Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Ivan Snurer, 16 mei 2014 08:20

Lonkt de beer?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

We zitten nog in een bullmarkt. Aandelen noteren duidelijk boven het dieptepunt van 2009. Na vijf jaar van stijgende beurskoersen wordt de stier wel oud. Hoe herken je het begin van een sluimerende berenmarkt?

Eens de markten met 20 procent gekelderd zijn, dan is het overduidelijk dat we in een berenmarkt zitten. De gangbare definitie van bear market is een beursdaling van 20 procent.

De legendarische hedgefundmanager Martin Zweig nam het woord bear pas in zijn mond als op Wall Street de drie belangrijkste aandelenindices met minstens 15 procent waren gedaald. Aangezien de Dow Jones, de S&P 500 en de Value Line-index met recordstanden flirten, is de bullmarkt nog intact.

Begin en einde

Bearmarkten beginnen wanneer bullmarkten eindigen. Het einde van de hausse komt op twee manieren tot stand: door een beurskrach of door een geleidelijke verzwakking van de markten. Een plotselinge sterke daling zie je meestal niet aankomen, maar bij een geleidelijke verzwakking zijn er toch tekenen die erop wijzen dat de markten vatbaar zijn voor een correctie.

Als beleggers het op feestjes en verjaardagen steevast hebben over hun geboekte beurswinsten, dan weet je dat de top nabij is. Wanneer iedereen gekocht heeft, zijn er geen nieuwe kopers meer. In maart 2000 vlogen de aandelen van internetbedrijven als zoete broodjes over de toonbank. Een jaar later noteerde de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq maar liefst 60 procent lager en waren internetaandelen 71 procent van hun waarde kwijt. Omdat beleggers massaal hun hippe technologieaandelen verruilden voor aandelen uit de oude economie (de maakindustrie) koerste de Dow Jones een jaar na dato 7 procent hoger en beperkten de gelijkgewogen Value Line-index en de s&P 500 de schade tot respectievelijk -1 en -12 procent. Ook de AEX keek toen tegen een verlies van 12 procent aan.

Oude stier

Omdat de bullmarkt al ruim vijf jaar bezig is, geloven sommigen dat de sterke opwaartse rally zijn langste tijd heeft gehad. De gemiddelde levensduur van bullmarkten bedraagt immers 62 maanden en slechts een handvol ervan duurden langer. De langste hausse was de bullmarkt die volgde op de beurskrach van oktober 1987 en eindigde met het tranendal van de internetaandelen in 2000.

Her en der hoor je ook geluiden dat het feit dat Wall Street nu duurder is dan bij de vorige top eveneens een reden tot zorg is. De huidige waardering lijkt veel op die van de bodem in 2002 en als je naar de top van 2000 kijkt dan zie dat een hoge waardering voor de S&P 500 geen belemmering is om zijn weg omhoog verder te vervolgen.

Daarnaast boeken smallcaps de laatste tijd geen nieuwe records meer. Op zich is een kortstondige underperformance geen probleem. Dan presteren large-caps beter, dan weer smallcaps. Het kleine grut en grote aandelen wisselen van tijd tot tijd het marktleiderschap. Begin deze maand dook de Russell 2000, de benchmark voor Amerikaanse smallcaps, echter onder zijn 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Vaak het signaal voor een periode van langdurig dalende beurskoersen.

Ook de koersen van populaire momentumaandelen als Amazon, Facebook, LinkedIn, Netflix, Tesla, Yelp et cetera gooien geen hoge ogen meer. Zij maakten inmiddels kennis met Mister Bear. De aandelen tuimelden al met 20 procent of meer. Een teken dat het marktleiderschap aan het veranderen is.

Al met al

Op dit ogenblik is de kans op een plotselinge sterke daling van de aandelenmarkten klein. Al zijn beurscrashes moeilijk te voorspellen, zij vinden zelden plaats wanneer richtinggevende indices boven hun 50-daags gemiddelde koersen. Zo betracht is er niets aan de hand. Ook de VIX-index, de zogeheten angstbarometer van Wall Street, duidt niet op naderend onheil. De markten zijn verdacht rustig. Betekent dit dat we aan de vooravond staan van een herhaling van eind 2007 of zitten we nu in 2005?

Helaas luiden aandelenmarkten geen bel als zij een top of bodem neerzetten, maar het feit dat de Russell 2000 onder zijn 200-daags gemiddelde koerst is op zich al een waarschuwing. Ook het feit dat populaire sociale mediabedrijven in een bearmarkt zijtten is een teken aan de wand. Dat neemt niet weg dat aandelenmarkten niet verder kunnen stijgen. Op de lange termijn worden beurskoersen gedreven door het winstvermogen van bedrijven, maar op de korte termijn zijn zij onderhevig aan het marktsentiment, vrijwel onvoorspelbare psychologische factoren. Het verdient de aanbeveling om van de huidge lage volatiliteit gebruik te maken om middels opties op de VIX-index je aandelenportefeuille te beschermen tegen ongewenste koersdalingen @ Ivan Snurer