Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 18 jul 2014 07:54

Risk on of risk off

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Bij een hoog rendement hoort een hoog risico. Een hoog risico echter, is geen synoniem voor een hoog rendement. Wat in dat kader wel slim is, zijn laag volatiele aandelen. Maar nu even niet, tenzij de volatiliteit verder oploopt.

Als je gaat beleggen, wil je een zo hoog mogelijk rendement, maar helaas het beleggen is niet vrij van risico. Risico en rendement gaan hand in hand. Als je bereid bent om meer risico te nemen, is ook het verwachte rendement hoger. Zo postuleert de theorie, maar hoe anders is de praktijk.

Wisselt sterk

Het rendement op aandelen wisselt sterk. Zo behaal je het ene jaar 20 procent winst en het andere jaar lijdt je 30 procent verlies. De kans bestaat ook dat er niets gebeurt. Dat de beurs ter plaatse blijft trappelen. Maar het rendement van aandelen komt ook van het dividend. Je hebt als aandeelhouder immers pro rato recht op de winst die wordt uitgekeerd. De onderneming waarvan je aandelen bezit, zal zowel in goede als in slechte tijden zijn aandeelhouders wat proberen te geven.

Als je primaire doelstelling niet ligt bij het opstrijken van het dividend, dan kunnen de gebeurlijke koersschommelingen van je aandelen behoorlijk vermoeidend zijn. Maar ja, risico en rendement zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer je een hoger rendement wilt behalen zonder exposure naar extra risico, kun je covered calls schrijven. Je verkoopt dan out of the money calls op de aandelen die je bezit. Als de koers de uitoefenprijs overstijgt, moet je weliswaar je aandelen voor die prijs verkopen, maar voor die verplichting ontvang je een vergoeding.

Kleine koersuitslagen

Als je het gedoe met opties te veel werk vindt, kun je jezelf beter toeleggen op laagvolatiele aandelen. Koersschommelingen, hoe je ze ook meet: als stand alone (standaarddeviatie) of als marktdeining (bèta), zijn inherent aan het beleggen, maar op de lange termijn doen aandelen met kleine koersuitslagen het gemiddeld beter dan die met grote. Al wil de theorie dat risico en rendement hand in hand gaan.

Beleggers die een hoog rendement nastreven, koersteren hooggespannen verwachtingen. Zodra de aandelen in kwestie niet meer voldoen aan de verwachtingen van hun aandeelhouders, bekopen het met koersdalingen, wat funest is voor het rendement.

Maar wie zijn de beleggers met een voorkeur voor laag volatiele aandelen? En nog belangrijker wanneer vinden ze gretig aftrek? Het basisprincipe van de economie is de wet van vraag en aanbod. Als de vraag kleiner is dan het aanbod, dalen de prijzen. Is de vraag groter, dan stijgen ze. Een omgeving van extreem lage volatiliteit is slecht voor laag risico. Laagvolatiele aandelen delven het onderspit van risicorijke aandelen, zo ook de voorbije maanden.

Lage VIX

De voorbije dagen liep de volatiliteit op de markten aardig op. Hoewel beleggers bevangen worden, noteert de Amerikaanse VIX nog altijd laag, trouwens de Duitse VDAX ook. Het credo van de aandelenmarkten is immer nog risk off. Voor beleggers die de markten goed kunnen aanvoelen, is het nog te vroeg om over te stappen naar laag volatiele aandelen.

De techniek van laag risico heeft echter veel weg van Tour de France. Een renner kan de ronde van Frankrijk winnen zonder een enkele ritoverwinning, zoals de Amerikaan Greg Lemond in 1990.

Tour de la bourse

Hieronder het overzicht met de meest laag/hoog volatiele aandelen van de AEX, de AMX dan wel de AScX van dit moment.