Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 2 jul 2014 08:30

Afblijven, verkopen

0 0 Leestijd ongeveer

In zijn Sellers’ Compendium brengt zakenbank Morgan Stanley aandelen voor het voetlicht die u niet moet hebben. De lijst telt 58 bedrijven, waaronder PostNL.

Met enige regelmaat kammen de strategen van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley de Europese markten door op aandelen die u beter links kunt laten liggen. Om te achterhalen welke aandelen u moet mijden, gaan de strategen niet te rade bij analisten. Ze vertrouwen op gekwantificeerde selectiecriteria en kijken welke aandelen veelvuldig slecht scoren.

Sellers’ Compendium

Deze keer telt de lijst 58 bedrijven wier aandelen u zeker niet moet hebben, waaronder PostNL. De aandelen die in het zogeheten Sellers’ Compendium voor het voetlicht worden gebracht, scoren ten minste in twee quasi beleggingsstrategieën erg slecht.

In totaal worden de aandelen in negen verschillende beleggingsstrategieën door de mangel gehaald. Wanneer de naam meerdere keren voorkomt, dan is de kans groot dat ze achterblijven op de brede koersontwikkeling van de markt.

In de afgelopen drie maanden presteerden ze pak ‘m beet vier procentpunt slechter dan de MSCI Europe en over de voorbije zes jaar zelfs 21,7 procentpunt.

Vier categorieën

In feite kunnen de selectiecriteria dan wel aandelenstrategieën in vier categorieën worden onderverdeeld: Fundamentele zwakte, Te positief sentiment, Beter wordt moeilijk en Financiële gezondheid.

  1. Bij Fundamentele zwakte ligt het accent op de waardering en zijn de criteria ontleend aan het gedachtegoed van Benjamin Graham en Joel Greenblatt.
  2. In de categorie Te positief sentiment wordt op drie verschillende manieren onder andere gekeken naar de koersstijging, het aantal koopadviezen, omzetgroei, de winstontwikkeling en of de verwachtingen niet te hoog zijn. Als uit de consensus van analisten blijkt dat ze hun omzet- en winsttaxaties nauwelijks meer verhogen of zelfs neerwaarts bijstellen dan is veelal het sentiment rond het aandeel te positief.
  3. In Beter wordt moeilijk worden waarderingsratio’s tegen het licht gehouden. Als bijvoorbeeld het dividendrendement historisch laag is of de koers/boekwaarde historisch hoog, dan is een koersstijging weliswaar niet uitgesloten, maar de kans op een daling is vele malen groter.
  4. Bij Financiële gezondheid draait het om de opbouw van kapitaalstructuur, waarbij er wordt gekeken of het bedrijf in de smaak zou kunnen vallen van investeringsmaatschappijen, dan wel in aanmerking komt voor een overname. Maar daarnaast wordt het ook onderworpen aan de F-score van Joseph Piotroski die de zwakke punten van de balans ontbloot.

Oneervolle vermeldingen

Tot op heden scoorde geen enkel aandeel negen op negen. Slechts zeven bedrijven zien hun naam opduiken bij drie quasi beleggingsstrategieën. Aangezien de lijst in zijn totaal 58 aandelen telt, betekent dit dat er 51 zijn met twee oneervolle vermeldingen.

Tot slot, de analisten van Morgan Stanley hebben enkel Banca Popolare Milano (ITA), Banca Popolare (ITA), Banco Popular Espanol (SPA) en Banco Sabadell (SPA) op underweight (onderwegen) staan, wat zoveel betekent als verkopen.  @  Ivan Snurer