Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 15 jul 2014 13:53

Bevestiging van koopadviezen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

SNS ziet in de aanstaande verkoop van E-plus een bevestiging van het koopadvies voor KPN. ABN Amro blijft positief over HAL Trust.

De verwachte verkoop van het Duitse bedrijf E-plus door KPN was de pijler van SNS onder het al bestaande koopadvies voor KPN. De Europese Commissie heeft de verkoop aan Telefónica Deutschland (TD) nu onder voorwaarden goedgekeurd, en KPN verwacht de verkoop in het derde kwartaal af te ronden. Het Nederlandse bedrijf ontvangt onder andere een bedrag van €5 mrd contant en een belang van 20,5% in TD, inclusief E-plus. KPN gaat de inkomsten gebruiken om bankleningen af te lossen en mogelijk ook om uitstaande obligaties in te kopen. Hierdoor komt de verhouding nettoschuld/ebitdaresultaat weer duidelijk onder de grens van 2,1 die de banken hebben gesteld, aldus SNS. Uit de toelichting van KPN dat een deel van het geld ingezet zal worden om de strategie in Nederland en België vorm te geven, concludeert SNS dat KPN meer gebundelde diensten gaat aanbieden aan zowel particulieren als bedrijven. Dat versterkt de marktpositie tegenover Vodafone, T-Mobile, Tele2 en Ziggo/UPC.

KPN wordt grootaandeelhouder in Telefónica Deutschland, en SNS verwacht dat KPN het belang niet snel zal verkopen. Het bedrijf zal eerst willen profiteren van de waardecreatie bij TD. De voordelen worden geschat op €7,5 mrd. Daar gaan nog wat kosten vanaf, maar het verwachte positieve saldo zit bij lange na niet in de huidige waarde van TD, aldus SNS.

SNS noemt het speculatief om KPN als overnamekandidaat te zien. Het bedrijf biedt weinig groei en als een geïnteresseerde partij nog geen belangen heeft in de landen waar KPN werkt, zijn er ook nauwelijks synergievoordelen. Hernieuwde belangstelling van America Móvil acht SNS onwaarschijnlijk. Dit bedrijf heeft het aandelenbelang in KPN verminderd, de balans staat op scherp en de winsten in Mexico lopen terug.

De bank geeft voor KPN een koopadvies, met als koersdoel €3,45. 

HAL

Investeringsmaatschappij HAL Trust onderzoekt wat te doen met de optiekketens (onder andere Pearle) die in de beleggingsportefeuille zitten. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers op 28 augustus wordt hierover meer bekend. ABN Amro is blij met de studie van HAL, want in de retailketens zit een waarde verstopt van wellicht €5,3 mrd – volgens de schattingen van de bank – terwijl zij voor een waarde van €2,2 mrd in de boeken van HAL staan.

ABN Amro acht een (gedeeltelijke) beursnotering het meest waarschijnlijk. Branchegenoot Luxottica zou koper kunnen zijn, maar bij dit bedrijf is het beleid toegespitst op de opkomende landen, waar de HAL-ketens niet sterk aanwezig zijn. Voor een private-equitybedrijf ziet ABN Amro weinig mogelijkheden om waarde te creëren alvorens het bedrijf, zoals gebruikelijk, met veel schulden te belasten.

De bank neemt de huidige waarderingsratio's in de optiek- en retailbranche als uitgangspunt voor de waardering van het aandeel HAL en past daarop een korting van 10% toe, want het aandeel heeft altijd lager gestaan dan de onderliggende waarde. Uit die rekensom rolt een koersdoel van €130 (was €108). Voor het aandeel bestond al een koopadvies.