Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 14 jul 2014 08:47

Bull-, bear- en basisscenario’s

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Het waren turbulente dagen vorige week. De euforie op de Europese beurzen van de voorbije maanden strookte niet met de economische realiteit. Beleggers lieten zich door de lage volatiliteit in slaap wiegen. Zomerdip of is de beer weer aan zet?

Het lijkt erop dat de eurocrisis terug is van weggeweest. Op zich is Banco Espirito Santo een kleine speler en de problemen vallen niet uit de lucht, maar de hachelijke situatie bij de Portugese bank herinnert beleggers eraan dat Europese banken immer nog het slachtoffer van probleemkredieten kunnen worden.

Economische realiteit

De realiteit is dat in de meeste eurolanden de werkloosheid erg hoog is, de economie nauwelijks groeit, de staatsschulden extreem hoog zijn en dat er op Europees vlak immer nog geen sluitende afspraken zijn om probleembanken te herkapitaliseren dan wel te ontmantelen.

De vraag is of Lissabon tussenbeide moeten komen. Banco Espirito Santo mag dan wel in Europese context een kleine speler zijn, het is de tweede grootste bank van Portugal. Het is nog maar de vraag of Lissabon de financiële gaten zelf kan dichten. Tot voor kort kregen ze noodhulp van Europa en het IMF.

Niet alleen Portugal

Beleggers maken zich niet alleen zorgen om Portugal, er zijn ook heel wat twijfels over de economische gezondheid van Frankrijk en Italië. En al regent het positieve berichten over de Nederlandse economie: meer mensen aan het werk, minder faillissementen, vorige week daalde een regen van winstwaarschuwingen op het Damrak neer. De AEX verloor 3,6 procent, een peulenschil met het weekverlies van de PSI 20.

De vrees voor een herhaling van de eurocrisis duwde de Portugese hoofdaandelen prompt 10,1 procent lager waardoor de PSI 20 opnieuw in een berenmarkt zit. Het bear case scenario voorspelt een bijkomende daling van 8,5 procent tot het niveau van 5623 punten.

Griekse aandelen kelderden vorige week met -7,1 procent, Italiaanse met -4,4 procent en Spaanse met -4,3 procent. Al met al daalden de Europese aandelenmarkten vorige week met -3,7 procent.

Of de koerscapriolen van vorige week het voorwerp van een zomerdip zijn of de voorbode van een nieuwe breed uitgemeten berenmarkt valt nog te bezien. Na de maandenlange stijging is het ook niet zozeer de vraag of er een grote correctie komt, maar wel wanneer.

In slaap gewiegd

De lage volatiliteit heeft beleggers in slaap gewiegd en de euforie van de voorbije weken steunt niet op stevige economische fundamenten. Al neemt de nervositeit op de markten toe, een zomerdip waar de beren aan zet zijn, is nu een waarschijnlijk scenario. Het betekent dat Europese en Nederlandse hoofdaandelen over een jaar een procent of acht procent hoger noteren, maar zoals altijd schuilen achter een gemiddelde grote verschillen. De verdeeldheid bij de koersdoelen is groot. Als de pessimisten het bij het rechte eind hebben, dan lonkt een nieuwe berenmarkt, maar als de positivo’s gelijk krijgen, dan kan de huidige bullmarkt nog een lang leven beschoren zijn.

Analistenadviezen

Analisten vergezellen hun koop-, houd- of verkoopadviezen graag met een koersdoel. Een koopadvies met een koerspotentieel van 60 procent is interessanter dan eentje waarbij het beoogde koersdoel 20 procent boven de actuele koers ligt. De praktijk leert echter dat de verdeeldheid bij de koersdoelen nog groter is dan bij de beleggingsadviezen. Het verschil tussen de hoogste en laagste koers bedraagt soms meer dan 100 procent. Een groot verschil bij de koersdoelen wijst op verdeeldheid, op een hoge mate van onzekerheid en een hoog risico. Al zou je het niet meteen denken, geef de voorkeur aan aandelen waarbij de eensgezindheid het grootst is. Uit onderzoek komt naar voren dat aandelen met grote dispersies ondermaats presteren.

Dispersies op een rij

Omdat analistenadviezen niet voor het oprapen liggen, biedt onderstaande tabel inzage in de dispersies van Europese hoofdaandelen. De indexleden van de €uro STOXX 50 zijn gerangschikt op het verschil tussen het hoogste en laagste koersdoel van analisten.

En tot slot het overzicht van de Nederlandse hoofdaandelen.