Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 22 aug 2014 08:40

Uitbesteden of zelf doen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Waarom makkelijk als moeilijk ook kan. Neen, het gaat niet over wiskunde. Je kunt ETF’s kopen die meeglippen met topbeleggers, maar je kan de favoriete aandelen van Buffett & Co natuurlijk ook zelf kopen.

Welke belegger droomt er niet van om het beurssucces van Warren Buffett, Carl Icahn of George Soros te evenaren. Helaas geven de meeste topbeleggers niet graag hun geheim prijs van hoe zij te werk gaan.

Beleggers die zich willen optrekken aan de aandelenportefeuille van hedgefundmanagers en beleggende miljardairs kunnen in de Verenigde Staten terecht bij de Securities and Exchange Commission. Institutionele beleggers moeten er vier keer per jaar bij de Amerikaanse tegenhanger van de Autoriteit Financiële Markten een overzicht met hun aandelenpositities aanleveren. Anderhalve maand na het verstrijken van het kwartaal openbaart de SEC de aanportefeuilles en eenieder die dat wil kan daarop actie ondernemen.

Warren Buffett is een van de bekendste beleggers ter wereld. Veel Amerikanen volgen hem in de keuze van investeringen, maar ook daarbuiten is het een wijdverbreid verschijnsel om alles te kopen wat hij koopt. Maar er zijn ook beleggers die het doen en laten volgen van Carl Icahn, David Einhorn, Joel Greenblatt, John Paulson, George Soros of David Tepper, om een paar te noemen. Het uitpluizen van hun aandelenposities is een tijdrovende bezigheid en als je niet direct een specifieke voorkeur hebt, dan kun je net zo goed een ETF kopen dat belegt in hun favoriete aandelen.

IBLN versus GURU

Tot voor kort had Global X met zijn Top Guru Holdings ETF het monopoly, maar sinds begin deze maand kun je ook kiezen voor de miljardairs-ETF van iBillionaire. De miljardairsindex (ticker: IBLN) is een product van Direxion. Het volgt het doen en laten van 21 superrijke beleggers en destilleert daaruit de dertig grootste aandelenposities uit de S&P 500.

De goeroe-ETF van Global X spiegelt de Guru-index van Solactive AG uit Frankfurt. Het heeft als ticker GURU en telt momenteel 60 aandelen. Dat is echter geen normaantal. Solactive stelt als ondergrens een marktkapitalisatie van 500 miljoen dollar en laat enkel aandelen toe die in de portefeuilles van hedgefunds een gewicht hebben van tenminste 4,8 procent.

Zelf doen

Voor beleggers die liever zelf de touwtjes in handen hebben, hieronder de grootste posities van beide ETF’s.

En als je liever meeloopt met topbeleggers hieronder het overzicht met de grootste aandelenposities van Warren Buffett, Carl Icahn en George Soros.

Het aandeel dat bijna in alle lijstjes voorkomt is Apple, maar niet bij Warren Buffett. @ Ivan Snurer