Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 29 jul 2014 10:56

Vier grote beleggingsfouten

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Zeker sinds de start van de kredietcrisis is beleggen geen eenvoudige opgave. Koersen stijgen en dalen terwijl slecht nieuws en hoopgevende berichten elkaar in hoog tempo afwisselen. De vier grootste fouten die beleggers kunnen maken.

We kennen allemaal de stelregel ‘laag kopen en hoog verkopen’, maar wie eerlijk is tegen zichzelf weet dat op hemzelf vooral een ander adagium van toepassing is: ‘angst en hebzucht’. Angst voor een grote oorlog en de hebzucht om vol in te stappen in gedaalde aandelen. Achteraf gezien blijk je als belegger zowel met angst als met hebzucht de dief van de eigen portemonnee.

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar hier in ieder geval vier valkuilen die in deze onzekere tijden vermeden moeten worden; of u nu angstig of hebzuchtig bent.

Aandelen volledig mijden

Aandelen kennen weliswaar een hoger risicoprofiel (kans op aanzienlijke waardedaling en flinke koersbewegingen) dan vastrentende waarden, door ze uit te sluiten zal het totaalrendement naar verwachting schade oplopen. Voor wie meer zekerheid zoekt, zijn er genoeg aandelen te vinden met een hoog dividendrendement. De koersen daarvan mogen een optater krijgen, wie een lange horizon hanteert zal van het hoge dividendrendement profiteren. Afgezien daarvan is het zo dat wie geen aandelen heeft ook niet zal profiteren van positieve berichten over bedrijfscijfers, overnames of een wijziging in het beursklimaat. Later instappen of proberen de markt te timen door nu te verkopen in de hoop dat mooie aandeel later tegen een grote korting terug te kunnen kopen is zelden een succesvolle strategie gebleken.

Te riskant beleggen

Beleggers hebben in deze onrustige tijden, hoe vreemd ook, de neiging meer in derivaten te beleggen. Een turbo’tje short op de index, een call-optie op een aandeel dat stevig gedaald is. Derivaten kennen een lager geïnvesteerd vermogen en een grote hefboomwerking. Er bestaat bij deze producten echter ook een gerede kans de volledige investering te verliezen. Angst en hebzucht komen hier samen en zullen vaak niet tot het gewenste resultaat leiden. Ook investeren in assets die een aantrekkelijk rendement opleveren, dat echter in geen verhouding meer staat tot de risico’s, valt onder deze categorie. High yield bonds en staatsobligaties uit opkomende markten kunnen hier onder worden gerangschikt.

Te kortetermijngericht

Het is al even aangestipt, maar beleggen in aandelen blijft een zaak van de langere termijn. Er zullen altijd onzekerheden zijn, maar het is toch zaak daar over heen te kijken en bedrijven voor een lange periode in portefeuille op te nemen. Bedrijven passen ook zelden hun strategie aan politieke spanningen in de wereld aan. Natuurlijk kunnen de resultaten geraakt worden, maar het bedrijf verandert er niet door. Schieten op alles dat beweegt vergt te veel transactiekosten. En je zal zien dat de aandelen net niet in portefeuille zijn als er eens goed nieuws is, zoals een groot belang, een belangrijke order of zelfs een overname of interessante acquisitie.

Beleggen met geleend geld

Wie belegt met schuld wordt extra geraakt als de koersen dalen en kan in het ergste geval zelfs met een schuld achterblijven. Wie te veel leverage inbouwt kan worden gedwongen te verkopen tegen slechte koersen. Grootste nadeel is dan dat er niet geprofiteerd kan worden van de upside maar dat er wel risico wordt gelopen. Bovendien moet er behoorlijk rente betaald worden over de schuld, wat in een slechte beurs niet terugverdiend wordt.


Wie bovenstaande adviezen ter harte neemt, niet vol in aandelen gaat en goed spreidt, kan met een gerust hart blijven zitten. Betere alternatieven zijn er immers niet.

Vermijd de valkuilen. (Foto: Ross Huggett)