Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Peter Schutte, 22 jul 2014 10:54

Koerspotentieel van 63%

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

De vliegramp en het grondoffensief van Israël in Gaza deden de beurs geen goed. Vrijwel alle aandelen daalden, uitgezonderd DSM. Een activistische aandeelhouder dringt aan op opsplitsing en een koers van €85 per aandeel is niet ondenkbaar.

Third Point, een in New York gevestigd hedgefonds dat wordt gerund door de activistische aandeelhouder Daniel Loeb, heeft een niet nader genoemd belang in DSM opgebouwd. Het hedgefonds heeft aangegeven de som der delen van DSM meer waard te vinden dan het geheel.

Geen synergie

Volgens Third Point zit er geen ratio achter het bijeenhouden van de afzonderlijke segmenten Nutrition en Performance Materials. Nutrition is fabrikant van vitamines en voedingssupplementen alsmede diervoeding terwijl Performance Materials allerlei hoogwaardige materialen levert aan vooral de bouw en auto-industrie. Hieronder vallen ook het vezel Dyneema en Caprolactam, de grondstof voor nylon. Performance Materials is veel meer cyclisch dan Nutrition en maakt lagere marges.

In de brief die Third Point aan de eigen investeerders stuurde staat dat het met name verkoop van de Caprolactam-tak zou verwelkomen. DSM is al bezig deze kwelgeest van de hand te doen. Tegen de markt in steeg de koers van DSM met enkele procenten, wat een aanwijzing is dat de markt gelooft in de visie van Third Point.

Nutrition veruit groots

DSM heeft de afgelopen jaren middels een groot aantal acquisities het onderdeel Nutrition fors uitgebreid en dat is nu veruit het belangrijkste bedrijfsonderdeel. Van de totale omzet levert het 47% en van het totale ebitda liefst 73%. Het concern wil daarmee een stabielere winstontwikkeling bereiken en tegelijkertijd profiteren van de trends gezondheid en welzijn. Performance Materials behoort wel degelijk tot de concernstrategie maar kent zoals gezegd weinig synergie.

Visie KBC

De Belgische zakenbank KBC is niet echt verrast door de stap van Third Point. “Wij hebben al langer het gevoel dat een activistische aandeelhouder in DSM zal stappen en zal aansturen op een actiever portfoliobeheer.” Niet verwonderlijk dat KBC zijn sommetjes al heeft gemaakt. In het eigen model rekent het voor de divisie Nutrition met een voor 2014 geschatte EV/ebitda van 11. Dat is volgens de bank bijzonder conservatief omdat concurrenten als Christian Hansen, Kerry en Novozymes tegen multiples van boven de 16 worden verhandeld.

Voor Performance Materials werkt KBC met een verhouding EV/ebitda van 7,9, wat in lijn zou liggen met concerns als Arkema, Solvay en BASF. Zonder verdere waarde toe te kennen aan de innovatie-activiteiten van DSM rolt er dan een prijs van €59 per aandeel uit.

Echter: zou KBC op Nutrition wel de marktconforme EV/ebitda multiple van 16,2 toepassen dan schiet de waarde van DSM als geheel naar €85 per aandeel. Vanaf het huidige niveau spreken we dan over een koerspotentieel van liefst 63%.

KBC vindt het lastig in te schatten wat er nu met DSM gaat gebeuren. Ondanks de recente margedruk bij Nutrition denkt het dat dit bedrijfsonderdeel over sterke marktposities beschikt. KBC blijft bij zijn koopaanbeveling en koersdoel van €63.

Niet voor het eerst

Het is niet de eerste keer dat activistische aandeelhouders aansturen op opsplitsing van bedrijven om meerwaarde te ontsluiten. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk ABN Amro, maar ook Stork, ASMI, TNT Post (Post en Express) zijn illustraties hiervan. Vaak is een dergelijke stap van een activistische belegger een vruchtbare ontwikkeling voor de aandeelhouders. In deze slechte beurstijden is DSM dus wellicht zo gek nog niet om in portefeuille te hebben.

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.