Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Harry Geels, 20 mei 2014 12:00

Stemmen pro Europa

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Als echte Europeaan wordt het mij zeer lastig gemaakt een goede keuze te maken voor de Europese verkiezingen. Dat zelfs voormalig baas Coen Teulings zegt dat het CPB de voordelen van de euro overdreef, laat zien hoe complex een goede keuze is.

Rond de afgelopen jaarwisseling heb ik in een reeks van vijf artikelen de eurocrisis beschreven. In het laatste artikel, getiteld ‘Systeem in gevaar’ wordt beschreven hoe ondemocratisch de besluitvorming rond de euro is geweest en nog altijd is. In een drieluik in de Financial Times van vorige week is uit de doeken gedaan dat de aanpak van de eurocrisis niet is geredigeerd door de nationale regeringsleiders in de eurozone maar door nota bene de VS en grote zakenbanken als Goldman Sachs.

Het enige dat de Europese politiek in de landen van de eurozone nu doet is de euro verdedigen, tegen wil en dank en koste wat het kost. De euro is verworden van  een middel tot grotere economische groei en volledige werkgelegenheid tot een politiek doel, waarbij het economisch nut ondergeschikt wordt gemaakt en ook niet valt aan te tonen.

Sterker, zoals afgelopen zondag (18 mei) betoogd door een groep van onafhankelijke wetenschappers en experts, heeft de euro aantoonbaar meer economische nadelen dan voordelen. Het enig valide argument dat, vooral door ondernemers, naar voren wordt gebracht is de niet meer noodzakelijke omwisseling van munten. Kom op zeg, we drijven handel in de hele wereld en daar zijn vreemde valuta’s ook geen belemmering. Wat een triest wapenfeit voor de voorstanders van de euro!

Europropanda

De eurofiele partijen (VVD, PvdA, CDA, GroenLinks en vooral D66) doen aan onvervalste europropaganda. Het CPB moest daar destijds ook een steentje aan bijdragen door ‘flexibel uit te rekenen’ dat de euro iedere burger een weeksalaris aan voordeel zou opleveren, om tegenwicht te bieden aan het toen op stapel staande euro/guldenrapport van de PVV. Die CPB-berekening was altijd al met veel mystiek omkleed. Afgelopen zaterdag (17 mei) kwam de aap uit de mouw: ‘Het CBP overdreef het voordeel van de euro’. 

Dat er glashard over de euro wordt gelogen heb ik eerder betoogd in een column van juni 2013 ‘Liegen over de euro’. De vele onwaarheden over de euro werd al veel eerder (2005) subliem aangetoond door in de Zembla-uitzending ‘Eurobedrog’, onder regie van Marcel van Silfhout. Nog altijd het bekijken waard.

Succes Zwitserland onterecht weggewuifd

Zwitserland wordt vaak als voorbeeld gebruikt door de tegenstanders van de euro. Zwitserland is een van de rijkste landen ter wereld en dat komt mede door de sterke eigen munt. Tijdens de diverse campagnes voor de Europese verkiezingen zijn door de eurofiele partijen de meest ridicule argumenten gebruikt waarom Zwitserland niet als voorbeeld tegen de euro kan dienen.

Feit is dat Zwitserland wel degelijk een goed voorbeeld is. En om het nog duidelijker neer te zetten: ook andere EU-landen die de euro niet hebben ingevoerd, zoals Noorwegen en Zweden en zelfs het VK, hebben sinds 2009 een gunstigere koopkrachtontwikkeling gehad dan Nederland en Duitsland. Zie deze column: Nederland verarmt: europroject faalt

Wat nu?

Het is onmogelijk voor mij nog op de liberale partijen te stemmen waarop ik tot zo’n tien jaar geleden altijd stemde (VVD en D66) en ook het de PvdA, GroenLinks en het CDA hebben zichzelf gediskwalificeerd. Ze maken zich alle schuldig aan slecht onderbouwde europropaganda, misleiding, schending van democratische beginselen en destijds de veel te goedkope omwisseling van de gulden in de euro, waardoor iedere Nederlander met inkomen en vermogen fors aan koopkracht inleverde. Bovendien wil de VVD indirect meewerken (door PvdA daarin te steunen) aan een van de meest funeste maatregelen: de financiële transactietaks.

Wat nu? De PVV is voor mij om allerlei redenen geen optie. Onder andere het standpunt om radicaal de EU en de euro de rug toe te keren gaat eigenlijk te ver. Er zijn ook andere (tussen)oplossingen, zoals The Matheo Solution (TMS), van André ten Dam of de Guldenmark van Prof. Dr. Markus C. Kerber. De SP heeft te veel haatpunten richting te financiële wereld, waaronder de bovengenoemde transactietaks, die er absoluut niet mag komen. Tja, wat blijft er dan nog over?

Een wijs man zei ooit: ‘stemmen doe je op een partij waar de gewetensnood het minst groot is’. Dan moet het maar Artikel 50 worden, want een nieuwe partij, dus veel te mopperen over verkeerde beslissingen is er nog niet. En hoewel ik het niet eens ben met het standpunt om uit de EU te stappen (vooralsnog niet althans), kan met deze partij tegenwicht worden geboden aan het europropagandisme.