Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 31 jul 2014 12:49

Verdienen aan grondstofprijzen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De prijzen van grondstoffen worden meer en meer door de markt bepaald in plaats van door factoren van buitenaf. Dat biedt mogelijkheden voor de oplettende belegger.

Beleggers Belangen zet in de editie van 1 augustus uiteen waar je op moet letten bij het beleggen in grondstoffen en waar op dit moment de beste kansen liggen.

Sterk uiteenlopende prijzen

De prijsbewegingen van verschillende grondstoffen vertoonden voorheen altijd een sterke samenhang, maar lopen nu steeds sterker uiteen. Sinds eind 2013 is de prijs van koffie bijvoorbeeld met ruim de helft gestegen, terwijl die van ijzererts met 30% is gedaald. Het onderlinge verschil is 80 procentpunten en dat is veel meer dan tussen het best en het slechtst presterende AEX-aandeel in die periode: tussen de +16% voor Shell en de -31% voor SBM Offshore zitten 47 procentpunten.

Voornaamste oorzaak van deze verandering is het gegeven dat grote zakenbanken zich terug aan het trekken zijn van de grondstoffenmarkt. Het volatiele prijsverloop past niet bij hun wens om een stabiele inkomstenontwikkeling te genereren. Bovendien is dit een beleggingscategorie die een groot beslag legt op het kapitaal, terwijl de banksector nu aan strenge kapitaaleisen moet voldoen.

Voor de particuliere belegger heeft deze ontwikkeling een groot voordeel: de prijsvorming weerspiegelt de daadwerkelijke ontwikkeling van vraag en aanbod van grondstoffen. Ergo: wie een beetje goed oplet kan een mooi rendement binnenhalen.

Twee strategieën

Globaal zijn er twee manieren om succesvol te beleggen in grondstoffen: ofwel profiteren van een krachtige langetermijntrend, ofwel instappen op een moment dat de prijsontwikkeling het omslagpunt bereikt. Van beide een voorbeeld:

  • Omslagpunt

In de VS mislukte in de hete en droge zomer van 2012 de sojabonenoogst. De schaarste die ontstond, stuwde de prijs van maïs met 45% omhoog. Het hoge prijsniveau maakte het voor boeren zeer aantrekkelijk om het jaar erna veel ruimte te maken voor maïs. Een en ander leidde tot een recordoogst in 2013.

Dit jaar zet die trend door: er is enorm veel maïs ingezaaid en het zomerweer is zeer gunstig voor de te verwachten oogst. De prijs is daardoor in hoog tempo aan het dalen. Voor de langere termijn nadert de maïsprijs een aantrekkelijk instapniveau: boeren zullen nu liever voorrang geven aan andere gewassen. Door de klimaatverandering is het vrijwel zeker dat de oogst de komende jaren nog wel eens zal mislukken, waarna weer schaarste ontstaat en de prijs enorm kan stijgen.

  • Trend

Een goed voorbeeld van een grondstof die profiteert van een langetermijntrend is cacao. De groeiende middenklasse in opkomende economieën raakt in hoog tempo verslaafd aan chocola. Voor cacao bestaat, in tegenstelling tot bij grondstoffen als maïs en sojabonen, geen substituut. Het is lastig om de productie op te schroeven, terwijl ook hier de weersomstandigheden een sterke rem op de oogst kunnen zetten. Al met al is er weinig kans dat de krapte op de cacaomarkt de komende jaren zal afnemen; méér krapte is een veel waarschijnlijker scenario.


En zo is er nog veel meer te vertellen over de trends en fluctuaties in de prijzen van grondstoffen, van edelmetalen tot vee. In Beleggers Belangen nummer 31 leest u er alles over.


Ook wekelijks lezen wat droogte in Brazilië voor invloed kan hebben op uw portefeuille? Neem nu een proefabonnement op Beleggers Belangen. 10 weken voor maar 10 euro.