Updates

Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 6 aug 2014 10:36

Elke maand dividend

0 0 Leestijd ongeveer

Met aandelen kun je vrij makkelijk maandelijks inkomen genereren. In Amerika kun je al met één aandeel uit de voeten, ware het niet dat de S&P Dividend Aristocrats geen fondsen telt die elke maand dividend betalen. Ieder kwartaal is het minimum.

In de Verenigde Staten vind je bedrijven die elke maand dividend betalen. Veelal betreft het aandelen van beleggingsfondsen en vastgoedbedrijven. Er zijn ook buitenbeentjes zoals busbedrijf Student Transportation, maar in de regel zijn het aandelen die bij het grote publiek minder bekend zijn.

S&P 500 Dividend Aristocrats

De meeste beleggers kopen liever stukken van welklinkende namen zoals Altria, McDonald’s of Procter & Gamble. Heb je deze drie aandelen in portefeuille, dan zie je je beleggingsrekening elke maand aandikken. Procter & Gamble betaalt vier keer per jaar dividend, te weten in de maand januari, in april, in juli en in de maand oktober. McDonald’s doet dat in februari, mei, augustus en november en Altria keert zijn dividend uit in de maanden maart, juni, september en december.

Met slechts drie aandelen kun je dus een maandelijks inkomen genereren. Voor beleggers die aandelen kopen om ermee een inkomenstroom te genereren, is het bijzonder belangrijk dat het dividend een vast gegeven is. Hiermee wordt bedoeld dat het bedrijf op vaste tijdstippen het dividend betaalbaar stelt en het stelselmatig verhoogt zonder dat daar enige twijfel over bestaat.

In Europa zijn ze een zeldzaamheid, maar in de Verenigde Staten vind je aandelen die meer dan 100 jaar dividend betalen. Bedrijven die minimaal 25 jaar op rij, jaar in jaar uit het dividend verhogen worden op Wall Street dividendaristocraten genoemd. Op dit moment zijn dit er 107, waarvan 54 indexleden van de S&P 500. Met uitzondering van Cintas betalen alle zogeheten S&P 500 Dividend Aristocrats dividend op kwartaalbasis. Er bestaat ook een Europese variant. In Europa vind je echter nauwelijks aandelen die 10 jaar op rij hun dividend hebben verhoogd. Hierdoor kun je in onze contreien moeilijker vertrouwen op de individuele dividendgeschiedenis van de S&P 350 Europe Dividend Aristocrats.

1.000 dollar per maand

Zoals gezegd, kun je al met slechts drie aandelen een op inkomen gerichte beleggingsportefeuille samenstellen. De investering die daarmee samenhangt, is echter functie van het dividend en het gewenste inkomen. Om het bij voornoemde drie aandelen te houden, een maandelijkse inkomenstroom van 1.000 dollar vergde begin vorig jaar een investering van 334.035 dollar. Begin augustus was de waarde van de aandelenportefeuille uitgegroeid tot 356.010 dollar en ze genereert nu een maandelijks inkomen van 1.096 dollar.

De waardestijging houdt natuurlijk verband met de brede koersbeweging van de aandelenmarkten, maar het hogere maandbedrag is een direct gevolg van het dividendbeleid van Altria, McDonald’s en Procter & Gamble. Het management heeft bewust ervoor gekozen om elk jaar een groter deel van de winst aan zijn aandeelhouders uit te keren. Vaak zijn de jaarlijkse dividendverhogingen hoger dan de inflatie, waardoor je niet moet vrezen voor het behoud van je koopkracht.

Dividendtabel

Hieronder het overzicht met kwartaaldividend van de S&P 500 Dividend Aristocrats. Om te achterhalen hoeveel aandelen je moet kopen, deel je simpelweg het gewenste maandinkomen door het kwartaaldividend in kolom DPS. Yield is het actuele dividendrendement. Beta meet de marktgevoeligheid en geeft aan in welke mate het aandeel op de beurs meedeint met de waan van de dag.

Om het risico op miskleunen te verkleinen, kun je beter inleg spreiden over meerdere fondsen. Om het risico op koersdalingen te verkleinen, kun je beter kiezen voor laag volatiele aandelen, oftewel aandelen met een lage bèta. En al hebben de dividendaandelen de naam bestand te zijn tegen grote koersdalingen, als de markten hard onderuit gaan, dalen zij net zo goed.

Dividendaandelen danken hun faam wel aan het herstelvermogen. Aandelen die een consistent dividend betalen veren sneller op omdat beleggers dan opnieuw leren de stroom aan inkomsten te appreciëren.  @  Ivan Snurer