Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Peter Schutte, 12 aug 2014 11:00

‘Alert zijn, maar niet in paniek raken’

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

De aandelenbeurzen worden volatieler, maar houden zich nog altijd redelijk staande. Beleggers moeten daarom alert zijn en selectief, zonder in paniek te raken, zegt vermogensbeheerder MFS.

Dat de beurzen nog relatief stabiel zijn, vindt de mondiaal opererende vermogensbeheerder opvallend gezien de onderliggende economische en geopolitieke ontwikkelingen. Geen paniek maar wel voorzichtig opereren, is volgens MFS het devies. Dat betekent dat defensieve kwaliteitsaandelen in portefeuille behouden moeten blijven ten koste van de meer cyclische sectoren.

Risico’s voor aandelen

MFS valt een aantal zaken op met betrekking tot de aandelenmarkt. In de eerste plaats zijn de koersen in bepaalde aandelenmarkten harder gestegen dan de winsten, vooral in Europa, waardoor de waarderingen omhoog zijn gegaan. Dit roept de vraag op of bepaalde aandelen niet koersen boven hun ‘fair value’.

Het optimisme onder beleggers over de winstgroei van bedrijven is volgens de portefeuillemanagers van MFS gebaseerd op mooie groeicijfers uit de Verenigde Staten en China. Daarnaast hopen beleggers op meer fusies en overnames en extra monetaire stimuli in Europa en in Japan.

De gestegen waarderingen zijn ook deels het gevolg van het zeer ruime monetaire beleid. Beleggers hebben daar een bepaald vertrouwen uit geput waardoor zij veel geld in aandelen hebben gepompt. Nu is het moment dat dezelfde centrale bankiers die dit beleid in gang hebben gezet, beleggers waarschuwen voor overwaarderingen.

Beleggers moeten volgens MFS niet uit het oog verliezen dat de Europese economie hapert, zelfs in Duitsland, en dat de mondiale economie en ook zeker Europa gevoelig is voor oplopende geopolitieke spanningen. Ook het risico op een stijgende inflatie mag volgens de portefeuillemanagers van MFS niet worden onderschat.

Alle obligaties duur

Wat betreft de obligatiemarkt is MFS van mening dat alle obligatieleningen momenteel duur zijn. “Pick your poison” is wat dat betreft een veelzeggende titel boven de paragraaf hierover in het MFS-rapport. De vermogensbeheerder heeft een voorkeur voor een mondiaal gespreide selectie van bedrijfsleningen van goede kwaliteit die nog een aardig rendement bieden. In tegenstelling tot de historisch laag renderende staatsobligaties van liquide markten biedt de coupon hier nog enig tegenwicht aan mogelijk koersverlies door een oplopende rente.

MFS gaat bij obligaties dus niet voor waarde en liquiditeit, simpelweg omdat de overwaardering hier te groot is. Ook voor staatsleningen uit de Europese periferie geldt dat de risico-rendementverhouding minder gunstig is geworden. Volgens MFS zullen de Fed en de Bank of England als eerste overstag gaan en de rente optrekken. Leningen van deze landen zijn dan ook onderwogen in de portefeuilles van de MFS-klanten.


(Foto: Eugene Zemlyanskiy

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.