Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 2 jun 2014 15:32

Dubbelcijferig rendement dichtbij

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

De dividendportefeuille stevent wederom op een dubbelcijferig jaarrendement af. De Portefeuille NL en de offensieve portefeuille tonen herstel.

De dividendportefeuille werd gestart in september 2011 en leverde sindsdien elk jaar een dubbelcijferig rendement op. De kans dat dit ook in 2014 lukt, wordt steeds groter.

De stijging wordt dit jaar breed gedragen, met een belangrijke rol voor een aantal zwaarwegende achterbijvers en nieuwe aankopen die in eerste instantie waren weggezakt. Het koersherstel van Shell springt het meest in het oog. De oliemajor is dit jaar goed voor een koerswinst van 12,2%, exclusief dividend nog wel, en kent daarmee het beste jaar in de nog korte geschiedenis van de dividendportefeuille. Shell is duidelijk op de goede weg, met een aantal aandeelhoudersvriendelijke acties. Zo kondigde de oliemajor onlangs aan het scrip-dividend te zullen afschaffen en voortaan alleen nog dividend in contacten uit te zullen keren (zie pagina 20).

Shell presteerde binnen de dividendportefeuille zwak, al bedraagt het totaalrendement 47,5%. Ter vergelijking: de Franse oliemajor Total is inmiddels al goed voor een rendement van 90,9%, bijna het dubbele van Shell.

Andere uitblinkers vinden we dit jaar met name onder de jongste aankopen. Zo zette bierbrouwer SAB-Miller het eerdere verlies van bijna 10% in enkele maanden tijd om in een huidige plus van 9,8%, mede geholpen door sterke cijfers en een nieuwe dividendverhoging. Ook het eind vorig jaar gekochte Nestlé doet het erg goed, en bereikte een nieuwe hoogste koers ooit op ruim CHF70. Binnen de dividendportefeuille is Nestlé daarmee inmiddels goed voor een totaalrendement van 13,2%. De laatste aankoop, Dorel Industries, maakte een forse koerssprong na sterke kwartaalcijfers en werkte daarmee het eerdere verlies bijna helemaal weg. De huidige portefeuille is goed voor een geschat dividendinkomen van €5417, oftewel 16,2% meer dan vorig jaar.

In het Dividend E-magazine van mei leest u uiteraard weer alles over de dividendportefeuille. 

Offensieve portefeuille

Het rendement van onze offensieve portefeuille bedraagt dit jaar 3,8%, tegen 1,3% voor de AEX. Uitschieters zijn onze grondstofposities (6,9%), de individuele aandelen (6,1%) en de ETF's/beleggingsfondsen (5,6%). Alle beleggingscategorieën, op de hedgefondsen na, laten een hoger rendement zien dan de AEX.

Zowel de grootste minnen (SBM Offshore) als de grootste plussen (Lyondell Basell) zijn te vinden bij de invididuele aandelen. De olieprijs (Brent) beweegt zich al zes maanden tussen $105 en $112. Van deze stabiliteit lijkt de olie- en olieservicesector steeds meer te profiteren, gezien de positievere berichtgeving en koersontwikkelingen van de fondsen. Wij houden de vinger aan de pols. 

Portefeuille NL

De Nederlandse aandelenportefeuille heeft iets aan rendement teruggewonnen, tot 21,9%, na de dip een week eerder van 22,7 naar 19,7%. De hele beurs lag er trouwens de afgelopen dagen vriendelijk bij.

De meeste aandelen herstelden zich enigszins van de eerdere koerscorrecties. Delta Lloyd was een uitzondering met een koersdaling. Een opperbeste prestatie leverden de recent opgenomen aandelen ASML en USG People. Eerstgenoemde is inmiddels met 4% in waarde gestegen, de tweede met 5,6%.