Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 26 jun 2014 13:06

Aandelenselectie binnen Europa

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Op de beurs gaat de wind uit een andere hoek waaien: winstgroei wordt de drijvende kracht achter de beurskoersen in plaats van oplopende waarderingen. Drie experts over hoe daar met aandelenselectie op in te spelen.

In het nummer van 27 juni 2014 geven deskundigen tien Europese aandelentips. Ook wordt de balans opgemaakt van de tips die vorig jaar in een vergelijkbaar artikel naar voren kwamen.

De experts zijn het erover eens dat het een goed moment is voor de belegger om zijn (Europese) aandelenpakket tegen het licht te houden. De koersexplosie op de beurs van de afgelopen twee jaar werd hoofdzakelijk veroorzaakt door een stijging van de waarderingen. De risicopremie op financiële markten is in die periode afgenomen en de laatste tijd neemt ook het vertrouwen in de economie weer toe. Dat werd tot dusver niet weerspiegeld in de winstcijfers van bedrijven: die bleven meestal achter bij de hoge verwachtingen.

Die situatie gaat veranderen. De grootste remmende factor voor de bedrijfswinsten in Europa was de sterke euro, maar daarbij is het omslagpunt in zicht. Sinds het laatste kwartaal van vorig jaar is de stijging van de euro sterk in kracht afgenomen en de Europese Centrale Bank doet nijvere pogingen om de negatieve valuta-effecten voor het bedrijfsleven tot een minimum te beperken. Daarbij trekt de groei in opkomende economieën weer wat aan en ook dat is gunstig voor internationaal opererende Europese bedrijven.

  • Rory Bateman, hoofd Europese aandelen bij Schroders, noemt Volkswagen als een van de aandelen die daar optimaal van kunnen profiteren. Het Duitse concern verkoopt inmiddels meer auto’s in China dan in West-Europa (foto). En omdat het op die laatste markt ook snel de goede kant op gaat, zit Volkswagen eigenlijk dubbel goed.
  • Franz Weis, fondsbeheerder bij Comgest, laat zijn selectie bepalen door de veronderstelling dat winstgroei de komende jaren de aanjager van de beurskoersen wordt, en niet waardering. Hij zou alleen gaan voor bedrijven met een jaarlijkse winstgroei van minstens 10%. Een voorbeeld is het Franse Eurofins Scientific, dat profiteert van de groeiende vraag naar testmethoden voor voedsel, zeer actueel na de geruchtmakende voedingsschandalen van de laatste tijd.
  • Louise Bonzano, client portfolio manager bij JPMorgan AM European Equity Group, noemt onder meer het Britse Permission. Die huizenbouwer heeft tijdens de financiële crisis zijn schuldpositie geherstructureerd en onderscheidt zich nu met een aantrekkelijke winstmarge en een voorspelbare resultaatontwikkeling.

Het nieuwe Autogrill

Van de tips van een jaar geleden springt Autogrill (Italiaanse wegrestaurants) eruit met een koerswinst van 50%. Rory Bateman zegt dat Italië en Spanje nog veel meer van dit soort juweeltjes in petto hebben. De waardering in die landen ligt ongeveer een derde lager dan in de rest van Europa; dat verschil is volgens Bateman veel groter dan het op basis van de zwakkere bankensector in Zuid-Europa zou moeten zijn.

In het nummer van 27 juni zijn alle tips terug te vinden. Wilt u wekelijks de beste tips als eerste in de bus? Neem nu een proefabonnement op Beleggers Belangen; 10 weken voor maar 10 euro.