwacht over 2014 een aanzienlijk lagere omzet en bedrijfsresultaat dan eerder geraamd. Er wordt voor heel 2014 een omzet verwacht van EUR 18 miljoen, terwijl dit eerder EUR 40 miljoen was. Ook de winst voor rente, belasting, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) komt lager uit en wordt ingeschat op EUR 0,35 miljoen, waar bij de eerstekwartaalcijfers nog werd gerekend op EUR 1,5 miljoen.

De winstwaarschuwing van de plasticrecycler is het gevolg van afstel en uitstel van bepaalde overnames, alsmede het niet kunnen consolideren van de activiteiten van Inverko Compounding. Inverko verwacht dat de resultaten van Compounding in 2015 alsnog kunnen worden geconsolideerd. Het bedrijf stelde de overname van Beutech uit en gaf aan dat dit bedrijf, afhankelijk van het verdere verloop van gesprekken, op zijn vroegst vanaf het vierde kwartaal kan bijdragen aan de resultaten.

In het eerste halfjaar kwam de totale omzet uit op EUR 7,9 miljoen, terwijl de geconsolideerde EBITDA uitkwam op EUR 0,11 miljoen. De solvabiliteit steeg substantieel: met 10,4% tot 53,8%. Het eigen vermogen verbeterde naar EUR 5,5 miljoen, van EUR 0,44 miljoen.

Topman opgestapt

Operationeel directeur Ron van Veldhoven maakte twee weken geleden bekend zijn functie per direct beschikbaar te stellen om ruimte te maken voor een bestuurder met meer ervaring in de recycling business. Van Veldhoven was sinds eind 2010 bestuursvoorzitter van Vivenda Media Groep. In juni van dit jaar ontving Van Veldhoven overigens nog een bijzondere beloning van 1,5 miljoen aandelen voor zijn inspanningen bij onder meer de beursgang van Inverko. Deze beloning was deels gebaseerd op de afkoop van een variabele vergoeding over 2014 en 2015. Omdat hiervan nu geen sprake is, is die beloning met 350.000 aandelen teruggebracht. Tot er een nieuwe directeur is aangetrokken, bekleedt president-commissaris Daan Zethoven overigens de functie in de Raad van Bestuur.

Forum: angst voor koersval

Met een beurswaarde van EUR 27 miljoen is het bedrijf te klein voor analisten om te volgen. Er zijn daarom geen adviezen te vinden van analisten. Voor beleggers is het aandeel wel interessant om te volgen, blijkt uit de vele reacties op de fora. Na de bekendmaking van de halfjaarcijfers schoot het bedrijf naar de top vijf van meest besproken Nederlandse aandelen. De reacties waren weinig hoopvol en beleggers vrezen voor een daling van de aandelenkoers. De meeste forumleden zien de toekomst van Inverko N.V. redelijk positief tegemoet, maar de huidige halfjaarcijfers vonden zij toch erg slecht. Onderstaand een greep uit de reacties van beleggers op de cijfers.

“Pump en dumpen zal noodzakelijk zijn om het bijna failliete bedrijf Vivenda te redden van de ondergang. Schaaij heeft er goed aan verdiend maar hij heeft wel een nieuw kansrijk bestaand bedrijf op poten gezet, dat duidelijk meer kans om te overleven heeft.”

“Ik denk dat Beutech op de lange baan geschoven is, waarom blijft onduidelijk.
De consolidatie van Compounding bv, ook dat lijkt me inmiddels op dezelfde lange baan geschoven. Waarom? Onduidelijk. Wat wel heel duidelijk is, is het netto verlies. Dat het door onvoorziene kosten komt , dat zal vast. Maar een notering kost ook geld, en ook dat drukt op de netto resultaten. Is het niet een keertje tijd voor je om te kijken wat nu het koersje doet, qua bv hoeveel keer de winst?”

Toch zie ik in het product wel toekomst. Wellicht gaan ze nu schoon schip maken. Benieuwd of velen willen / kunnen wachten en niet maandag massaal paniek verkopen zullen uitvoeren. Met geld in kas 5.5 miljoen zitten ze nog wel even op gevuld kruit toch.”

“De solvabiliteit steeg substantieel: met 10,4% tot 53,8%. Het eigen vermogen verbeterde naar EUR 5,5 miljoen, van EUR0,44 miljoen. In 2015 meer rendement met dat 4e bedrijf Compounding en afvalverwerking is nu eenmaal toekomst. Daar gaat het om! Toekomst heeft dit bedrijf. Binnen 1 jaar boven de euro.
Dit is de leidraad, of het 1 euro wordt is niet te zeggen, maar dat de koers gaat stijgen is zeker, uiteraard met dipjes …. “

“Ach, daar komt het.. totaal omzet 7,9 mln. Oei, geconsolideerde EBITDA 0,11 mln. (…) Dat wordt dus kiele kiele met aftrek van kosten. Want ik denk dat je het met 0,35 mln EBITDA niet gaat redden wat betreft zwarte cijfers.”

“Geen dramatisch slechte cijfers op zich maar al dat gedoe met onderschat etc word ik doodmoe van. Tevens q1 al 7,4 mio omzet aangeven.

‘’De outlook is gewoon gehalveerd, de te verwachte winst is volgens mij geheel verdwenen, dus er is werkelijk niks aan de hand. Maandag bijkopen !”

“Cijfers zijn fantastisch. Outlook prima, een echt groeiparel.
Ok, men stelt de verwachtingen wat bij, maar dat kan gebeuren he.
Ok2, market cap is wat aan de hoge kant met bijna 18 mln keer de netto winst. Interessant zijn nu ook de recente acties van de voormalige CEO. De vraag is even in hoeverre dit al duidelijk was vanaf aanvang, en in hoeverre de persberichten iets gesuggereerd hebben wat eigenlijk volkomen onzin was.
Geheel ( pro forma ) legaal hoor, daar niet van.”

“Dit aandeel is een gok. Gaat het wel goed dan heeft het een goed koerspotentieel. Er zijn meer van die gokaandelen maar die noteren zelfs hoger.”

Koersval?

Beleggers waren duidelijk niet te spreken over de halfjaarcijfers. Die vielen volgens de meeste beleggers flink tegen. Zij verwachten als reactie daarop een lagere aandelenkoers. Een bedrijf als Inverko N.V. kan door zijn kleine omvang de markt behoorlijk verrassen. Een investering in dit aandeel behoort tot een van de meest risicovolle op de Amsterdamse beurs.