Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 26 mei 2014 08:00

Teken van kracht, toch?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De S&P sloot voor het eerst boven de 1.900 punten en ook de DAX liet een nieuw slotrecord optekenen – ondanks Europese verkiezingen én Memorial Day. An sich een teken van kracht, maar er klopt iets niet.

Hoewel Nederlanders hun stem voor het Europees Parlement al op donderdag 22 mei mochten uitbrengen, trok in Europa het gros gisteren (zondag 25 mei) de kiezers naar de stembus. Alleen de inwoners van Groot-Brittannië, Ierland, Letland, Malta, Nederland, Slowakije en Tsjechië stemden eerder.

Europa kiest

De schuldencrisis leidde in veel landen tot een versnippering van het politieke landschap en liet nieuwe partijen ontstaan. De uitslag van de Europese verkiezingen bepaalt welke richting Europa uitgaat. Als de eurosceptische partijen winnen en een groot blok kunnen vormen, dan bestaat er een reële kans dat de reddingsmechanismen ter voorkoming van een tweede eurocrisis nooit volledig worden opgetuigd. En als UKIP (de partij die ervoor ijvert dat Groot-Brittannië haar lidmaatschap van de Europese Unie opzegt) wint, dan stevenen we af op een exit van de Britten.

Op zich zijn dit ontwikkelingen, die de financiële markten zouden moeten verontrusten. Des te opmerkelijk is het dat zowel de Amerikaanse S&P 500 alsook de Duitse DAX de week uitging met nieuwe records, zeker met Memorial Day in het vooruitzicht.

Memorial Day

Op de laatste maandag van mei worden in de Verenigde Staten de gesneuvelde militairen herdacht. Op die Amerikaanse feest- en gedenkdag zijn aldaar de financiële markten gesloten. Dat betekent dat Wall Street pas morgen (dinsdag 27 mei) op de uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen kan reageren. In de regel bouwen professionele beleggers voor een belangrijk weekend hun posities af, zeker als hierop een feestdag volgt. 

Volatiliteitsindex

Het verleden leert echter dat voor Wall Street de meeste lange weekends positief uitpakken. Na een feestdag openen de aandelenmarkten vaak hoger. Bovendien koerst de VIX, de volatiliteitsindex van de S&P 500, op bodemniveaus. De zogeheten angstbarometer wordt gezien als een goede voorspeller van het Amerikaanse beurssentiment. Een stijgende VIX wijst op toenemende nervositeit en andersom. Op de lange termijn schommelt de index ietwat boven de 20. Als de onzekerheid toeneemt, dan stijgt de VIX snel door tot boven de 40, maar de laatste tijd daalde de volatiliteitsindex naar het niveau van 11. Wanneer de VIX zo laag staat, dan is dat een teken dat de wereld zich in een staat van schijnbare rust bevindt. De volatiliteitsindex beweegt echter altijd van laag naar hoog en vice versa en een dalende VIX zie je vooral als de koersen stijgen.

Er klopt iets niet

Afgelopen vrijdag (23 mei) liet zowel de S&P 500 alsook de DAX een nieuwe ultimo optekenen. De stemming werd gesteund door beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt, maar als je naar de ontwikkeling van de smallcaps kijkt, dan klopt er iets niet. Het gebeurt wel vaker dat het leiderschap tussen large-caps en smallcaps wisselt, maar zelden stijgt de ene groep en trappelt de andere ter plaatse, zoals nu het geval is bij de Russell 2000, de graadmeter voor het wel en wee van Amerikaanse smallcaps.

Ondertoon

Kijk je echter naar de relatieve prestaties van de Dow Jones Transportation Index en Dow Jones Industrial Average, dan zie je dat de transportaandelen nog steeds het voortouw nemen. Vanuit de Dow-theorie is het belangrijk dat beide marktgemiddelden elkaar bevestigen. Zolang beide hogere toppen neerzetten is er sprake van een gezonde opwaartse trend. En dat is tot nader order nog steeds het geval.

Dat de ondertoon van de markten verbetert, blijkt ook uit het feit dat economisch gevoelige aandelen (hoge bèta) defensieve fondsen (lage volatiliteit) stilaan opnieuw outperformen.

Glazen bol

Niemand heeft een glazen bol, ook bij Quantalytica niet. Niettemin houden gerenommeerde beleggingsstrategen rekening met een correctie van tien procent, maar de markten kunnen in de komende maanden net zo goed stijgen. Let vooral op de Russell 2000. Als de index alsnog onder het niveau van 1090 punten duikt, dan is op z’n minst een strategische heroriëntatie op zijn plaats. @ Ivan Snurer