Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Opinie Edin Mujagic, 25 jul 2014 14:58

Veilige haven in roerige tijden

0 0 Leestijd ongeveer

De ondergrens van 1,35 van de EUR/USD blijkt zeer stevig te zijn. Zelfs met al het geopolitieke en monetaire geweld van de laatste tijd, blijft die grens intact. Tijd voor nieuwe longposities.

Vorige maand schreef ik dat ik EUR/USD, om een aantal redenen, de komende tijd in een range tussen ca. 1,35 en 1,38/1,39 zie bewegen. Sinds het begin van juli zijn er ontwikkelingen geweest die de vraag of die range het gaat houden, rechtvaardigen. Denk daarbij aan de geopolitieke spanningen naar aanleiding van het neerhalen van MH17 boven Oekraïne en de escalatie van het conflict in het Midden-Oosten (Foto: Israel Defense Forces / flickr). Bovendien worden geluiden dat de Fed wel eens eerder dan verwacht de monetaire teugels kan aanhalen sterker en sterker.

Al die ontwikkelingen zijn positief voor de Amerikaanse dollar. Geopolitieke spanningen zorgen ervoor dat de dollar als een veilige haven in trek komt. Het vooruitzicht op een hogere rente maakt de greenback ook al aantrekkelijker dan de euro, waar de ECB juist met man en macht probeert het monetaire beleid ruimer te maken.

Wat voor mij verrassend was, is dat bij zoveel factoren die EUR/USD duidelijk omlaag zouden drukken, EUR/USD toch slechts fractioneel onder de 1,35-grens is gezakt. In mijn ogen geeft dit aan hoe stevig die ondergrens is of, anders gezegd, dat er veel meer voor nodig is EUR/USD door de grens heen te duwen.

Ik denk dat dat alleen zal gebeuren als de ECB onomwonden aangeeft quantitative easing te gaan implementeren in de eurozone. In dat geval zou het me niet verbazen als EUR/USD naar 1,30 zakt of zelfs verder.

Kans niet groot

Dé million dollar-, of meer toepasselijk, euro-vraag is: hoe groot is de kans dat Frankfurt het Europese QE aankondigt? Op basis van alle signalen die ik waarneem uit Frankfurt, meen ik dat die kans, in ieder geval de komende maanden, niet groot is. De tegenstand binnen het ECB-bestuur daarvoor is nog te groot en de ECB zal even willen aankijken hoe de maatregelen die de bank in juni aankondigde, uitpakken voor de economie van de eurozone.

Tel ik vervolgens alles bij elkaar op, dan denk ik dat de huidige koers van EUR/USD op iets onder 1,35 een mooie kans is wat nieuwe longposities op te bouwen, om die bij ca. 1,375/1,38 te sluiten. Want voor een duidelijke uitbraak aan de bovenkant van de range is óók al veel nodig en de kans daarop acht ik zeer klein.  Het sluiten van longposities op het genoemde niveau gaat dan ook gepaard met het openen van short-posities om te profiteren van een nieuwe daling richting de onderkant van de genoemde range.