Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 10 jul 2014 11:56

Adviesverlaging voor Fugro

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

SNS verlaagt het advies voor Fugro tot 'verkopen'.

SNS Securities neemt trends onder de oliemaatschappijen waar die negatief uitwerken voor Fugro, dat actief is als dienstverlener aan de sector. De bank adviseert om het aandeel te verkopen.

SNS bezocht onlangs de Houston Offshore Technology Conference. Bij die gelegenheid werd de analist bevestigd in de visie dat de dienstverleners aan de olie- en gasindustrie kampen met vertraging door klanten in de uitvoering van opdrachten, en met uitstel van nieuwe investeringsprogramma’s van de olie- en gasbedrijven. Enkele van deze bedrijven hadden al aangegeven dat discipline bij het omgaan van financiële middelen momenteel prioriteit heeft en dat dit zal resulteren in een herbezinning op investeringsplannen.

Volgens de bank is dat begrijpelijk, omdat van veel projecten de kosten uit de hand zijn gelopen en omdat de olieprijs zich niet gunstig heeft ontwikkeld. De rendementsverwachtingen zijn dan ook verslechterd. Bovendien worden de projecten steeds complexer en daarmee duurder. De energieconcerns zullen strengere eisen stellen aan de prijsstelling van de uit te geven opdrachten en zullen scherper letten op wie verantwoordelijk is voor het risico van bijvoorbeeld vertraging bij de productiestart. SNS ziet zich ook gesterkt in de opvatting dat de concurrentie voor Fugro toeneemt en dat dit de winstmarge niet ten goede komt. Fugro heeft onder druk van de concurrentie al prijsconcessies moeten doen.

SNS heeft op grond van de uitkomsten van het congres de verwachtingen voor de divisies Offshore Survey, Geotech Offshore en Subseau van Fugro naar beneden bijgesteld. Ook ten aanzien van enkele andere activiteiten is de bank voorzichtiger, en concludeert dat Fugro niet in staat zal zijn de doelstellingen voor 2016 te halen. De bank sluit niet uit dat het bedrijf op de korte termijn – mogelijk al bij de presentatie van de cijfers over de eerste zes maanden van dit jaar – deze doelstellingen zal intrekken. Zo'n boodschap zal de aandelenmarkt teleurstellen, voorspelt SNS, dat het advies voor Fugro verlaagt van 'houden' naar 'verkopen'. Het koersdoel is aangepast van €45 naar €39,50.