Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Vincent van Roon, 19 mei 2014 11:58

‘Wie verkoopt bij deze koers nou?!’

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De uitzendsector vertoont sinds vorig jaar tekenen van herstel en dat heeft de aandelenkoersen van uitzenders goed gedaan. Maar de laatste weken dalen de koersen weer fors. Zijn dat winstnemingen of is er meer aan de hand?

De werkgelegenheid voor uitzendkrachten is afgelopen tijd verder gegroeid. Dat blijkt uit cijfers die de brancheorganisatie voor de uitzendsector ABU onlangs heeft gepubliceerd. Het aantal door uitzendkrachten gewerkte uren lag tussen 24 maart en 20 april (week 13 tot en met 16) 4 procent hoger dan een jaar eerder. Daarbij nam de werkgelegenheid voor flexibel personeel in de administratieve sectoren en de industrie met 4 procent toe. In de technische sectoren stegen de uitzenduren met 8 procent. Uitzendbureaus zagen hun omzet daarbij gemiddeld met 4 procent groeien.

Randstad

De aandelenkoers van Randstad bevindt zich sinds 2011 in een opgaande trend. Het aandeel bereikte rond afgelopen jaarwisseling een top van EUR 50,-. Sindsdien is er sprake van een negatieve spiraal en op dit moment noteert het aandeel de laagste koers van het jaar op een niveau net onder EUR 40,-.

Eerste kwartaalcijfers

Randstad heeft zijn omzet afgelopen kwartaal verder verbeterd en verwacht dat het geleidelijke herstel van de uitzendmarkt de komende tijd verder doorzet. Randstad boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 3,97 miljard euro. Dat was 4 procent meer dan een jaar eerder. Het onderliggende bedrijfsresultaat (ebita) steeg met ruim een derde tot 123 miljoen euro. De nettowinst verdubbelde bijna, tot 55 miljoen euro. De resultaten verbeterden vooral dankzij kostenbesparingen. Randstad zag de groei in de Verenigde Staten aan het eind van vorig kwartaal terugkeren, terwijl de langzame verbetering in Europa aanhield. De omzet per werkdag nam in de VS en Nederland vorig kwartaal nog met 1 procent af en daalde in Frankrijk met 2 procent. Op de andere markten namen de opbrengsten toe.

  • Analisten

Randstad heeft in het eerste kwartaal mooie resultaten geboekt. Dat stelden analisten van Rabobank, ING en SNS Securities. Rabo wees op de ebita van 123 miljoen euro die hoger was dan verwacht. Dat is geruststellend, aangezien het resultaat in het voorgaande kwartaal tegenviel. Rabobank handhaaft het koopadvies voor het aandeel.

SNS sprak van ,,solide, maar niet spectaculaire'' resultaten. Het aandeel, dat bij SNS een accumulate-advies heeft, biedt volgens de bank ruimte voor verbetering.

ING noemde de resultaten van Randstad over het algemeen goed. Analist Marc Zwartsenburg wees er wel op dat het uitblijven van een groeiversnelling het optimisme over Randstad voorlopig zal temperen. ING geeft desondanks een koopadvies .

Ook Theodoor Gillissen en ABN Amro geven een koopadvies. KBC en UBS gaan niet verder dan een houdadvies.

  • Forum

Beleggers zijn erg verontwaardigd over de dalende aandelenkoers na de presentatie van de bedrijfscijfers. Dat blijkt uit de vele reacties op beleggingsfora. Veel forumleden vinden de eerste kwartaalcijfers van het bedrijf beter dan verwacht. Zij zien deze daling als een mooi instapmoment. Anderen twijfelen over de toekomstige winstcijfers en besluiten de aandelen te verkopen. Deze beleggers zien meer heil in aandelen van andere uitzenders zoals USG People en Brunel.


“Wow deze cijfers zijn nog beter dan ik al verwachtte.”

“Mooi instapmoment.”

“Dit moet tot bodemvorming leiden. Koers kan alleen maar u?”

“We moeten niet overdrijven, omzet en brutomarge zijn consensus analisten.
Maar de rest is toch wel ruim overtroffen. EBITA en nettoresultaat is 'off the charts'.
En de koersval was inderdaad erg overdreven en onterecht.
Aandeel is een beetje ondergewaardeerd geraakt.”

“Grote verwachtingen, maar zojuist verkocht. Geen winst.
Had verwacht dat de koers vandaag wel wat zou stabiliseren rond +1,5 – +2%.
Duiken de rode cijfers in en ziet er voor vandaag mijn inziens gewoon echt niet goed uit + as vrijdag ex div. Nee, ik ben er voor vandaag uit.”

“Wat ik me wel sterk afvraag is WAAROM? alle verwachtingen worden overtroffen, aandeel opent sterk op +3,5% en ploft vervolgens in een klap ineen, wat is er dan aan de hand???”

“Merkwaardig koersverloop… wie het snapt mag het zeggen…”

“Heb mijn longpositie uitgebreid, ga er maar vanuit dat het gezonde verstand de komende weken terugkeert. “

USG People

De aandelenkoers van USG People beweegt al jaren zijwaarts waarbij de bodem van EUR 5,- meerdere malen is getest. Precies een jaar geleden begon de stijgende trend van het aandeel waarbij een top werd bereikt van EUR 14,- in maart van dit jaar. Sindsdien is het beste er af en daalt het aandeel fors naar een huidige koers van EUR 10,60.

  • Eerste kwartaalcijfers

USG People heeft in het eerste kwartaal van 2014 winst gemaakt op een omzet die 4 procent hoger was dan een jaar eerder. Het moederbedrijf van uitzenders Unique en Start People haalde vorig kwartaal een omzet van 542,8 miljoen euro, tegen ruim 524 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (ebita) verdubbelde ruimschoots tot 14,7 miljoen euro. Onder de streep resteerde een nettowinst van 6,8 miljoen euro, tegen een verlies van 2 miljoen euro in de eerste 3 maanden van 2013. Het verlies van vorig jaar is gecorrigeerd voor verkopen van bedrijfsonderdelen, inclusief die verkopen werd toen een verlies van bijna 17 miljoen euro geïncasseerd. USG People ziet de positieve trend aanhouden en verwacht dat het herstel in alle markten doorzet. Daardoor zal het mogelijk zijn de winst en omzet verder te laten groeien, stelde bestuursvoorzitter Rob Zandbergen.

  • Analisten

USG People heeft afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Dat concludeerde analist Marc Zwartsenburg van ING. USG People overtrof de verwachtingen met een ebita van 14,7 miljoen euro en een omzetgroei van 5,5 procent in Nederland. USG wint marktaandeel, terwijl de brutomarge iets beter was dan verwacht. Daarbij toonde USG zich positief over de aankomende periode. De bank stelt tevens dat de Nederlandse uitzendmarkt verder zal herstellen, vooral in de administratieve sector die belangrijk is voor USG. ING herhaalde het koopadvies voor USG en verhoogde het koersdoel van 13,50 euro naar 15 euro.

KBC Securities gaf onlangs een koopadvies met een koersdoel van EUR 14,-. ABN Amro gaat niet verder dan houden.

Forum

Het aandeel USG People is de meest besproken uitzender op beleggingsfora. De verwachtingen zijn veelal erg hoog gespannen. Net als bij Randstad zijn beleggers ook bij USG People verbaasd over de enorme koersval. Er zijn nauwelijks reacties te lezen van beleggers die het aandeel nog verder zien zakken. Het merendeel van de beleggers overweegt juist aandelen bij te kopen. Ook zien zij USG People nog steeds als ‘de’ overnamekandidaat binnen de uitzendsector. 

“3,5 euro dus 25% onder de top van 14,20, het is toch niet meer te geloven zeg”

“Als je een LT belegger bent in het aandeel is geduld de beste optie.”

“Als ik kijk naar Randstad en Brunel zie ik hetzelfde verschijnsel. Gewoon even een beetje tegenwind!
Na de zomer > 14.”

“Wie verkoopt nu deze aandelen voor 11 euro , misschien maandagmorgen voor 10 en een beetje?
Ik zou ze voor dit bedrag zeker niet afgeven.
Andere partijen krijgen voor deze koers beslist mijn aandelen niet.
Wetende dat het een overnameprooi betreft.”

“Algemeen Dagblad van vandaag:
Overnamekoorts brengt bedrijven op koopjesjacht.
Laatste alinea: PWC verwacht in diverse sectoren fusies en overnames.
Corne van Zeijl SNS: uitzender USG People en Binck Bank worden ook vaak genoemd als overnamekandidaten.”

Brunel

Sinds 2009 bevindt het aandeel Brunel zich in een stijgende trend. Het dieptepunt destijds was een koers van EUR 8,-. In een klassieke uptrend met hogere bodems en hogere toppen raakte het aandeel enkele weken geleden de top van EUR 52,- aan. Vanaf die dag daalt het aandeel en noteert het een huidige koers van EUR 44,50. Brunel doet het hiermee minder slecht dan Randstad en USG People over de afgelopen periode.

  • Eerste kwartaalcijfers

Brunel heeft in het eerste kwartaal aanzienlijk betere resultaten geboekt dan een jaar eerder en verwacht dat de groei dit jaar aanhoudt. De komende kwartalen neemt het tempo van de groei waarschijnlijk wel iets af, zo meldde het bedrijf. Brunel zag de omzet vorig kwartaal met 15 procent stijgen tot 340,7 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebit) verbeterde met 57 procent tot 21,1 miljoen euro. De ebitmarge ging daarbij van 4,5 naar 6,2 procent. De brutomarge verbeterde met een half procentpunt tot 18,2 procent. Het bedrijf verwacht dat de positieve trend dit jaar doorzet, maar gaf ook aan dat het ,,niet zeker'' is dat het huidige groeitempo kan worden vastgehouden. Brunel gaat er voorlopig vanuit dat de omzet en ebit dit jaar met 5 tot 10 procent groeien. De groei komt vooral uit de Nederlandse markt en de levering van personeel aan de olie- en gasindustrie.

  • Analisten

De voorzichtige outlook van Brunel wijst op de risico's voor de resultaten van de detacheerder in de komende kwartalen. Dat stelde analist Marc Zwartsenburg van ING in een rapport, waarin hij zijn advies voor het aandeel Brunel verlaagde van buy naar hold.
Volgens de analist wijst de outlook er dan ook op dat de groeikansen voor Brunel afnemen. ING hanteert een koersdoel van 46 euro voor Brunel.

Rabobank heeft detacheerder Brunel voorlopig van zijn favorietenlijst geschrapt. Reden is dat het aandeel de laatste maanden sterk in waarde is gestegen en het koersdoel dat Rabo had gesteld bijna is bereikt, zo meldden analisten van de bank. Rabo handhaaft zijn koopadvies, bij een koersdoel van 52 euro. De bank beschouwt Brunel nog altijd als een van de interessantste groeiaandelen van de Benelux, en sluit op de langere termijn een verdere stijging van het aandeel naar een niveau tussen de 70 en 75 euro niet uit.

KBC verhoogde onlangs het koersdoel van EUR 48,- naar EUR 52,-

  • Forum

Beleggers lijken niet erg positief te zijn over het aandeel Brunel. Op beleggingsfora zijn veel negatieve reacties te lezen over de onzekere outlook die het bedrijf gaf. Beleggers geven aan dat de waardering van het aandeel erg hoog is als de winst- en omzetgroei afzwakt de komende kwartalen. Er is weinig enthousiasme om de aandelen ondanks de daling op te pikken. Forumleden geven de voorkeur aan andere aandelen binnen de uitzendsector.

“Blijft raar, goeie cijfers en naar beneden net als Randstad.”

“Die ex dividend gaat vandaag niet meer op, hele uitzendsector krijgt tikken de laatste weken. Zie Randstad, USG en nu ook Brunel. Randstad en USG hebben inmiddels meer dan 20 procent ingeleverd sinds de 2014 topjes, als Brunel dat voorbeeld gaat volgen gaat het terug naar 40 en in Amsterdam is alles mogelijk.”

“Leuk ogende Q1 cfrs volgend op een zwak Q1 2013. De outlook van 5-10% winstgroei is echt heel matig. We gaan dus komende 3 kwartalen dalende winstcijfers zien bij Brunel. 22 maal de winst 2014 is dan veel te duur betaald. Een daling zoals Vopak laatst deed, zou mij niet verbazen.”


Wie van de drie

Zowel Randstad, USG People als Brunel is sterk in koers gedaald de laatste weken. De drie bedrijven presenteerden alle goede eerste kwartaalcijfers. Analisten zien op deze koersen voornamelijk brood in Randstad en USG People. Onder beleggers lijkt USG People de favoriet. Brunel staat er van de drie het slechtst op.

Wat vindt u van de uitzendsector op dit moment? Zou u instappen? En wat is dan nu uw favoriete aandeel?

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.