Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 22 mei 2014 13:18

Beleggen met een doel

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Het provisieverbod heeft banken en vermogensbeheerders gedwongen hun dienstverlening aan te passen. Beleggingsdoelen krijgen nu veel meer aandacht.

De eerste facturen van de dienstverlening ‘nieuwe stijl’ vallen inmiddels op de deurmat bij beleggers. Aanleiding voor Beleggers Belangen om in de editie van 23 mei de stand van zaken op te maken.

Eerst de voorgeschiedenis. Het provisieverbod is de laatste stap in een proces dat zo’n tien jaar heeft geduurd. De adviseur van de bank was aanvankelijk een klankbord bij beleggingsbeslissingen. Hij belde de klant als hij een interessante beleggingsmogelijkheid voorbij zag komen. Die hoefde daar ogenschijnlijk niets voor te betalen, maar er ging een onzichtbare geldstroom achter schuil. De klant betaalde beheerkosten aan fondshuizen en die stonden een deel daarvan weer af aan banken om zich te verzekeren van een groot bereik.

De Autoriteit Financiële Markten was niet gelukkig met deze situatie, omdat die de onafhankelijkheid van de dienstverlening in gevaar bracht. Uiteindelijk is er begin dit jaar een wettelijk provisieverbod gekomen. Al voor die tijd werden banken een stuk terughoudender bij het aanraden van individuele fondsen en aandelen uit angst voor rechtszaken van beleggers als die er verlies op zouden lijden.

Nieuwe situatie

Het provisieverbod heeft voor een nieuwe situatie gezorgd. De klanten moeten nu rechtstreeks advieskosten betalen aan de bank. Daar staat tegenover dat ze een advies krijgen dat veel meer uitgaat van hun beleggingsdoelstellingen dan vroeger. Banken werken met uitgebreide vragenlijsten om er maar voor te zorgen dat ze een uniforme dienstverlening bieden.

Voor beleggers is het doorlopen van die lijsten niet altijd een pretje, maar toch zijn ze nu beter af. Voorheen werd vaak de fout gemaakt beleggen te zien als doel op zich, in plaats van als een middel om een bepaald doel te realiseren. Driekwart jaar geleden nog, wees onderzoek van de Rabobank uit dat driekwart van de particulieren belegde zonder daarbij een bepaald doel voor ogen te hebben.

Dienstverleningsvormen

Er is een keur aan verschillende gradaties van dienstverlening bij de verschillende aanbieders. Om er een paar te noemen:

  • Private banks rekenen een all-in fee, variërend van 0,5% tot 1,5% per jaar, en nemen het hele beheer van de portefeuille uit handen. Deze vorm is alleen toegankelijk (of interessant) voor beleggers met een vermogen vanaf zo’n €500.000.
  • Veel banken werken met beheerovereenkomsten. Hierbij wordt op basis van een gesprek met een adviseur bepaald welke wensen en doelen de klant heeft, die vervolgens in een van de modelportefeuilles wordt ingedeeld.
  • Innovatieve producten zijn er ook. Voorbeeld is het Life Cycle Fund van Robeco. Idee hiervan is dat het risico wordt afgebouwd naarmate de einddatum in zicht komt, bijvoorbeeld door het percentage aandelen in de portefeuille aan te passen.

Overigens heeft de afschaffing van het provisieverbod nog geen aardverschuiving teweeg gebracht tussen de verschillende dienstverleningsvormen, ook omdat dat natuurlijk niet uit de lucht kwam vallen en banken hun dienstverleningsaanbod al op voorhand hadden aangepast. Slechts een paar procent van de beleggers heeft dit jaar de overstap gemaakt naar een andere vorm.
Verder deze week in Beleggers Belangen:

  • BAM draait een zwak kwartaal
  • DSM nieuwe stijl kijkt ver vooruit
  • High yield heeft beste tijd gehad
  • Bij McDonald’s moet het sneller

Wilt u zich ook wekelijks verzekeren van het beste beleggingsadvies? Neem een proefabonnement op Beleggers Belangen. De advieskosten zijn te verwaarlozen: nu 10 weken voor maar 10 euro.