Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Vincent van Roon, 15 jul 2014 11:54

‘Wegleggen en over twee jaar nog eens kijken’

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Het was 'Jantje huilt, Jantje lacht' op de beurs. Met het cijferseizoen voor de deur, heeft het pessimisme de overhand.

Het was een beursweek om snel te vergeten. De problemen in de eurozone laaiden vorige week weer op en daarnaast werden we in Nederland lastiggevallen met een reeks aan winstwaarschuwingen. BAM, Ballast Nedam, Holland Colours, Air France-KLM en Fugro zorgden voor veel teleurgestelde beleggers. Toch waren er daarnaast ook lichtpuntjes te vinden op het Damrak. PostNL verraste de markt en rond Exact kwamen er plots overnamegeruchten. Zo was het vorige week ‘Jantje huilt en Jantje lacht’.

BAM

Als een bom viel het nieuws maandag 7 juli binnen dat BAM projectverliezen voorziet van ongeveer 75 miljoen euro. De koers ging daarop hard onderuit van EUR 3,67 naar EUR 2,30 binnen een week tijd. Dit is een verlies van 38%.

Voor analisten kwam het bericht onverwacht en de opgewekte stemming over de toekomst van het bedrijf veranderde al snel. Waarschijnlijk zullen de adviezen van analisten zeer snel naar beneden worden bijgesteld. ING en ABN Amro verlaagden vorige week direct het advies naar ‘houden’ met koersdoelen van respectievelijk EUR 2,40 en EUR 2,60. Analisten houden er rekening mee dat er nog meer tegenvallers kunnen komen en dat een aandelenemissie niet is uitgesloten.

Beleggers spuien hun gal op beleggingsfora. Men vraagt zich af hoe deze tegenvallers hebben kunnen gebeuren en waarom het management niet eerder aan de bel getrokken heeft. Dat de directie aangeeft dat er mogelijk nog meer  tegenvallers te verwachten zijn zorgt voor de nodige irritatie. Volgens forumleden lijkt het dat het management de zaak niet onder controle heeft. Beleggers zeggen dat de koers al zover gezakt is dat het misschien geen zin meer heeft om te verkopen. Bijkopen is volgens hen sowieso niet de goede keus. Op de plank leggen en er over twee jaar nog eens naar kijken, is het devies op beleggingsfora. Hopende dat de koers dan inmiddels is hersteld.

Ballast Nedam

Ook Ballast Nedam kwam met een verrassing door het bericht dat de eerste helft van 2014 rode cijfers zijn geschreven. Dit vanwege herstructurerings- en reorganisatiekosten, afwaarderingen en grote projectverliezen. Het koersverlies viel achteraf nog mee. Beleggers reageerden namelijk positief op de aangekondigde claimemissie.

Analisten van de Rabobank gaven na de presentatie van de halfjaarcijfers direct aan dat de resultaten erg zwak zijn. De risico’s en onzekerheden zijn zo groot dat Rabobank momenteel geen advies heeft voor het aandeel. Voordat Ballast Nedam haar cijfers presenteerde hadden bijna alle banken het aandeel al op ‘verkopen’ staan. Er is en was geen koopadvies te vinden. Analisten hadden de slechte cijfers dus al aan zien komen. Beleggers Belangen handhaaft ook het verkoopadvies zoals u hebt kunnen lezen in de laatste editie.

Beleggers zijn niet te spreken over de slechte gang van zaken bij Ballast Nedam. Het forum staat bol van de negatieve reacties, blijkt wel uit onderstaand bericht van een forumlid. Beleggers zien de claimemissie, die gebruikt wordt voor het reduceren van schulden, het versterken van de financiële positie en het verbeteren van de financiële flexibiliteit, als een loze investering. Zij denken dat er volgend jaar weer een emissie nodig zal zijn. Een aantal beleggers stapt uit op de enigszins herstelde koers van de laatste dagen. Bijkopen doen forumleden in elk geval niet. Heijmans en zelfs BAM hebben de voorkeur binnen de bouwsector.

“Ik geloof nooit dat die 30 miljoen genoeg zal zijn. Verlies op A15 was alleen al 87 miljoen, wat de CEO nota bene leergeld durft te noemen. HALLO we zitten niet op de kleuterschool zeker? Ik zou hier echt mijn centjes niet aan wagen. Met een solvabiliteit van slechts 4% is het wachten op de volgende tegenvaller. Banken zullen het bedrijf in de wurggreep houden.”

Air France-KLM

Lounge van KLM (Foto: ChrisCruises)Forumleden hadden het de laatste weken bij het juiste eind. Na de winstwaarschuwing van het Ierse Aer Lingus en het Duitse Lufthansa eind juni hadden beleggers het vermoeden dat Air France-KLM weleens de volgende kon zijn. Het vermoeden werd werkelijkheid. Air France-KLM kwam op 8 juli met het bericht naar buiten dat het bedrijfsresultaat (ebitda) dit jaar minder sterk stijgt dan eerder voorzien. Het concern rekent nu op een bandbreedte van 2,2 tot 2,3 miljard euro, overigens nog steeds 20 procent meer dan in 2013. De koers daalde bijna 10% tot een koers van EUR 8,50.

Beleggers verwachten voor de rest van het jaar niet te veel van Air France-KLM. Een zijwaarts koersverloop is een veelgenoemde verwachting. Op beleggingsfora zijn beleggers verbaasd dat het bedrijf geen richting kiest. Aan de ene kant probeert AF-KLM een prijsvechter te worden door de tarieven te verlagen, maar aan de andere kant wil het bedrijf een kwaliteitsvlieger te zijn. Zolang het bedrijf in het midden blijft zal het de concurrentiestrijd aan geen van beide kanten winnen. Daarom is het volgens beleggers verstandig te kiezen voor de kwaliteitskant en daarnaast een alliantie aan te gaan met een prijsvechter, zoals Wizzair, dat vorige week in dat kader genoemd werd.

Het valt op dat analisten de laatste tijd ook negatiever worden over Air France-KLM. De laatste weken verlaagden enkele banken hun advies voor het aandeel. Zij geven aan dat de concurrentiestrijd in de sector erg groot is. Prijsvechters profiteren het meest van de huidige wereldeconomie. Toch is er op de huidige koers volgens hen geen reden om de aandelen te verkopen. Het gemiddelde koersdoel van analisten ligt rond de EUR 10,-.

Fugro

Een koersverlies van 20% was de felle reactie van beleggers op de winstwaarschuwing van Fugro. Het bedrijf meldde op 10 juli voorbeurs dat de winst het afgelopen halfjaar veel lager uitviel dan verwacht. Ook moeten de groeidoelstellingen voor de komende jaren worden aangepast en wordt voor honderden miljoenen euro's afgeschreven op bezittingen.

Analisten van de Rabobank en Kepler Chevreux hielden al rekening met een tegenvaller, maar het bericht was volgens hen nog veel slechter dan gedacht. Zij geven net als KBC en ING een houdadvies voor het aandeel.

Op het beleggingsforum wordt nog eens het belang benadrukt van de shortlist bij de AFM. Na Imtech was Fugro het meest geshorte aandeel op de Amsterdamse beurs. Beleggers geven aan dat er dus mensen waren die het negatieve bericht al zagen aankomen. Er ontstaat een discussie of er sprake is van voorkennis. De stemming op het beleggingsforum is erg negatief. Enkele beleggers vertellen dat ze de aandelen kopen, omdat de koersreactie erg overdreven is. Deze beleggers worden er direct door anderen op gewezen dat het om een forse winstwaarschuwing gaat en dat de koers de komende tijd waarschijnlijk nog verder zal gaan dalen. 

Exact

Een opvallende stijger afgelopen vrijdag 11 juli was Exact. Om 13.00 uur spoot het aandeel omhoog van EUR 25,00 naar EUR 36,00 op berichten dat het bedrijf in gesprek is met partijen over een overname. Private-equityfondsen Apax en KKR zouden de gegadigden zijn. Analisten van ABN Amro verwachten een bod van EUR 35,00.

Beleggers lijken nog positiever te zijn. Op beleggingsfora gaat men er vanuit dat Exact na twee eerdere pogingen in het verleden nu definitief zal worden overgenomen. Overnameprijzen van tussen de EUR 35,00 en EUR 40,00 worden genoemd door forumleden. Zij sluiten niet uit dat er een overnamestrijd zal uitbreken. Exact is volgens de schrijvers een bedrijf met mogelijkheden en een hele mooie toekomst. Op een huidige koers van EUR 31,00 is er daarmee nog een leuke rit te maken.  

PostNL

PostNL verhoogde op 7 juli zijn winstverwachtingen voor 2014. Het postbedrijf rekent nu voor dit jaar op een onderliggend cash bedrijfsresultaat van 260 tot 290 miljoen euro. PostNL’s eerdere prognose was dat dit resultaat zou uitkomen aan de bovenkant van de bandbreedte tussen 180 miljoen en 220 miljoen euro. De verbetering van de vooruitzichten wordt vooral veroorzaakt door de ,,aanhoudend sterke'' resultaten bij Mail in Nederland. Het bedrijf komt op 4 augustus met de tweede kwartaalcijfers.

Analisten van Rabobank en ING reageren aangenaam verrast op de berichten van PostNL. Zij stellen dat het uitkeren van dividend hiermee ook weer in het vooruitschiet ligt. Beide grootbanken hanteren het koopadvies voor het aandeel. Dat analisten erg van mening verschillen over PostNL blijkt uit het feit dat koopadviezen werden gegeven door Credit Suisse, KBC en ABN Amro en verkoopadviezen door Theodoor Gillissen en Citigroup.

Beleggers zijn zeer verrast door de fors verbeterde winstverwachting voor dit jaar. De koersstijging is volgens hen dan ook meer dan logisch. Op fora wordt de verwachting uitgesproken dat de komende tijd de koers onder druk kan staan door winstnemingen. Over een periode van een jaar verwachten beleggers dat de koers kan doorstijgen richting EUR 5,00.

Komende week weer vol verassingen

Na een tijd van lauwheid op de beurs lijkt er weer actie in de tent te zijn. Het cijferseizoen gaat weer losbarsten, met de nodige mee- en tegenvallers. Komende week gaat in de Verenigde Staten een aantal belangrijke bedrijven zoals Intel, Apple en General Electric tweedekwartaalcijfers presenteren. In Nederland komen onder andere Docdata, Binckbank en Philips met hun cijfers naar buiten. Het belooft een interessante week te worden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.