Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 11 jul 2014 15:10

Stelling: laat bouwaandelen links liggen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

BAM en Ballast Nedam zitten op de beurs in de hoek waar de klappen vallen. Een teken dat de bouwsector het moeilijk heeft. Onze stelling: bouwaandelen kun je nu beter even links laten liggen.

BAM meldde afgelopen week stroppen op projecten in Groot-Brittannië en Duitsland. Het concern rekent op een verliespost van ruim 75 miljoen euro. Meteen na het nieuws schoot het aandeel BAM omlaag; het leverde op één dag 25% in.

Bij Ballast Nedam gaat het al langer slecht. Het bedrijf leed over 2013 een verlies van 41 miljoen euro. Projecten bij Rotterdam (Maasvlakte-Vaanplein) en Maastricht (opknapbeurt  A2) pakken fors duurder uit dan begroot.

Structurele ellende?

Is de ellende bij deze twee grote bouwers exemplarisch voor de sector? Je zou zeggen van wel. De problemen waar ze tegenaan lopen zijn vergelijkbaar: kennelijk zijn de kosten van grote infrastructurele projecten niet onder controle te krijgen.

Bovendien blijft het herstel waar de concerns op hopen, steeds maar uit. Zo verwachtte BAM dat 2014 een jaar van stabilisatie zou worden, waarna weer groei zou volgen. Dat pakt vooralsnog heel anders uit. De bouwmarkt is nog altijd flink in mineur.

 

Of toch herstel mogelijk?

Maar je kunt ook betogen dat het doemdenken wat overdreven is. De afstraffing die BAM op de beurs kreeg, kwam wel heel overtrokken over. Misschien is het juist een aardig moment om in te stappen nu veel bouwaandelen zo laag staan.

Het omslagpunt moet toch een keer worden bereikt. De bouwsector loopt altijd wat achter de feiten aan bij economisch herstel, maar wie verder vooruit kijkt, ontwaart lichtpuntjes. Zo begint de woningmarkt toch echt onmiskenbaar weer aan te trekken.

Uw mening

We horen graag van u of u bouwaandelen nog ziet zitten of niet. Reageer onderaan de pagina of rechtstreeks in het forum.


Foto: flickr.com/Etienne Muis