Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Vincent van Roon, 21 jul 2014 11:49

‘Komende week gewoon naar 0,55’

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De Amerikaanse FDA heeft Pharming toestemming gegeven het middel Ruconest in de VS te gaan verkopen. Een opsteker voor het bedrijf, maar de koersreactie viel nogal tegen. Is dit het moment om de aandelen (goedkoop) te kopen?

Na lang wachten kreeg Pharming vorige week woensdag, 16 juli dan eindelijk uitsluitsel van de Food & Drug Administration (FDA). Met het stermedicijn Ruconest mag Pharming de Amerikaanse markt op. In Europa is het product al op de markt. Ruconest is een middel voor de behandeling van acute aanvallen van erfelijke angio-oedeem, een ziekte waarbij zacht weefsel kan opzwellen. Pharming-topman Sijmen de Vries sprak van een ,,significante mijlpaal'' voor het biotechnologiebedrijf.

De dag voor de bekendmaking maakte het aandeel Pharming een achtbaanrit, met flinke minnen en plussen. De Vries liet die dag weten dat er valse geruchten de ronde deden over een negatief besluit van de FDA. Goedkeuring voor de Amerikaanse markt was van levensbelang voor Pharming, onder meer vanwege een betaling van 20 miljoen dollar van zijn Amerikaanse partner Salix. ,,Die zal plaatsvinden bij de eerste commerciële verkopen van Ruconest in de Verenigde Staten'', aldus De Vries. Van de verdere verkoopopbrengsten gaat 30 à 40 procent naar Pharming, dat sinds 1988 bestaat en nog nooit winst maakte.

Salix zal Ruconest waarschijnlijk later dit jaar beschikbaar stellen voor Amerikaanse patiënten. De Vries denkt dat de eerste verkopen ,,aan het einde van het derde kwartaal'' mogelijk al zullen plaatsvinden, zo zei hij tegen AFN. Op termijn moeten onder meer de Amerikaanse verkopen ertoe leiden dat Pharming een winstgevende onderneming gaat worden. ,,Maar de periode waarin dat gaat gebeuren is onduidelijk'', zo benadrukte De Vries.

Analisten

Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen is terughoudend over het aandeel Pharming. ,,Per saldo kan Pharming nu Europa en de Verenigde Staten bestrijken. Het is een goede start, maar nu moeten we gaan kijken wat ze kunnen afzetten'', zegt Muller. ,,Er is geen enkele indicatie wat het uiteindelijk gaat opleveren, dat gaat ook tijd kosten. De ziekte is in beperkte gevallen dodelijk, en er zijn ook andere producten. Dat wil zeggen dat Amerikaanse patiënten, zo'n 30.000, lang niet allemaal het middel zullen gebruiken.''

Analist Chris Jongbloed van Saxo Bank is een stuk positiever over het aandeel Pharming. De koersreactie op het positieve nieuws is volgens Jongbloed erg mager. De analist verwacht dat de goedkeuring een bodem onder de koers van het aandeel legt. Daarnaast denkt Jongbloed dat er een reële kans bestaat dat het bedrijf tegen een koers van EUR 1,00 per aandeel wordt overgenomen.

KBC blijft sceptisch over het langetermijnpotentieel van Pharming en zijn leidende product Ruconest in de VS gezien het competitieve milieu, zegt analist Jan De Kerpel.

Forum

Honderden reacties van beleggers druppelden binnen op Nederlandse en buitenlandse beleggingsfora na de goedkeuring door de FDA. Zo`n enorme stortvloed aan reacties komt zelden voor. Hieruit blijkt dat onder particuliere beleggers het aandeel Pharming het meest besproken aandeel is van de Nederlandse beurs. De reacties waren veelal positief te noemen, maar het viel op dat ondanks het goede  bericht van de FDA er ook veel negatieve reacties te lezen waren op beleggingsfora.

  • Optimistische beleggers

Een geweldige ontwikkeling voor Pharming vol met mogelijkheden. Die mening zijn een heleboel beleggers toegedaan na het mooie nieuws van de FDA. Dat het medicijn in Europa op de markt is gebracht was een goed begin, maar als je echt geld wilt verdienen dan dien je aanwezig te zijn op de grote Amerikaanse markt, vinden beleggers: de prijzen die voor medicijnen worden betaald, liggen daar een stuk hoger dan op de Europese markt. De vergoeding van 30% a 40% die Pharming krijgt bij verkopen vinden beleggers fors. Ze denken dat Pharming niet nogmaals aandelen hoeft uit te geven: de huidige kasmiddelen zijn voldoende om het tot halverwege 2015 uit te zingen en de 20 miljoen euro die het bedrijf van Salix ontvangt na de eerste omzet zorgt voor nog meer zekerheid.

Beleggers verwachten dat in het derde kwartaal de eerste omzet zal worden gerealiseerd en dat komende kwartalen een geleidelijke groei te zien zal zijn. De huidige koers van EUR 0,51 vinden zij een mooie kans om de aandelen (bij) te kopen. Wellicht wordt de koers zelfs kunstmatig laag gehouden waarna er plots een overnamebod van EUR 1,00 wordt gedaan door een grote farmaceut…

“Geen paniek….de koers wordt nog immer bewust gedrukt en daardoor is het ‘boomschudden-effect’ nog wat groter. Komt vervolgens het negatieve sentiment dat nu ontstaat bij. Alleen maar gunstig voor degenen die al een aantal weken bezig zijn met de koersmanipulatie. Komende week zal de koers gewoon omhoog gaan richting 0,55”

“Lange tijd erg onzeker maar gefeliciteerd Pharming! Licht aan het eind van de tunnel!”

“Er zullen steeds meer LT beleggers instappen in dit aandeel, op een gegeven moment wordt het lastig de koers te blijven drukken…(kost dan teveel)”

“Ideale dag om hartproblemen te ontwikkelen. Na al dat schudden en geruchten van afkeuring is het te hopen dat er ook zoveel beweging komt na de daadwerkelijke (goed)keuring.”

  • Pessimistische beleggers

De pessimisten zijn veruit in de minderheid, maar zij hebben een uitgesproken mening over het bedrijf. Een belangrijke reden voor hen om erg voorzichtig te zijn met het aandeel is dat de goedkeuring door de FDA geen garantie is voor omzet in Amerika. De sceptici wijzen daarnaast op de voorzichtige inschatting van topman De Vries, dat lang niet alle 30.000 patiënten in de VS zijn medicijn zullen gebruiken. Bij een tegenvallende omzet moet Pharming volgend jaar weer aandelen bijdrukken, denkt deze groep beleggers, en dat zal de koers van het aandeel verder drukken. De risico`s en onzekerheden vinden zij op dit moment nog veel te groot.

“Bezit van de zaak is het einde van het vermaak. Dit is een gouden beursregel die in 99% van de gevallen bewaarheid wordt. Je kan ook zeggen dat als iedereen een aandeel koopt op basis van te verwachten nieuws, dat dat nieuws al in de koers zit.”

“Volgens mij wordt vandaag een hele saaie Pharming-dag; iedereen die dit aandeel wilde kopen heeft dat al gedaan en positief nieuws valt voorlopig niet te verwachten.”

“Waarom zou het aandeel moeten stijgen dan? Er is helemaal nog geen omzet en wie garandeert dat het een succesverhaal wordt in de US. Eerst maar eens harde cijfers zien. Tot zover is het nog helemaal niks.”

“We lopen te ver vooruit op de zaken. Koers kan pas verder stijgen als er omzet uit de US komt. En dat duurt nog even”

Wat te doen?

De koersreactie op de goedkeuring door de FDA viel volgens velen erg tegen. De koers van het aandeel staat op hetzelfde niveau als voor de bekendmaking. Een stijging was logisch geweest, omdat de goedkeuring van levensbelang is voor Pharming en het bedrijf er mogelijk winstgevend door wordt in de toekomst. In elk geval blijkt dat er nog een heleboel beleggers niet overtuigd zijn van de mogelijkheden van Pharming. Of u nu wel of niet de aandelen in uw bezit heeft, u dient er rekening mee te houden dat ondanks de goedkeuring er nog veel risico`s aan deze belegging zitten. Als u van een gokje houdt is een kleine positie het devies.
 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.