Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Vincent van Roon, 7 jul 2014 10:54

Niet de favoriet binnen de sector

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Beleggers zijn sceptisch over het nieuwe aandeel Nationale Nederlanden. Ze zien twee aantrekkelijkere aandelen in de verzekeringssector.

De beursgang van Nationale Nederlanden begon vorige week met succes. De koers koos direct de richting omhoog en hield deze trend vast. Ook andere verzekeraars mochten van het positieve sentiment een graantje meepikken door in koers te stijgen. De koersen zijn inmiddels sterk opgelopen en de vraag is of het nog interessant is om nu in te stappen. Beleggers lijken een duidelijke voorkeur te hebben.

Nationale Nederlanden

De introductiekoers van Nationale Nederlanden werd dinsdag 1 juli vastgesteld op EUR 20,00.  In het eerste halfuur van de handel stuwden beleggers de koers ruim 5% omhoog naar EUR 21,08. In drie dagen tijd is de koers opgelopen tot EUR 22,50, wat een rendement betekent van 12,5%.

Topman Lard Friese: Focus op autonome groei

,,Onze prioriteit is het versterken van de markten waarin we actief zijn. De focus ligt daarbij op autonome groei '', aldus topman Lard Friese woensdag 2 juli bij de beursgang van het bedrijf in Amsterdam.

Daarnaast wees Friese op de schaalgrootte die NN al heeft in Nederland en op de ,,financiële verantwoordelijkheid'' die de voormalige verzekeringsdivisie van ING draagt als zelfstandig, beursgenoteerd bedrijf. Bovendien mág NN op dit moment niet op het overnamepad. Zolang ING een meerderheidsbelang houdt, valt de verzekeraar onder het overnameverbod dat het financiële concern opgelegd heeft gekregen vanuit Brussel, omdat het in 2008 staatssteun ontving.

Friese ziet na een zware periode lichtpunten in de Europese verzekeringsmarkt. ,,De branche heeft in Europa niet de meest eenvoudige tijd achter de rug, met name door de zeer lage rente'', zei Friese. ,,Wij hebben ons daar prima doorheen genavigeerd. Inmiddels zie je dat het op macro-economisch terrein stapsgewijs weer wat beter gaat.''

Over de financiële gevolgen voor NN van de zich voortslepende woekerpolisaffaire, sprak Friese zich niet uit. ,,De lopende procedures geven een heel onduidelijk beeld van hoe het zich ontwikkelt'', zei hij. De topman benadrukte dat NN streeft naar een individuele oplossing voor ontevreden klanten. ,,Het gaat over een veelvoud aan producten en elke klant heeft zijn eigen financiële situatie en behoefte'', zei hij.

Analist Corné van Zeijl

Fondsmanager Corné van Zeijl vindt de beursgang van NN Group vooralsnog succesvol. Volgens Van Zeijl lag de gemiddelde toewijzing van de aandelen op ongeveer een derde, terwijl de beursgang "redelijk overtekend" was, zelfs nadat ING Groep besloot om 10 procent extra aandelen uit te geven.

De fondsmanager stelde verder dat NN Group "een mooi trackrecord moet hebben", gelet op het belang van 71,4 procent dat ING Groep nog naar de beurs moet brengen. De hogere openingskoers viel daarom volgens Van Zeijl als "positief" te beoordelen.

"Beleggers kijken over de claims [van de woekerpolissen] en de lage rentes heen", aldus Van Zeijl, die voor NN Group "nog veel mogelijkheden" voor kostenbesparingen ziet, vergeleken met concurrenten.

Beleggers sceptisch

Beleggers zijn verdeeld over een investering in Nationale Nederlanden blijkt uit reacties op beleggingsfora. Veel beleggers wijzen erop dat de koers sterk door de begeleidende banken wordt ondersteund. De beursgang moest en zou een succes worden. Men kan het niet maken om de koers direct te laten dalen. Er is slechts een deel van de aandelen naar de beurs gebracht en het overige deel moet nog komen. Een daling van het aandeel zou het vertrouwen sterk schaden, denken beleggers. Voorlopig heeft Nationale Nederlanden niet de voorkeur van deze beleggers in haar sector. Aegon en Delta Lloyd zijn volgens forumleden betere koopkandidaten.

Aegon

Mede dankzij het positieve sentiment rondom de beursgang van Nationale Nederlanden steeg Aegon vorige week met 4% naar EUR 6,57. Het aandeel heeft dit jaar een neutraal koersverloop en volgens beleggers is dit een geschikt moment om aandelen (bij) te kopen. Zij wijzen op de lage waardering en het interessante dividendrendement. Analisten lijken het hier volledig mee eens te zijn gezien de vele koopadviezen. Verkoopadviezen voor het aandeel zijn er niet te vinden. De koersdoelen die analisten meegeven liggen tussen de EUR 6,- en EUR 8,-.

Koopadviezen: Rabobank, Bank of America, SNS, Barclays, Deutsche Bank, Kepler Capital Markets, Theodor Gillisen

Houdadviezen: ABN Amro, Credit Suisse, Citigroup, JP Morgan, KBC

Delta Lloyd

Net als Aegon kon het aandeel Delta Lloyd ook meeliften op het succes van de beursgang van Nationale Nederlanden. De koers ging vorige week 3% omhoog naar EUR 18,95.

Beleggers lijken Delta Lloyd als de favoriet te zien in de sector. Dat heeft met name te maken met het hoge dividend dat het bedrijf uitkeert aan zijn aandeelhouders. Op de huidige koers kan een dividendrendement van 6% worden verdiend. Beleggers zien het aandeel de komende tijd oplopen tot boven de EUR 20,-.

Analisten zien Delta Lloyd ook als een goede investering. Toch is er een bank te vinden die het aandeel op verkopen zet.

Koopadviezen: SNS, Rabobank, Citigroup, Credit Suisse

Houdadviezen: ABN Amro, KBC, Goldman Sachs, Kepler Capital Markets, Bank of America

Verkoopadviezen: Theodoor Gillissen
 

 


 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.