Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Vincent van Roon, 2 jun 2014 11:49

‘Stukje cashen en dan verder zien’

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Geen aandeel is zo lastig te volgen als Kardan. De kwartaalcijfers waren goed, maar is daarmee alle kou uit het recente verleden uit de lucht?

Kardan stijgt met stip naar de top 10 meest besproken aandelen op Nederlandse beleggingsfora. Op 27 mei werden beter dan verwachte eerste kwartaalcijfers bekendgemaakt, en die leidden tot een stortvloed aan reacties. In het verleden heeft het bedrijf zijn beleggers vaak in de steek gelaten. De forse afboekingen op vastgoedprojecten en leningen, de grote schuld van het bedrijf en het lage eigen vermogen zorgden tijdens de kredietcrisis voor een bijna-faillissement. De nieuwe cijfers laten een verbeterd beeld zien. De vraag is in hoeverre beleggers het vertrouwen herwinnen in het bedrijf en het aandeel.

Het koersverloop van het aandeel Kardan kent de laatste tien jaar hoge pieken en diepe dalen. In 2004 begon op een koers van EUR 2,- een stijgende trend, die eindigde in 2007 op een koers van EUR 12,-. Vanaf die tijd is de trend van het aandeel neerwaarts gericht. Het laatste half jaar beweegt het aandeel zijwaarts tussen de EUR 0,30 en EUR 0,40. Er lijkt op dit moment sinds lange tijd een positieve trend ingeslagen te zijn. Het aandeel heeft het zijwaartse patroon aan de bovenkant verlaten.

Opkomende markten

Kardan is een Israëlisch-Nederlandse investeringsmaatschappij, actief op het gebied van initiëren, ontwikkelen en managen van activa in opkomende markten. Het bedrijf heeft een beursnotering aan Euronext en Tel Aviv. Kardan houdt zich vooral bezig met de ontwikkeling van zakelijke vastgoedprojecten in opkomende markten zoals Oost-Europa en China, en van waterinfrastructuur-projecten in opkomende markten. Te denken valt onder meer aan waterzuiverings- en watervoorzieningsinstallaties. Kardan is opgericht in 1994 en is in 2003 naar de Amsterdamse beurs gegaan.

Cijfers

Kardan heeft in het eerste kwartaal een winst geboekt van 3 miljoen euro. Een jaar eerder leed het bedrijf nog een verlies van 22 miljoen euro. Kardan zag de inkomsten fors oplopen, van 41,7 miljoen euro naar 56,3 miljoen euro. Alle belangrijke deelnemingen van de investeringsmaatschappij lieten positieve operationele resultaten zien, dankzij hogere omzetten en betere kostenbeheersing. Vooral de financiële activiteiten kenden volgens Kardan een sterk eerste kwartaal. Kardan geeft geen prognoses voor de rest van het jaar af. Wel gaf het bedrijf aan dat de resultaten bij zijn dochterondernemingen verder zullen stijgen dit jaar.

CEO Shouky Oren heeft als doelstelling de schulden die het bedrijf heeft verder af te lossen. ‘Wij zijn momenteel in onderhandeling over een aantal verschillende mogelijkheden om dit te doen en vastbesloten te slagen’ zei de topman. In het eerste kwartaal van 2014 betaalde Kardan 68 miljoen euro terug aan schuldeisers.

Desinvesteringen

Door de schuld die het bedrijf heeft is Kardan genoodzaakt desinvesteringen door te voeren. Eind vorig jaar heeft Kardan zijn belang in GTC (Globe Trade Center) verkocht. Dit leverde een bedrag op van 160 miljoen euro.
 
In april maakte Kardan Land China bekend een intentieverklaring te hebben getekend voor de verkoop van het pand A2 aan een Chinese investeerder voor circa 39 miljoen euro. De verwachting is dat de definitieve overeenkomst in de komende maand getekend wordt.

Nieuwe opdracht

Tahal, de projectorganisatie van Kardan, heeft een grote infrastructuuropdracht gekregen van een klant in een Oost-Europees land ter waarde van 62 miljoen euro. Deze grote opdracht werd enige tijd geleden bekendgemaakt door Kardan. Het gaat om het managen van een deel van een groot landbouwontwikkelingsproject. De looptijd is naar verwachting 4 jaar en kan telkens met een jaar worden verlengd, voor extra betaling. Kardan maakte geen details bekend over de identiteit van de klant en het land waarin het project plaatsvindt.

Faillissement dochteronderneming

Een Poolse dochter van Kardan heeft eind 2013 faillissement aangevraagd bij een Poolse rechtbank omdat het bedrijf niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. De dochter, Watek Polska Sp. z o.o, maakt onderdeel uit van Tahal Group International, de tak van Kardan die zich bezighoudt met waterinfrastructuur. Eind juni 2013 beliepen de investeringen van Tahal in Watek EUR6 miljoen. Daarnaast heeft Tahal een collectieve garantie aan Watek afgegeven ter waarde van EUR2,5 miljoen.

Analisten

Het aandeel Kardan wordt niet gevolgd door analisten van grootbanken. Waarschijnlijk komt dit door de kleine omvang en ondoorzichtigheid van het bedrijf. Het laatste advies is van KBC Securities uit het jaar 2012. Het koopadvies dat zij geven is dus erg gedateerd.

Beleggers Belangen heeft Kardan al een lange tijd op ‘verkopen’ staan.

Forum

Gaat het dan toch nog goedkomen met Kardan? Dat is de grote vraag op het beleggingsforum; de reacties lopen sterk uiteen.

  • Omdat Kardan in opkomende markten opereert, zijn de risico`s erg groot en dit heeft de laatste jaren negatief uitgepakt voor het bedrijf, vinden veel beleggers. Forse afschrijvingen en een grote schuld zijn volgens deze forumleden funest. Ze vinden dat Kardan maar weinig transparant is; dit jaagt beleggers weg. Een zwaluw maakt nog geen zomer, want de onzekerheid blijft groot, is de mening van de sceptische forumleden. Zij willen meer zien dan eenmaal goede kwartaalcijfers alvorens in te stappen.

“Stukje cashen en dan zien we wel weer. Ik blijf sceptisch over de toko.”

“Manipulatie, alle koersen worden gestuurd door grote marktpartijen met heel veel geld, toch zal de koers gaan stijgen, gezien de positieve berichtgeving + emotie en verwachtingen.”

“Wat is het eerste nieuws dat we kunnen verwachten van Kardan? Want er moet natuurlijk wel een trigger zijn voor verdere koersstijging met groot volume.”

“Is op zich niets mis met de cijfers, toch niet helemaal gerust op. Heb tegen mijn gewoonte in een beetje ondoordacht gekocht vandaag. We zullen zien.”
 

  • Een andere groep forumleden is juist wel positief over Kardan. Zij denken dat de negativiteit van de laatste jaren al in de koers is ingecalculeerd en verwachten dat de komende kwartalen wel eens nieuwe meevallers kunnen brengen. Dat de schuld sterk wordt afgebouwd zorgt voor opluchting bij dit deel van de forumleden, want dat scheelt een hoop onrust. Als de komende kwartalen net zo sterk zijn als het afgelopen kwartaal, dan is het aandeel volgens deze beleggers spotgoedkoop. Een ruime verdubbeling van de koers behoort volgens hen dan zeker tot de mogelijkheden.  

“Geen spannende dingen in het Q1 rapport, voor het eerst sinds jaren een niet tegenvallend Q bericht zonder rare valutaverliezen als excuus voor wanpresteren. Kortom er is weer perspectief en waar perspectief is gaat de koers omhoog.”

‘Uitgaande van 3 Mio winst in het eerste kwartaal, maal 4 is een winst van 12 Mio over heel 2014, wellicht zelfs hoger als ik de vooruitzichten mag geloven. Volgens mij staan er iets van 111 Mio aandelen uit, dat geeft een winst per aandeel van ca 0,11€ dwz de K/W over 2014 bij een koers van 0,42 zou dan uitkomen op 0,42/0,11= 3,8.
Voor een normaal gezond bedrijf met goede groeiverwachtingen is dit erg mager, dus afhankelijk van hoe je deze factoren bij Kardan inschat, zit er zeker wel potentie in het aandeel.
Jammer dat Kardan een behoorlijke schuldproblematiek heeft maar toch schat ik in dat de koers komende weken zou moeten kunnen verdubbelen.”

“Cijfers zijn sinds vele kwartalen niet zo goed geweest. Hard up in de ochtend, winstnemers in de voormiddag en daarna mooi sluiten. Ik blijf zitten. Voor de oudgedienden snap ik dat ze de gelegenheid gebruiken om er uit te stappen.”

“Schuld fors minder, winst in plaats van groot verlies Q1 '13, toenemende inkomsten. Echt prima.”
 

Wie het weet mag het zeggen

Grote onzekerheid met enorme kansen. Dat lijkt de algemene conclusie van beleggers over Kardan. De ondoorzichtigheid en onzekerheid van het bedrijf zijn belangrijke redenen voor analisten en Beleggers Belangen het aandeel niet te volgen of niet op te pikken. Geen aandeel lijkt zo lastig te voorspellen als Kardan. Na jaren van kommer en kwel lijkt er een positieve trend te bespeuren. De vraag is of dit eenmalig is of dat het zich gaat doorzetten.
 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.