Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 17 jun 2014 11:26

Aandelenfeest houdt maar aan

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Een update van onze voorbeeldportefeuilles. Deze week de defensieve, de Nederlandse en de pensioenportefeuille.

Hoewel de meeste strategen het er wel over eens waren dat ECB-president Mario Draghi misschien (nog) geen 'bazooka' heeft ingezet, was het eerder deze maand aangekondigde pakket maatregelen van de ECB wel ruim voldoende voor redelijke stijgingen op de aandelenmarkten. Dat had uiteraard ook een gunstige uitwerking op de pensioenportefeuille, zij het niet één-op-één aangezien de portefeuille niet alleen uit aandelen bestaat maar ook uit obligaties, goud en cash.

Pensioenportefeuille

Binnen het aandelensegment van de portefeuille valt een duidelijke tweedeling waar te nemen. Aandelenfondsen en ETF's die zijn gericht op Amerikaanse en Europese aandelen presteren met rendementen tussen de 24 en 56% sinds de start in juli 2011 uitstekend. Dat is best opvallend omdat we voor een vrij defensieve invulling van de Amerikaanse en Europese aandelenblootstelling hebben gekozen, uitgezonderd het Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds dat zich op de wat volatiele mid- en smallcaps richt. En juist dit fonds is de slechtst presterende (met nog wel een totaalrendement SEnD koerswinst plus dividend SEnDvan ruim 24%). Met dit rendement blijft het Delta Lloyd-fonds overigens wel alle fondsen en ETF's in de pensioenportefeuille die zich richten op aandelen uit opkomende markten zeer ruim voor.

De actief beheerde fondsen SEnD het Skagen Kon-Tiki Fund (+14,4%) en het Comgest Magellan Fund (+11,0%) SEnD doen het nog redelijk, maar de PowerShares FTSE RAFI ETF presteert met een rendement van -3,8% sinds de start in juli 2011 ronduit zwak. We sluiten het gezien de redelijke waardering van verschillende aandelenmarkten van opkomende landen SEnD zeker ten opzichte van de Amerikaanse aandelenmarkt SEnD bepaald niet uit dat we de komende weken de weging van deze categorie zullen vergroten van een kleine 7 naar zeker 8-10%. Dat zal naar verwachting vooral via de aankoop van actief beheerde fondsen gaan gebeuren. 

Nederlandse portefeuille

Onze Portefeuille NL staat sinds het begin op een rendement van 24,7%. Dit jaar is dat 10,1% vergeleken met 3,5% voor de AEX. Over beide perioden gemeten, is Value8 de grootste plus en ArcelorMittal de grootste min. Op 16 mei hebben wij ASML en USG toegevoegd. Sindsdien staat de AEX 4,1% in de plus, terwijl ASML al 11,6% en USG zelfs 17,1% is opgelopen. Bij de eerste zijn de aanhoudende positieve berichten over de chipmarkt de aanjager en bij USG is dat de waardering in combinatie met de grotere vraag naar (vooral) specialistisch uitzendwerk. \

Defensieve portefeuille

Net als de andere portefeuilles kreeg ook de defensieve portefeuille deze week een impuls van de maatregelen van ECB-president Mario Draghi. Vooral het aandelensegment van de portefeuille presteert dit jaar met een totaalrendement van 12,8% SEnD koerswinst plus dividend SEnD buitengewoon sterk. De AEX Total Return Index is dit jaar bijvoorbeeld met 'slechts' 5,1% gestegen. De absolute uitblinker dit jaar SEnD al sinds de start van de portefeuille SEnD is Arseus met een totaalrendement van 46,9% in 2014, op gepaste afstand gevolgd door Schlumberger (+20,8%), Wal-Mart (+18,3%) en Novartis (+18,0%). Enige dissonant in de aandelenportefeuille is Loews met een verlies van ruim 7%.