Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 19 mei 2014 13:07

Twee veelbelovende aankopen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

De positieve stemming op de aandelenbeurzen doet onze voorbeeldportefeuilles goed. Voor de Nederlandse zijn twee nieuwe aankopen gedaan.

Vrijwel alle bedrijven uit de Portefeuille NL hebben – uitgebreid of niet – iets gemeld over het eerste kwartaal. Het algemene beeld was positief. Een selectie.

Aalberts had een goede start. Bij Acomo zaten er geen negatieve verrassingen in het overigens summiere verhaal. Arcadis is bescheiden begonnen, maar belooft een hogere omzet en winst over het hele jaar. Ronduit uitmuntend presteerden Besi, Brunel en TKH. Bij ArcelorMittal lijkt het tij ten goede te keren. Voor Heijmans wordt 2014 een overgangsjaar.

Fugro meldde een tegenvallend eerste kwartaal, een voorlopig aanhoudend zwakke markt en margedruk. Deze situatie, en de twijfel bij beleggers over Fugro, doen ons besluiten tot verwijdering uit de portefeuille met 7% koersverlies.

Totaalrendement

Sinds de start in juli vorig jaar is het rendement bijna 23%, met dank aan de grote winnaars Value8 (+68%), Aalberts (+45%) en Brunel (+44%). De verliezen stellen niet veel voor. Wij houden vertrouwen in ArcelorMittal, Delta Lloyd en Heijmans .

Dat vertrouwen geldt uiteraard alle aandelen in de portefeuille, maar we vinden het verstandig om een deel van de winst op Aalberts en Value8 te verzilveren. Hun koersen zouden nog wel omhoog kunnen, maar we willen het gewicht in de portefeuille ook weer niet te groot laten worden. We verkopen voor €300 aan aandelen Aalberts en voor €500 aan aandelen Value8.

Inclusief het geld uit de verkoop van Fugro zit er ongeveer €1700 in kas. We besteden €600 aan ASML en eenzelfde bedrag aan USG People. De sectoren chipmachines en detachering zijn met Besi en Brunel al wel vertegenwoordigd, maar dat staat de aankoop van de twee niet in de weg omdat het om zeer verschillende bedrijven gaat.

Na deze transacties hebben we nog circa €500 achter de hand. 

Defensieve portefeuille

De redelijk positieve stemming op de aandelenbeurzen heeft het totaalrendement (koerswinst plus ontvangen dividend) van de defensieve portefeuille naar een nieuw record (17,7%) gebracht. Binnen de portefeuille heeft het aandelensegment dit jaar al een rendement van 9,5% geboekt. Dat is beduidend meer dan de ruim 2% van de AEX Total Return Index. Daardoor bedraagt het totaalrendement van de defensieve portefeuille dit jaar 3,4% en dat is inclusief de cashpositie van ruim 49%.

Overigens presteert ook het obligatiedeel van de portefeuille naar behoren. Sinds begin dit jaar noteren onze drie obligatiebeleggingen een keurig totaalrendement van 2,2%. 

Offensieve portefeuille

Sinds begin dit jaar bedraagt de outperformance van de offensieve portefeuille ten opzichte van de AEX 2,8%. De grondstofposities springen er uit met een plus van 6,8%, maar ook onze individuele aandelenselectie doet het met 5,9% bovengemiddeld.

De kwartaalupdate van SBM Offshore heeft niet veel stof doen opwaaien. De eerstekwartaalwinst van Swedish Match was in lijn met de marktverwachting, maar de marges waren beter dan verwacht. Sinds februari zit de koers aardig in de lift. De cijfers van brancheorganisatie ABU, dinsdag 13 mei, gaven de uitzenders een steuntje in de rug.